Κοχιαδάκης – ΕΚΕ: Σε 5 άξονες η πρόληψη του Αιφνίδιου Θανάτου

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στη σύσταση ομάδας εργασίας για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου καταστολής και πρόληψης του «Αιφνίδιου Θανάτου» προχωρά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), προκειμένου καταθέσει στο επόμενο διάστημα ολοκληρωμένο σχέδιο προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Στη σύσταση ομάδας εργασίας για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου καταστολής και πρόληψης του «Αιφνίδιου Θανάτου» προχωρά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), προκειμένου καταθέσει στο επόμενο διάστημα ολοκληρωμένο σχέδιο προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.
Γιώργος Κοχιαδάκης, πρόεδρος της ΕΚΕ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καταγράφονται ετησίως πολλαπλά περιστατικά καρδιακής ανακοπής, τόσο σε δημόσιους, όσο και σε αθλητικούς χώρους, με αρκετά θύματα» όπως επισημαίνει στο healthpharma.gr ο Γιώργος Κοχιαδάκης, πρόεδρος της ΕΚΕ, Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Καρδιολογίας. «Ο Αιφνίδιος Θάνατος δυστυχώς δεν είναι σπάνιος, μπορεί να συμβεί σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας και σε κάθε χώρο, δημόσιο ή ιδιωτικό. Η πρόληψη του αιφνίδιου αρρυθμικού καρδιακού θανάτου αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις των σύγχρονων συστημάτων δημόσιας υγείας» όπως επισημαίνει.

Βασική αρχή της πρόληψης είναι η πρώιμη διάγνωση της υποκείμενης καρδιοπάθειας που προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο και η αντιμετώπιση της. Επομένως είναι κρίσιμης σημασίας να ληφθούν όλα τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της καρδιακής νόσου, πριν αυτή οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο.

Στόχος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο ευαισθητοποίησης, ζητώντας την αρωγή του υπουργείου Υγείας, καθώς και μελών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Οι πέντε άξονες

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κοχιαδάκη, οι κυριότερες δράσεις και πρωτοβουλίες της ΕΚΕ σε σχέση με τον Αιφνίδιο Θάνατο που θα υλοποιηθούν εντός του 2023, εντοπίζονται σε πέντε κύριους άξονες:

  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για το πόσο σημαντική αξία έχει να εκπαιδευτούν από μικρή ηλικία στις Πρώτες Βοήθειες και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.
  • Διενέργεια πιστοποιημένων από το -Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης- σεμιναρίων καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και χρήσης εξωτερικών απινιδωτών σε όλη τη χώρα, με έμφαση στους επαγγελματίες υγείας, τους αθλητές αλλά και τα σχολεία, με ταυτόχρονο προληπτικό – καρδιολογικό έλεγχο.
  • Τοποθέτηση στους δημόσιους και αθλητικούς χώρους εξωτερικών απινιδωτών με εκπαιδευμένο προσωπικό που θα τους χρησιμοποιεί σε περιίπτωση καρδιακής ανακοπής αθλητή ή πολίτη.
  • Ενημέρωση των πολιτών συνολικά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα κύρια συμπτώματα τους και τους παράγοντες κινδύνου, μέσω Περιφερειακών Συνεδρίων αλλά και άλλων κοινωνικών δράσεων.
  • Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, για την ενημέρωση των πολιτών, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Κοχιαδάκης: Οι στόχοι της επόμενης διετίας

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι διαχρονικά πρωτοπόρα και ιδιαίτερα ενεργή στον τομέα της Έρευνας. Βασικός στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΕ, υπό την προεδρία του Γιώργου Κοχιαδάκη, είναι η περαιτέρω οργάνωση και των καταγραφών, που θα αναβαθμιστούν εντός τους έτους.

Ταυτόχρονα, στον τομέα των επιστημονικών πρωτοβουλιών ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διοργάνωση από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία του ACC Middle East 2023 στην Αθήνα, σε συνεργασία με το American College of Cardiology, το οποίο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο στην Ελλάδα για το 2023 και το πρώτο αμερικανικό συνέδριο που γίνεται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Επίσης, για το 2024 δρομολογείται από την ΕΚΕ το ESC Preventive Cardiology Congress, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.

Πρόκειται για δύο μεγάλα διεθνή επιστημονικά συνέδρια που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον χιλιάδων συνέδρων από όλο των κόσμο, όπως σημειώνει ο κ. Γιώργος Κοχιαδάκης, καθιστώντας τη χώρα μας επίκεντρο των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων που αφορούν την καρδιαγγειακή ιατρική.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ