Κωτσιόπουλος: Τέλος στο μοντέλο κλινικών Covid-19 για ασθενείς

Την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση μιας ενδεχόμενης έξαρσης κρουσμάτων με κορωνοϊό από το ερχόμενο φθινόπωρο, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση μιας ενδεχόμενης έξαρσης κρουσμάτων με κορωνοϊό από το ερχόμενο φθινόπωρο, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Ι. Κωτσιόπουλος προανήγγειλε δύο βασικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των ασθενών με κορωνοϊό τις οποίες μελετά το Υπουργείο σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και οι οποίες, όπως είπε, πρόκειται να ανακοινωθούν εντός του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στον “Αθήνα 9.84″, οι ιδιωτικές κλινικές θα μπορούν πλέον να κρατούν τους ασθενείς με κορωνοϊό προκειμένου να μην μπλοκάρουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ αναμένεται να μπει τέλος στο μοντέλο των κλινικών covid καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς με COVID-19 να νοσηλεύονται στην κλινική στην οποία που προσήλθαν για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν, χωρίς να απαιτείται να μεταφερθούν σε κλινική Covid.

Επιδημιολογικός κίνδυνος

Παράλληλα, προχωρώντας σε μια αποτίμηση του επιδημιολογικού κινδύνου από την COVID-19 με ορίζοντα τον επερχόμενο χειμώνα, επισήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, εντούτοις, η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας ήταν διαχειρίσιμη, καθώς, οι νοσηλείες ήταν σχετικά ήπιες και δεν οδήγησαν σε διασωληνώσεις, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και από τον μικρότερο αριθμό ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Αυτό που παρατηρήσαμε στο τελευταίο πανδημικό κύμα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ότι είχαμε μεν πάρα πολλά κρούσματα, όμως, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα κύματα είναι ότι δεν πιέστηκαν οι ΜΕΘ. Επομένως είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε χρόνο στο προσωπικό να ξεκουραστεί και έγιναν απολυμάνσεις στις Μονάδες. Πλέον, οδεύουμε προς τον χειμώνα περισσότερο προετοιμασμένοι και έχοντας ένα πολύ σημαντικό ”εργαλείο” στα χέρια μας, τις 1000 ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που αποτελούν και τη μεγάλη παρακαταθήκη της πανδημίας», τόνισε.

Σχετικά με την 4η δόση του εμβολίου, απηύθυνε ισχυρή σύσταση σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να την κάνουν προκειμένου να ενισχύσουν την ανοσιακή τους προστασία
«χωρίς να περιμένουν απαραιτήτως το νέο τροποποιημένο εμβόλιο που αναμένεται το φθινόπωρο».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ