Δημόσια ΥγείαΓεωργιάδης: Οι αλλαγές και τα κίνητρα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

Γεωργιάδης: Οι αλλαγές και τα κίνητρα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

- Advertisement -

Την ενίσχυση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού και δημιουργία Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπογραμμίζοντας πως οι αλλαγές που προωθούνται έχουν ως σκοπό την αναβάθμιση ενός καίριου τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας, αυτού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Την ενίσχυση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού και δημιουργία Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπογραμμίζοντας πως οι αλλαγές που προωθούνται έχουν ως σκοπό την αναβάθμιση ενός καίριου τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας, αυτού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μία επιπλέον κατηγορία γιατρών εντάσσει το Υπουργείο Υγείας στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, με σκοπό να διευκολύνει πολίτες που δεν επιθυμούν να εγγραφούν στους δωρεάν γιατρούς που θα είναι διαθέσιμοι στο σύστημα. Πρόκειται για όποιον ιδιώτη παθολόγο ή γενικό γιατρό επιλέξει ο πολίτης, που θα πληρώνεται, όμως, από τον ίδιο τον πολίτη.

Για τους πολίτες που δεν επιθυμούν να εγγραφούν σε κάποιον από τους γιατρούς που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν προς τους πολίτες. «Δε στρέφουμε τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε διασφαλίσει γιατρούς για όλους τους πολίτες», σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσιάζοντας τη δεύτερη φάση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού.

«Είμαστε μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε ένα λειτουργικό Σύστημα Υγείας στηριζόμενο στον Προσωπικό Γιατρό για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας» όπως τονίζει ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έκανε τη θεωρία, πράξη και οι αλλαγές έχουν συζητηθεί με τις Ενώσεις γιατρών, ώστε να έχουμε μία συνολική συμφωνία.

Στον θεσμό συμμετέχουν 2.215 γιατροί από τον Δημόσιο τομέα, 1.272 από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουν εγγραφεί το 56% των πολιτών. Το 60% των γιατρών απαιτείται στην Αττική.

Όπως τόνισε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη γίνεται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ευχαριστώντας τον Joao Brenda, επικεφαλής του Γραφείου στην Αθήνα.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας θα φροντίσει ώστε να υπάρξει κάλυψη για δωρεάν προσωπικό γιατρό και στις περιοχές που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Από τις νέες θέσεις που θα ανοίξουν ανά Δήμο, το 60% χρειάζεται να είναι στην Αττική και μετά στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με την κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ορίζονται 13 δείκτες απόδοσης για τους Προσωπικού Γιατρούς στο πεδίο διαχείρισης των χρόνιων νοσημάτων, ενώ επιπλέον 6 στο πεδίου του εγγραματισμού υγείας.

Επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας

Ταυτόχρονα, στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, ιδρύονται 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας εντός του 2024 που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις Πανεπιστημιακές Σχολές.

Σκοπός αυτής της αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας είναι αφενός η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας και αφετέρου η δημιουργία κόμβων εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας σήμερα εκπαιδεύονται στα νοσοκομεία.

Στα 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας προβλέπεται εγκατάσταση εκπαιδευτικών σταθμών τηλεϊατρικής στα πλαίσια του υφιστάμενου έργου ψηφιοποίησης. Αυτοί θα εξυπηρετούν την ανάγκη υποστήριξης των ΠΙ στα καθήκοντα τους σε καθημερινή βάση με επικέντρωση στους νέους ιατρούς.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, για τη στελέχωση κάποιων από τις θέσεις ΔΕΠ θα γίνεις προσπάθεια προσέλκυσης ειδικοτήτων από το εξωτερικό, παρέχοντας ένα ενδεικτικό ποσό  30.000 ευρώ το χρόνο.

Όπως σημείωσε, αναμένονται 1.375 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εκ των οποίων οι 360 θα είναι γιατροί, οι 600 νοσηλευτές, 385 λοιπό προσωπικό και οι 30 μέλη ΔΕΠ.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 30 καθηγητές Ιατρικής θα ενταχθούν στο δυναμικό των νέων Κέντρων Υγείας, αποτελώντας πυλώνες φροντίδας των ασθενών στην κοινότητα και εκπαίδευσης των νέων γιατρών.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Ιατρικές Σχολές, χαρτογραφώντας τις ανάγκες των δομών αυτών σε ειδικότητες αιχμής. Στόχος είναι το κάθε Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας να στελεχωθεί με τέσσερα μέλη ΔΕΠ, κατάλληλων ειδικοτήτων, ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα είναι πέντε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ