Κορωνοϊός: Εικόνα σταθεροποίησης μετά από επτά εβδομάδες στη χώρα

Εικόνα σταθεροποίησης του ιικού φορτίου, μετά από επτά εβδομάδες, παρουσιάζει η πανδημία, όπως ανέφεραν οι ειδικοί στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Εικόνα σταθεροποίησης του ιικού φορτίου, μετά από επτά εβδομάδες, παρουσιάζει η πανδημία, όπως ανέφεραν οι ειδικοί στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Λίγο νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 1.496 νέα κρούσματα, 53 νεκρούς και 707 διασωληνωμένους. Σημειώνεται ότι χθες, λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου, διεξήχθησαν λίγο περισσότερα από 10.000 τεστ.

Σταθεροποίηση της πανδημίας μετά από 7 εβδομάδες

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στη χώρα, σημείωσε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία ωστόσο σημείωσε πως έχουμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε 2.500 υπολογίζεται ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες. Έτσι, σε όλη τη χώρα σημειώνονται 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τη μέρα. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή, στα 44 έτη.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 23.500 και παρατηρείται σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, αλλά αυξητική τάση σε άλλες.

Στο 6% ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού

Ο δείκτης θετικότητας την εβδομάδα που μας πέρασε παρέμεινε σταθερός, στο 6%. «Μας ενδιαφέρει η θετικότητα στα νοσοκομεία, όπου προσέρχονται άνθρωποι με συμπτώματα», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως ακόμη περισσότερο οι ειδικοί παρακολουθούν τη θετικότητα σε τυχαία δειγματοληψία, δηλαδή σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει πιεσμένη με κατά μέσο όρο 470 εισαγωγές την ημέρα. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται πάνω από 5.000 ασθενείς στην επικράτεια, ενώ 7 στους 10 είναι ηλικίας άνω των 75 ετών.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έφερε ένα παράδειγμα από το νοσοκομείο «Αττικόν» όπου εργάζεται, όπου, όπως είπε, παρατηρήθηκε ένα πρώτο δειλό μήνυμα αισιοδοξίας. «Στη χθεσινή εφημερία είδαμε μείωση των εισαγωγών σε 60 άτομα, ενώ ο μέσος όρος στο Αττικό τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν 90». Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στην αργία της 25ης Μαρτίου.

Πιέζεται το ΕΣΥ και στη Θεσσαλονίκη

Όπως είπε, αναμένουμε να πιεστούν και τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας όπου πλέον καταγράφονται 45 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τη μέρα. Στην Κεντρική Μακεδονία υπολογίζεται πως υπάρχουν 3.000 ενεργά κρούσματα, τα 2/3 εκ των οποίων εντοπίζονται μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή η κάλυψη κλινών ΜΕΘ στην Κεντρική Μακεδονία ανέρχεται στο 77%.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε όμως ειδική αναφορά και στους θανάτους λόγω κορωνοϊού που καταγράφονται στη χώρα μας. Τόνισε λοιπόν πως παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων ο δείκτης θνησιμότητας ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι μικρότερος του 5%.

Επιπλέον, η πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ ή απώλειας ζωής έχει μειωθεί λόγω της καλύτερης θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών, αλλά και χάρη στη μείωση των ηλικιωμένων ασθενών λόγω του εμβολιασμού. Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως «δεν υπάρχει αύξηση θανάτων σε μικρότερες ηλικίας κάτω των 65 ετών».

Οι κακές συνήθειες που επιδεινώνουν την άμυνα έναντι του κορωνοϊού

Ωστόσο, η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως συνήθειες όπως το κάπνισμα, αλλά και νοσήματα όπως παχυσαρκία, κάπνισμα, διαβήτης, υπέρταση και κακή φυσική κατάσταση αυξάνουν τη φλεγμονή, αλλά και την θρόμβωση σε ασθενείς Covid. Η σωστή διατροφή και άσκηση μπορεί να ωφελήσει όλες τις ηλικίες σαν ένα πρόσθετο όπλο απέναντι στον κορωνοϊό.

Τέλος, η επιτροπή ειδικών εξετάζει το σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουμε δραστηριοτήτων είπε. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου. Μίλησε για σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων Συζητείται, όπως είπε, η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου.

«Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο, τα ατομικά τεστ που έρχονται και στην Ελλάδα. Μια φορά την εβδομάδα θα έχουμε την ευκαιρία έγκαιρης διάγνωσης ασυμπτωματικών ή και προσυμπτωματικών ανθρώπων» είπε για την εισαγωγή των self test. Όπως είπε έτσι θα έχουμε έγκαιρη διάγνωση και ιχνηλάτηση με στόχο της διακοπή μετάδοσης.

Ποιες περιοχές μπαίνουν σε σκληρό lockdown από αύριο στις 6 το πρωί

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι σε βαθύ κόκκινο μπαίνουν από αύριο στις 6 π.μ. οι εξής περιοχές:

Π.Ε Κοζάνης (αύξηση 81,8%)
Π.Ε. Πέλλας (αύξηση 101,9%)
Δήμος Γρεβενών
Δήμος Κιλκίς (αύξηση 129,4%)
Δήμος Βέροιας (αύξηση 116,2%)

Επίσης ανακοίνωσε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο», παραμένουν:

Αττική,
Αιτωλοακαρνανία,
Αχαΐα,
Βοιωτία,
Εύβοια (εκτός του δήμου Σκύρου),
Φθιώτιδα,
Ευρυτανία,
Αργολίδα,
Αρκαδία,
Κορινθία,
Θεσσαλονίκη,
Χαλκιδική,
Θεσπρωτία,
Ηράκλειο,
Λέσβος,
Ζάκυνθος,
Μύκονος,

καθώς και οι δήμοι

Καλυμνίων,
Χίου,
Ανωγείων,
Χανίων,
Ιωαννιτών
Μετσόβου,
Κατερίνης,
Αμφίπολης,
Σκιάθου,
Καρδίτσας
Καστοριάς
Ορεστίδος

Ο Ν. Χαρδαλιάς συνέχισε λέγοντας: «Αξίζει να σημειωθεί ότι Ευρυτανία, Αρκαδία, Χίος, Ανώγεια και Σκιάθος εμφανίζουν σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, εξέλιξη που αν συνεχιστεί θα επιτρέψει να βγουν από το βαθύ κόκκινο την άλλη βδομάδα.

Οπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανοίγει νέο πιλοτικό πρόγραμμα «λίστας αναμονής» στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό μπορούν να μπουν, εφόσον το επιθυμούν, σε «Λίστα Αναμονής», ώστε, σε περίπτωση ακύρωσης άλλου προγραμματισμένου ραντεβού, να έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού νωρίτερα, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ