Ο Ευαγγελισμός ρίχνει «άκυρο» στη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Την άμεση και οριστική ακύρωση της δωρεάς για το κατασκευαστικό έργο υποδομής στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που θα λειτουργούσε ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με το ΙΣΝ, δεν σημειώθηκε πρόοδος στη μελέτη και τον σχεδιασμό του κτιρίου που θα λειτουργούσε ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παρά την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, η τελική απόφαση ακύρωσης του έργου ελήφθη στις 20 Δεκεμβρίου 2018, σε σύσκεψη που είχαν εκπρόσωποι του Ιδρύματος με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκησης του νοσοκομείου, με τους επικεφαλής της τελευταίας να ενημερώνουν πως «δεν συμφωνούν να προχωρήσει το έργο όπως είχε εξαρχής συμφωνηθεί».

Σύμφωνα με το ΙΣΝ, το τελευταίο τρίμηνο δεν σημειώθηκε πρόοδος στη μελέτη και τον σχεδιασμό του κτιρίου που θα λειτουργούσε ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων», στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, λόγω επιφυλάξεων που είχαν εκφράσει το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Νοσοκομείου και το Σωματείο Εργαζομένων, σχετικά με το έργο.

Αντιδράσεις…

Οι αντιδράσεις του ΔΣ του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός αφορούσαν την αποκλειστική χρήση του νέου κτιρίου από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής, παραθέτοντας πως, λόγω κορεσμού των υφιστάμενων χώρων, στις νέες δομές θα έπρεπε να στεγαστούν μόνο υπάρχουσες υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

«Προκειμένου το ΙΣΝ να συμβάλει από την πλευρά του στη θετική έκβαση της πορείας του έργου, πραγματοποιήσαμε εκτεταμένες συζητήσεις με το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς κατά τις οποίες τονίσαμε τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου, δεδομένης της σημασίας που αποδίδουμε στον τομέα της Νοσηλευτικής και την ενίσχυση και ανάπτυξη του παγκοσμίως.

Οι προοπτικές, δε, που ένα έργο αυτού του χαρακτήρα, με την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, θα έφερνε για τον Ευαγγελισμό, θα άνοιγε νέους ορίζοντες τόσο για το νοσοκομείο όσο και για τον ευρύτερο κλάδο της Νοσηλευτικής στην Ελλάδα.

Έτσι, το ΙΣΝ πρότεινε την τροποποίηση των αρχικών αρχιτεκτονικών σχεδίων, προκειμένου να προβλεφθούν επιπλέον χώροι και για την υπάρχουσα Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν τελεσφόρησε καθώς η θέση του ΔΣ του Νοσοκομείου παραμένει ότι στους νέους χώρους δεν θα πρέπει να συστεγαστούν άλλες υπηρεσίες» όπως αναφέρει το ΙΣΝ.

Η ακύρωση δεν επηρεάζει την πρόοδο των υπόλοιπων έργων που εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ούτε και τη δωρεά εξοπλισμού στο ίδιο νοσοκομείο

Προβληματικές δραστηριότητες

«Λόγω της στενότητας των χώρων ο Ευαγγελισμός δε μπορεί να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή από χώρους του. Η παραχώρηση αυτή θα δημιουργήσει νέα προβλήματα αφού στα κτίρια αυτά λειτουργούν ήδη πολλές υπηρεσίες και Τμήματα του Νοσοκομείου και στεγάζονται κοιτώνες για προσωπικό με ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα.

Κανείς άραγε δεν σκέφτηκε τις ανάγκες που ήδη υπάρχουν στον Ευαγγελισμό από έλλειψη χώρων για πλήθος προβληματικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου; Για παράδειγμα, δεν υπάρχει χώρος για Αρχείο Ασθενών και Υπηρεσιών, οι ανάγκες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών απαιτούν τουλάχιστον διπλασιασμό του χώρου που καταλαμβάνουν τώρα, δεν υπάρχουν χώροι αναμονής μεταμοσχευμένων ασθενών και εξυπηρέτησης των συγγενών των ασθενών καθώς και πλήθος άλλες ελλείψεις για ένα μεγάλο Νοσοκομείο, το μεγαλύτερο και περισσότερο καταξιωμένο στη χώρα.

Επίσης, κανείς δεν σκέφτηκε τις ανάγκες που θα υπάρξουν στο άμεσο και απώτερο μέλλον με τις αυξανόμενες διαρκώς εξελίξεις τις ιατρικής που απαιτούν παράλληλα την εγκατάσταση νέων εξοπλισμών και Τμημάτων. Για παράδειγμα, ήδη δεν υπάρχει χώρος εγκατάστασης του δεύτερου Μαγνητικού Τομογράφου που εξασφάλισε για το Νοσοκομείο η Περιφέρεια Αττικής» είχαν αναφέρει σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

Ακύρωση και λοιπά έργα…

Η ακύρωση αυτή δεν επηρεάζει την πρόοδο όλων των υπόλοιπων έργων που εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ούτε και τη δωρεά εξοπλισμού στο ίδιο νοσοκομείο, που προχωρά κανονικά, όπως τονίζει το ΙΣΝ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, εξέφρασε τη βούληση, το ΙΣΝ να αξιολογήσει προτάσεις και ενδεχομένως να συνδράμει στην στήριξη του σημαντικού τομέα της Νοσηλευτικής επιστήμης στη χώρα, τόσο μέσα από πιθανές συνεργασίες με τη Σχολή Νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (το οποίο εξάλλου όταν συστάθηκε είχε ως βασικό στόχο την εκπαίδευση και κατάρτιση των Αδελφών Νοσοκόμων), όσο και με το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολή Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού

Η επιμέρους σύμβαση δωρεάς προμήθειας ιατροτεχνικού εξοπλισμού, με προϋπολογισμό συνολικού ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχει κυρωθεί με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο από τις 20 Σεπτεμβρίου 2018.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018, μεταξύ εκπροσώπων του ΙΣΝ και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, από την πλευρά του το ΙΣΝ τόνισε πως η δωρεά για την αγορά εξοπλισμού για το Νοσοκομείο θα προχωρήσει κανονικά, ανεξαρτήτως της ακύρωσης του κατασκευαστικού έργου, λαμβάνοντας υπόψη τους συμπολίτες μας που επωφελούνται από τις υπηρεσίες υγείας του Νοσοκομείου καθώς και την ευρύτερη επιθυμία και φιλοσοφία του ΙΣΝ να προσπαθεί, όπως και όσο μπορεί, να συμβάλλει στο κοινό καλό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ