Δημόσια ΥγείαΚρούσμα του επικίνδυνου μύκητα Candida auris στην Κρήτη

Κρούσμα του επικίνδυνου μύκητα Candida auris στην Κρήτη

- Advertisement -

Ο μύκητας Candida auris, αιτία επικίνδυνων νοσοκομειακών λοιμώξεων που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, ανιχνεύτηκε σε ασθενή που νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο Χανίων.

Ο μύκητας Candida auris, αιτία επικίνδυνων νοσοκομειακών λοιμώξεων που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, ανιχνεύτηκε σε ασθενή που νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο Χανίων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως επιβεβαίωσε στο zarpanews.gr o διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, πρόκειται για γυναίκα ασθενή που διακομίστηκε πρόσφατα στα Χανιά έπειτα από μακρά νοσηλεία στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο μύκητας C.auris, ο οποίος είναι συχνά ανθεκτικός σε όλα τα διαθέσιμα φάρμακα, ανακαλύφθηκε το 2009 σε ασθενή στο Τόκιο και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ποτέ στη φύση.

Θεωρείται επικίνδυνος κυρίως για τους ηλικιωμένους και ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί αρκετά κρούσματα, κυρίως στην Κρήτη την Αθήνα και την Πάτρα, όπου είχαν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι έως το 2022.

Τον Απρίλιο πάντως ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας, το στέλεχος που κυκλοφορεί στην Ελλάδα φαίνεται να είναι πιο ήπιο και να ανταποκρίνεται στις αντιμυκητιασικές θεραπείες.

«Μείζων απειλή»

Ήδη από το 2019 τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είχαν χαρακτηρίσει τον μύκητα «μείζονα απειλή» για την υγεία.

Το 2022 δηλώθηκαν στις ΗΠΑ 2.377 κλινικές διαγνώσεις και 5.754 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου.

Οι μύκητες συνήθως δεν είναι ανθεκτικοί στην υψηλή θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, όπως φαίνεται όμως το C.auris έχει προσαρμοστεί για να επιβιώνει στη ζέστη.

Ο Candida auris μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής όπως επίσης και από το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών ή εξοπλισμού.

Τα κύρια συμπτώματα είναι πυρετός και ρίγη που δεν βελτιώνονται. Επίσης μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά είδη λοίμωξης, όπως στο αίμα, σε τραύματα ή στα αφτιά.

Το ποσοστό θνησιμότητας στις ΗΠΑ εξαρτάται από την πολιτεία, αλλά κυμαίνεται από 30 έως 60%.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 2022 δηλώθηκαν 2.377 κλινικές διαγνώσεις και 5.754 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο ΕΟΔΥ έχει εισηγηθεί την καθολική επιτήρηση του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ