Γιατί κάποιες χώρες κάνουν άρση μέτρων και στην Ελλάδα είναι δύσκολο

Γιατί κάποιες χώρες στο εξωτερικό κάνουν πλήρη άρση των μέτρων και για τα δεδομένα που θα διαμορφώσουν τα βήματα της πανδημίας στη χώρα μας εξήγησε ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Γιατί κάποιες χώρες στο εξωτερικό κάνουν πλήρη άρση των μέτρων και για τα δεδομένα που θα διαμορφώσουν τα βήματα της πανδημίας στη χώρα μας εξήγησε ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν εκτόνωση του πανδημικού κύματος κοντά στο Πάσχα. «Με ένα εκατομμύριο κρούσματα από την αρχή του έτους, 5 εκατομμύρια τριπλά εμβολιασμένους και ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων με δύο δόσεις που θα κάνουν την τρίτη δόση και όσους νοσήσουν από εδώ και πέρα, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που γύρω στο Πάσχα το κύμα αυτό θα εκτονωθεί σημαντικά καθώς θα έχει ανοσολογική κάλυψη το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Όλα αυτά, εκτός απρόοπτου και εμφάνισης νέας μετάλλαξης», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όπως διευκρίνισε πάντως, κάποια μέτρα δεν θα αρθούν, με ένα από αυτά να είναι η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ στις ώρες αιχμής. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν υγειονομικά σωστό να αρθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εκτός αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάσει στο 90-95% οπότε δεν θα απειλούνται από τον ιό.

Αναφερόμενος στην πλήρη άρση μέτρων σε χώρες του εξωτερικού τόνισε ότι υπάρχει τεράστια εμβολιαστική κάλυψη και μάλιστα σε ηλικίες στις οποίες είναι απαραίτητη. «Είναι σημαντικότερα τα υψηλά ποσοστά σε ηλικίες άνω των 60, που δίνει το 90% των θανάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες στη χώρα μας πέθαναν 4 άνθρωποι κάτω των 60 και οι υπόλοιποι ήταν άνω», είπε.

Τέλος, και όσον αφορά στις εξελίξεις στα εμβόλια, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως η Moderna και η Pfizer δοκιμάζουν νέα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία όπως επεσήμανε θα είναι για πολύ μεγαλύτερο διάστημα αποτελεσματικά καθώς θα έχουν προηγηθεί προηγούμενες δόσεις των εμβολίων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ