Δημόσια ΥγείαΙός του Δυτικού Νείλου - ΕΟΔΥ: Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του

Ιός του Δυτικού Νείλου – ΕΟΔΥ: Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του

- Advertisement -

Ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι τις 14/11/2023, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά εκατόν εξήντα δύο (162) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν δεκαεννέα (119) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και σαράντα τρία (43) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ .

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας δε διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν νέα κρούσματα.

Έχουν καταγραφεί είκοσι τρεις (23) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 63 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 81 έτη, εύρος 64-90 έτη).

Τι προκαλεί την ασθένεια του ιού του Δυτικού Νείλου

Προκαλείται από τον ιό του δυτικού Νείλου από τον οποίο πήρε και το όνομα του. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην Ουγκάντα, στην Ανατολική Αφρική. Ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το καλοκαίρι του 1999 στη Νέα Υόρκη. Ο ιός του δυτικού Νείλου ανήκει στην οικογένεια των φλαβοϊών.

Πως μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τα κουνούπια. Όταν ένα κουνούπι δαγκώνει ένα μολυσμένο πουλί και στη συνέχεια τσιμπήσει ένα άτομο, τότε το άτομο αυτό μολύνεται. Τα κουνούπια μεταφέρουν τα υψηλότερα ποσά του ιού στις αρχές του φθινοπώρου. Γι αυτό και το ποσοστό της ασθένειας αυξάνει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Ο κίνδυνος μειώνεται καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και τα κουνούπια εξαφανίζονται.

Χρόνος επώασης της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου

Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι 2-14 μέρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ