Γκάγκα: Η μετάλλαξη Κράκεν θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα

Ήδη, στην χώρα μας έχουν εντοπιστεί τα πρώτα έξι κρούσματα, με την κα Μίνα Γκάγκα να δηλώνει πως η μετάλλαξη Κράκεν αναμένεται να κυριαρχήσει.

Ήδη, στην χώρα μας έχουν εντοπιστεί τα πρώτα έξι κρούσματα, με την κα Μίνα Γκάγκα να δηλώνει πως η μετάλλαξη Κράκεν αναμένεται να κυριαρχήσει.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Πιθανότατα θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα. Φαίνεται πως κάθε φορά που έρχεται μια καινούργια παραλλαγή αρχίζει να μεταδίδεται. Η Όμικρον μπήκε και κάλυψε πάνω από το 90%, η Κράκεν είναι παραλλαγή της Όμικρον, δεν είναι καινούργια», είπε.

Στη συνέχεια παρέθεσε τα στοιχεία από την Αμερική, προκειμένου να υπάρξει εικόνα για την Κράκεν και να μην υπάρχει πανικός. «Υπάρχει μετάδοση, παίρνει χώρο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, αλλά τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι πρέπει να ανησυχούμε πάρα πολύ. Στην Ελλάδα το παρακολουθούμε», επισήμανε η κα Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι τα εμβόλια αποτελούν ασπίδα για τους οργανισμούς, καθώς όπως τόνισε «απ’ ότι φαίνεται την πιάνουν γιατί η μετάδοση δεν είναι αυτή που λένε ότι θα ήταν. Η προηγούμενη ανοσία βοηθάει και από την φυσική νόσηση και από τα εμβόλια. Τα εμβόλια καλύπτουν τον κορωνοϊό γενικά και άρα μια υποπαραλλαγή του την πιάνουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό».

«Έχουμε 6.000-7.000 κρούσματα, αλλά γενικά δεν βλέπουμε αυτή τη γεωμετρική άνοδο. Η μολυσματικότητα στα λύματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν. Έχουμε κι άλλες πόλεις, όπως η Πάτρα, που έπεσε σημαντικά. Και την Κρήτη που ανεβαίνει. Άρα νομίζω ότι έχει να κάνει και με τις περιοχές».

Η Μίνα Γκάγκα για τις καταγγελίες σχετικά με τις ΜΕΘ για παιδιά

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των ΜΕΘ στα παιδιατρικά νοσοκομεία και όσα καταγγέλλονται για ανυπαρξία διαθέσιμων κλινών, η κα Γκάγκα εξήγησε:

«Στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε τον ίδιο περίπου αριθμό ΜΕΘ για τα παιδιά. Γενικά, η πολιτική είναι να υπάρχουν ΜΕΘ εκεί που υπάρχει εμπειρία και τα παιδιά θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο. Διαχρονικά η κάλυψη στην Αθήνα δεν ξεπέρασε ποτέ το 60%-65% και γενικά στην Ελλάδα δεν έχουμε πολύ μεγάλη κάλυψη. Άρα δεν είναι ότι δεν φτάνουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Για να κάνεις δομές υγείας πρέπει βεβαιώνεις ότι έχουν αρκετά περιστατικά ώστε το προσωπικό να έχει εμπειρία».

Μίνα Γκάγκα: Οι οδηγίες της παιδιατρικής εταιρείας

Η κα Γκάγκα ρωτήθηκε και για το μείζον ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας να αναφέρει ότι υπάρχει παρακεταμόλη σε διάφορες μορφές, ενώ στα σιρόπια υπάρχει έλλειψη. «Η παιδιατρική εταιρεία εξέδωσε οδηγίες για το πώς μπορούμε να διαλύσουμε τα αναβράζοντα δισκία σε χυμό για τα παιδιά και να το πιουν.

Άρα υπάρχουν οδηγίες. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει ξεκινήσει μια μεγάλη παραγωγή. Μπορούμε να παράξουμε όλα τα φάρμακα, που είναι σε έλλειψη. Νομίζω ότι στο τέλος του μήνα θα διατεθούν στα φαρμακεία», είπε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ