Μαγιορκίνης: Δεν έχει διακοπεί η μελέτη για το εμβόλιο της Οξφόρδης

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Δεν έχει διακοπεί η μελέτη Φάσης ΙΙΙ του εμβολίου της Οξφόρδης που αναπτύσσεται από την AstraZeneca, όπως σημείωσε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, που πραγματοποιείται μαζί με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Δεν έχει διακοπεί η μελέτη Φάσης ΙΙΙ του εμβολίου της Οξφόρδης που αναπτύσσεται από την AstraZeneca, όπως σημείωσε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε και τι ακριβώς συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες, όταν παρουσιάζονται παρενέργειες, όπως αυτή με το εμβόλιο της Οξφόρδης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τέτοια γεγονότα συμβαίνουν συχνά και το «πάγωμα» των δοκιμών γίνεται για την ασφάλεια των εθελοντών.

«Στο μέτωπο των εμβολίων, καταγράφηκε ένα συμβάν με το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca. Ενας ασθενείς εμφάνισε παρενέργειες και συνεχίζει να παρακολουθείται, όπως και όλοι όσοι συμμετέχουν στις δοκιμές.

Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στις κλινικές δοκιμές, αλλά όχι στην ευρύτερη έρευνα. Η μελέτη συνεχίζεται κανονικά προς το παρόν. Θα σταματήσει εκτός αν υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες σε περισσότερους ασθενείς. Τέτοια γεγονότα στις μελέτες συμβαίνουν συχνά και δεν είναι ανησυχητικά. Στην συγκεκριμένη μελέτη, είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται».

Ο καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, υπογράμμισε ότι είναι ανησυχητική η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, καθώς, φυσικά, και η αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων.

«Σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, που έφτασε τις 52 προκαλεί ανησυχία. Παρατηρούνται επίσης, πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα. Αλλωστε αυτού του είδους οι κορωνοϊού κινούνται ανομοιόμορφα. Ενα μεγάλο ποσοστό δεν μεταδίδει τον ιό, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό το μεταδίδει κανονικά και σε μεγάλο βαθμό».

Αυξημένη ανησυχία

Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε, σχετικά με τα κρούσματα στην κονσερβοποιεία στα Γιαννιτσά, πως ανάλογα περιστατικά έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Οταν υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε εργαστηριακούς χώρους, η ιχνηλάτηση γίνεται με ευκολότερο τρόπο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει εφησυχασμό»

Σημειώνεται ότι λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 287 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 52 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ταυτόχρονα, έχουμε τρεις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 300 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ