Γρίπη: 21.000 εμβόλια σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό

Στην περίοδο έξαρσης της γρίπης μπαίνει σταδιακά η χώρα, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) να έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το υγειονομικό προσωπικό, έχοντας διαθέσει συνολικά 21.000 εμβόλια σε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό των νοσοκομείων.

Στην περίοδο έξαρσης της γρίπης μπαίνει σταδιακά η χώρα, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) να έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το υγειονομικό προσωπικό, έχοντας διαθέσει συνολικά 21.000 εμβόλια σε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό των νοσοκομείων. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ολοκλήρωσε σήμερα, 3 Δεκεμβρίου -νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές- τη διανομή των εμβολίων για τη γρίπη, τα οποία χορηγήθηκαν σε ιατρούς, νοσηλευτές και στο προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της χώρας.

Η διανομή 21.000 αντιγριπικών εμβολίων πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγεία (ΕΟΔΥ). Φέτος ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι τα αντιγριπικά εμβόλια ήταν δωρεά των εταιρειών Βιανέξ, GlaxoSmithKline και Mylan προς τον ΕΟΔΥ.

Στην όλη διαδικασία συνεργάστηκαν άριστα οι δωρήτριες εταιρείες, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, οι Υγειονομικές Περιφέρειες και οι διοικήσεις των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο αντιγριπικός εμβολιασμός στοχεύει στην άμεση προστασία των επαγγελματιών υγείας. Αποτελεί το σημαντικότερο μέσο για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων -όπως η γρίπη. Συστήνεται παγκοσμίως από τους φορείς δημόσιας υγείας προκειμένου να επιτευχθεί και η προστασία ευάλωτων ασθενών μέσα σε χώρους υπηρεσιών υγείας.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την περίοδο 2018-2019, η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και κατέληξαν, δεν είχαν κάνει φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο. Παρόλο που ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός.

Τούτο καταδεικνύει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τη γρίπη. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, (2018) στον Ελληνικό πληθυσμό η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη εκτιμήθηκε ότι ήταν 42%. Δηλαδή, συνολικά για όλους τους τύπους γρίπης και όλες τις ηλικίες. Το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης σχεδόν κατά το ήμισυ.

Σύμφωνα με στοιχεία:

• 300.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών νοσούν από γρίπη στην Ελλάδα κάθε χρόνο.
• 388 συμπολίτες μας αρρώστησαν πέρυσι πολύ σοβαρά από τη γρίπη. Από αυτούς μόνο 15 είχαν εμβολιαστεί.
• 374 ασθενείς πάλεψαν για τη ζωή τους πέρυσι σε μονάδες εντατικής θεραπείας
• 154 συνάνθρωποι μας έσβησαν άδικα

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ