Κορωνοϊός: Οι άνω των 80 έχουν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και στο νέο εμβόλιο που αναμένεται να φθάσει στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και στο νέο εμβόλιο που αναμένεται να φθάσει στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Απέδωσε μάλιστα τις 2.710 απώλειες που είχαμε τον Ιανουάριο, τον χειρότερο μήνα από την έναρξη της πανδημίας, στη γήρανση του πληθυσμού.

«Οι κύριοι παράγοντες θανάτου από Covid-19 είναι η ηλικία και ο εμβολιασμός. Εμείς είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη στις ηλικιακές ομάδες άνω των 80 ετών και τρίτοι άνω των 50 ετών, δηλαδή έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων πολιτών», δήλωσε ο κ. Θεοκλής Ζαούτης, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η αυξημένη θνητότητα από κοροναϊό οφείλεται στην μεγάλη ηλικία των νοσούντων.

«Το αμερικανικό CDC αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών έχουν 300 φορές παραπάνω κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Φανταστείτε, αν το συνδυάσουμε αυτό με ένα υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων σε αυτές τις ηλικίες. Τώρα, βλέπουμε την αποκλιμάκωση σε διασωληνωμένους και εύχομαι το επόμενο διάστημα να δούμε την αποκλιμάκωση σε θανάτους» είπε και συμπλήρωσε ότι «παρατηρείται μία αύξηση των εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία».

Με μετάλλαξη Όμικρον το 90% των νοσηλειών

«Πλέον μπαίνουμε σε μία φάση που ο πιο σημαντικός δείκτης δεν είναι τα κρούσματα. Αν η Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη, περνάμε σε μία φάση που θα έχουμε έναν ιό που θα κολλάμε έναν ιό, αλλά δεν θα έχουμε τις συνέπειες που είχαν τα υπόλοιπα κύματα του Covid-19», τόνισε ο Θεοκλής Ζαούτης.

Αναφορικά με την Όμικρον 2 ο κ. Ζαούτης είπε ότι δεν έχουμε ακόμα πολλά δεδομένα. «Τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ είναι πώς είναι πολύ χαμηλότερη η πιθανότητα να διασωληνωθεί κάποιος από Όμικρον. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ότι το 90% των εισαγωγών στο νοσοκομείο είναι Όμικρον. Οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι από τη Δέλτα».

Σχολιάζοντας το τείχος ανοσίας και τις δηλώσεις της Μαρίας Θεοδωρίδου, πρ. της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για την αποτελεσματικότητα στο 50% της τρίτης δόσης του εμβολίου o κ. Ζαούτης εξέφρασε την άποψη ότι «αν με το εμβόλιο μπορούμε να προστατευθούμε από το να νοσήσουμε σοβαρά, αυτό είναι το σημαντικότερο».

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων και των παραλλαγών της Όμικρον, ο κ. Ζαούτης επισήμανε πώς μας προστατεύουν από σοβαρή νόσηση.

Τι δήλωσε για το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax

«Είναι ένα πιο παραδοσιακό εμβόλιο όσον αφορά την τεχνολογία με την οποία δημιουργήθηκε. Δεν είναι τεχνολογίας mRNA, τα οποία κάποιοι άνθρωποι αδίκως τα φοβούνται. Φαίνεται να έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με τα άλλα εμβόλια, αν και οι μελέτες έγιναν πριν από την εμφάνιση της Όμικρον. Προστατεύει από σοβαρή νόσο και θάνατο», δήλωσε ο κ. Ζαούτης για το νέο εμβόλιο της Novavax που από τις 21 Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα.

Το βασισμένο σε πρωτεΐνη εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Novavax θα χορηγείται σε δύο δόσεις.

Απαντώντας, τέλος, για την αίτηση της Pfizer που ζητά να λάβει έγκριση από τον FDA για το εμβόλιο σε παιδιά κάτω των πέντε ετών ο κ. Ζαούτης, με την ιδιότητα του παιδιάτρου, τόνισε ότι «αυτή είναι μία ηλικιακή ομάδα που αν το εμβόλιο αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, πρέπει σοβαρά να σκεφτούμε για να τα εμβολιάσουμε».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ