Κορωνοϊός: Πότε «έρχεται» το εμβόλιο της Novavax στην Ελλάδα

Στις 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία σταδιακής παραλαβής των συνολικά 474.000 δόσεων του εμβολίου της Novavax, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα.

Στις 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία σταδιακής παραλαβής των συνολικά 474.000 δόσεων του εμβολίου της Νovavax, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ακολούθως στις αρχές Μαρτίου θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα για τη χορήγηση του εμβολίου στους πολίτες που το επιθυμούν.

Η πρώτη παραλαβή στις 21 Φεβρουαρίου αφορά σε 168.000 δόσεις.

Το προφίλ του νέου εμβολίου

Σύμφωνα με τα έως τώρα δημοσιευμένα στοιχεία δύο μεγάλων κλινικών μελετών -που έχουν προσκομιστεί στους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς προκειμένου να εγκριθεί- το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα περίπου 90% με «ικανοποιητικό προφίλ ασφαλείας», σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία.

«Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο μας προσφέρει μια διαφορετική επιλογή βασισμένο σε μια καλά μελετημένη πλατφόρμα πρωτεϊνικών εμβολίων, και μπορεί να αλλάξει το πορτφόλιο των διαθέσιμων εμβολίων για την καταπολέμηση της Covid-19», ανέφερε ο Στάνλεϊ Ερκ, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Novavax.

H εταιρεία είχε αναφέρει τον περασμένο Ιούνιο ότι το εμβόλιο της στις κλινικές δοκιμές Φάσης 3 – που έγιναν σε ΗΠΑ και Μεξικό με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 30.000 ατόμων – είχε παρουσιάσει αποτελεσματικότητα της τάξης του 90,4% έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 και 100% έναντι της μέτριας και σοβαρής νόσησης. Για τις ευπαθείς ομάδες (65 ετών και άνω με συννοσηρότητες) το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 90,1%.

Στοιχεία από κλινικές δοκιμές Φάσης 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη συμμετοχή πάνω από 15.000 ατόμων 18-84 ετών επέδειξαν συνολική αποτελεσματικότητα 89,7%, 96,4% έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού και 86,3% έναντι της μετάλλαξης Άλφα. Ενώ προσφέρει 100% προστασία έναντι της σοβαρής νόσου (νοσηλεία και θάνατος) σε ότι αφορά και τα δύο στελέχη του SARS-CoV-2.

Το δοσολογικό σχήμα

Το NVX-CoV2373 μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα κανονικό ψυγείο, σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου και έχει διάρκεια ζωής περίπου 9 μήνες.

Χορηγείται σε δύο δόσεις με τρεις εβδομάδες διαφορά μεταξύ των δόσεων και απαρτίζεται από μικρά τμήματα κορωνοϊού που έχουν αναπτυχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον με στόχο όταν εισέλθουν στον οργανισμό να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση. Πρόκειται δηλαδή για μια πιο «παραδοσιακή» τεχνική ανάπτυξης εμβολίου συγκριτικά με τα mRNA εμβόλια έναντι της Covid-19.

«Το διπλό δοσολογικό μας σχήμα – που περιλαμβάνει και αναμνηστική δόση – ενδεχομένως να είναι πιο ελκυστικό σε εκείνους που διστάζουν να κάνουν τα άλλα εμβόλια», σύμφωνα με τον Ερκ.

Το εμβόλιο ουσιαστικά περιέχει ανασυνδυασμένα νανοσωματίδια και ένα ανοσοενισχυτικό για την πρόκληση ανοσοαπόκρισης και υψηλών επιπέδων εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Το 83,8% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης έχουν εμβολιαστεί

Περισσότεροι από 7.330.000 συμπολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 69,8% του γενικού πληθυσμού και 79,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Στην αναμνηστική δόση αυτή τη στιγμή δικαιούχοι είναι 5.816.000, ποσοστό 80% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4.880.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83,8% επί των δικαιούχων και ακόμη 200.000 έχουν προγραμματίσει τα ραντεβού τους, ποσοστό 3,4%. Συνολικά, δηλαδή, 87,2%. Novavax

Υπενθυμίζεται ότι, έως τις 7 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση όσοι έχουν ξεπεράσει τους επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους με δεύτερη δόση για τα διδοσικά εμβόλια, αλλά και όσοι έχουν ξεπεράσει τους τρεις μήνες από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους να παραμείνει ενεργό.

Σχετικά με τους άνω των 60 ετών, 230.000 έχουν εμβολιαστεί με έστω μια δόση, ή έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους. Χαρακτηριστικά, 200.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 12.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους, ενώ άλλοι 12.000 έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν κατ’ οίκον.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ