Γκάγκα: Άνω του 60% η διασπορά της Όμικρον – Υψηλά τα κρούσματα

Σταθερά υψηλός αναμένεται να είναι και τις επόμενες ημέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα εξαιταίας της Όμικρον, όπως σημειώθηκε στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σταθερά υψηλός αναμένεται να είναι και τις επόμενες ημέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα εξαιταίας της Όμικρον, όπως σημειώθηκε στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ενημέρωση γίνεται σε μία περίοδο που η μετάλλαξη Omicron βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 35.580 νέα κρούσματα, 72 θανάτους και 636 διασωληνωμένους ασθενείς.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στο νέο ρεκόρ κρουσμάτων καθώς και στον υπερβολικό αριθμό διασωληνωμένων. Πάνω από το 60% των κρουσμάτων οφείλονται στη Μετάλλαξη Omicron. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να τηρήσουν όλα τα μέτρα, προστατεύοντας ιδιαίτερα τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους. «Μαζί με όλη την προσοχή που δίνουμε για να μην μεταδοθεί η νόσος, έχουμε περιορίσει τις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία και την αιμοδοσία» ανέφερε, προσθέτοντας την ανάγκη που υπάρχει για μετάγγιση αίματος. Γι’ αυτό κάλεσε τους πολίτες να δώσουν αίμα.

Μέση ηλικία κρουσμάτων

Η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 29 έτη. Η μετάλλαξη Omicron διαφέρει από τα προηγούμενα στελέχη, τόνισε. Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα και διασπείρεται πολύ εύκολα, γι’ αυτό και η αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό οι ειδικοί πρότειναν τη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας. Με βάση τα δεδομένα, ο χρόνος επώασης της παραλλαγής είναι σημαντικά βραχύτερος. Μελέτες δείχνουν ότι η διάρκεια της νόσου με την Omicron είναι μικρότερη. Γι’ αυτό η Επιτροπή αναθεώρησε τους κανόνες καραντίνας, με βάση και τις αποφάσεις του CDC, με βάση τον κανόνα 5+5. Όσοι δεν έχουν συμπτώματα, θα μένουν σε καραντίνα 5 ημέρες και μετά μπορούν να κυκλοφορούν με μάσκα υψηλής προστασίας. Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φορούν μάσκα. Πολλοί που θα κολλήσουν την Όμικρον, θα θεωρήσουν ότι έχουν απλό κρυολόγημα κι όχι κορωνοϊό.

«Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωρούμε στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου» σημείωσε. Πάντως, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς και τα νοσοκομεία είναι επιβαρυμένα. Το φορτίο στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό. Δεύτερον, θα πρέπει να περιμένουμε αν και στην Ελλάδα θα υπάρχει εικόνα ανάλογη με αυτή που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δείχνει πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες. τα δεδομένα δείχνουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με τις τρεις δόσεις, είναι προστατευμένοι. Στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη συμπολίτες που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση. Σήμερα νοσούν 53.000 άνθρωποι. Ποτέ δεν είχαμε δει τέτοια κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, είπε.

Προσεκτικοί στις επαφές

Όσο και πιο ήπια να φαίνεται η Όμικρον, ο κίνδυνος παραμένει σημαντικός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Σήμερα, με την Όμικρον να έχει επικρατήσει σε όλη τη χώρα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές μας με ηλικιωμένους ή με άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Γι’ αυτό απαιτείται η διενέργεια τεστ. Ειδική αναφορά έκανε και στους νεαρούς, που θα πρέπει να δείξουν αυξημένη υπευθυνότητα.

Με τη μεγάλη διασπορά που υπάρχει σε όλη τη χώρα, είναι απαραίτητο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουμε τεστ όταν έχουμε συμπτώματα κρυολογήματος. Παράλληλα, όσοι κάνουν θετικό rapid test, θα πρέπει να επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα με PCR, ένα μέτρο που δεν αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους. Η κυρία Παπαευαγγέλου ζήτησε και συχνό αερισμό των κλειστών χώρων. Παράλληλαλ, ζήτησε από τους ανεμβολίαστους να κλείσουν το ραντεβού. Όπως είπε, παραμένουν 380.000 πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση

Rapid test

Η κυρία Γκάγκα ζήτησε με θετικό rapid test να μην προσέρχονται οι εμβολιασμένοι πολίτες για PCR γιατί υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση και να μένουν σπίτι τους.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για 46% αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, με μείωση των θανάτων. Τις επόμενες εβδομάδες, η καταγραφή των διαγνώσεων θα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ωστόσο η τάση μείωσης των θανάτων αναμένεται να διατηρηθεί. Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι προφανής. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έφτασαν 60% περισσότερες διαγνώσεις έναντι της προηγούμενης, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων. Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή. Στις ΜΕΘ μέχρι χθες μειώθηκαν κατά 4%, ο αριθμός νέων εισαγωγών έδειξε επιδείνωση της τάξεως του 6%.

Όσον αφορά στην Omicron, αναμένεται να δούμε περισσότερους νοσούντες και σημαντικά μειωμένους θανάτους έναντι των προηγούμενων κυμάτων. Ωστόσο ο ιός δεν έχει γίνει άκακος. Οι ανεμβολίαστοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν κίνδυνο νοσηλείας πολλαπλάσιο απ’ ότι οι εμβολιασμένοι. Για τη διαγνωστική αξία των διαγνωστικών τεστ, τα rapid θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα και έναντι της Omicron.

Σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει σημαντικό ποσοστό που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά. Η PCR είναι ισχυρό εργαλείο που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ