Φαρμακευτική καινοτομία: Η Ελλάδα πιο κοντά στην ενσωμάτωση της

Η φαρμακευτική καινοτομία αναγνωρίζεται σήμερα ως βασικός πυλώνας κοινωνικής και οικονομικής προόδου παγκοσμίως. Η αλματώδης πρόοδος που συντελείται, ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες, στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης νέων θεραπειών έχει συμβάλει καταλυτικά στην αύξηση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και στην αύξηση της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού.

Η φαρμακευτική καινοτομία αναγνωρίζεται σήμερα ως βασικός πυλώνας κοινωνικής και οικονομικής προόδου παγκοσμίως - Roche - Πολλαπλή Σκλήρυνση
Φαρμακευτική καινοτομία: Τα νέα για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας είναι σίγουρα ευχάριστα, αφού καθίσταται πλέον δυνατή η έγκαιρη πρόσβαση σε φάρμακα και νέες θεραπείες

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο πλαίσιο αυτό, όλο και περισσότερες χώρες επενδύουν στην αξία της καινοτομίας, ως αναπόσπαστου στοιχείου μιας σύγχρονης πολιτικής φαρμάκου, αλλά και ενός οικονομικά βιώσιμου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας.

Μετά από αναμονή δύο ετών, φαίνεται πλέον ότι και η Ελλάδα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρόσφατη αναθεώρηση του καταλόγου αποζημιούμενων φαρμάκων, της λεγόμενης Θετικής Λίστας, που συμπεριέλαβε 60 περίπου νεοεισαχθείσες δραστικές ουσίες, αποτελεί ένα θετικό βήμα με στόχο την ενσωμάτωση της φαρμακευτικής καινοτομίας στο σύστημα υγείας της χώρας.

Φαρμακευτική καινοτομία: Νέες θεραπείες στην Ελλάδα

Τα νέα για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας είναι σίγουρα ευχάριστα, αφού καθίσταται πλέον δυνατή η έγκαιρη πρόσβαση σε φάρμακα και νέες καινοτόμες θεραπείες, που καλύπτουν σημαντικές θεραπευτικές και ιατρικές ανάγκες. Μεταξύ αυτών, είναι και δύο καινοτόμες θεραπείες της Roche, που αφορούν στον καρκίνο και στην πολλαπλή σκλήρυνση.

Η πρώτη αφορά σε μια ανοσοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μια νόσο που πλήττει χιλιάδες ασθενείς και οικογένειες στην Ελλάδα. Ο τομέας της ογκολογίας αποτελεί το επίκεντρο μακροχρόνιας επένδυσης και καινοτόμου έρευνας για τη Roche. Η εταιρεία πραγματοποιεί σήμερα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανάπτυξης ανοσοθεραπειών: μεθόδων, δηλαδή, που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή, ώστε να επιτεθεί αποτελεσματικότερα στα καρκινικά κύτταρα. Συγκεκριμένα, διερευνά τα πιθανά οφέλη της ανοσοθεραπείας μεμονωμένα, αλλά και σε συνδυασμό με χημειοθεραπείες, στοχευμένες θεραπείες ή άλλες ανοσοθεραπείες.

Στόχος είναι η παραγωγή ενός ευρέως φάσματος θεραπευτικών επιλογών, ώστε να παρέχεται στους θεράποντες ιατρούς η δυνατότητα εξατομικευμένης θεραπείας: να υπάρχει δηλαδή, για κάθε ασθενή, ένας συνδυασμός θεραπειών που μπορεί να ενεργοποιήσει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα, στη μάχη κατά του καρκίνου. Η αποζημίωση της συγκεκριμένης ανοσοθεραπείας μέσω της μείωσης του κόστους της θεραπευτικής παρέμβασης, συμβάλλει στην παράταση και τη βελτίωση της ζωής των ασθενών με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η δεύτερη καινοτόμος θεραπεία της Roche αφορά στην κατηγορία νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που αποτελούν από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας παγκοσμίως. Σε αυτά περιλαμβάνεται η Πολλαπλή Σκλήρυνση, μία χρόνια νόσος από την οποία εκτιμάται ότι πάσχουν περίπου 2.8 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο το κόσμο, ενώ αποτελεί την κύρια αιτία μη τραυματικής αναπηρίας σε νεαρούς ενήλικες.

Παρ’ ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν είναι ιάσιμη, η πρόγνωσή της έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της αυξημένης διαθεσιμότητας των νέων θεραπειών που τροποποιούν τη νόσο. Σήμερα, η Roche διαθέτει και στους ασθενείς στην Ελλάδα μια τέτοια θεραπεία, η οποία με έγκαιρη χορήγηση, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της δραστηριότητας της νόσου, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση στην εξέλιξη της αναπηρίας μακροχρόνια, και βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Εμπλουτίζοντας τη φαρμακευτική πολιτική με μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αξιοποίηση της καινοτομίας, η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει ουσιαστικά οφέλη για τους ασθενείς και για το σύστημα υγείας. Σε αυτή την προσπάθεια, η Roche θα συνεχίσει να συμβάλλει υπεύθυνα και ουσιαστικά, αξιοποιώντας την εξειδικευμένη τεχνογνωσία ενός παγκόσμιου οργανισμού που καινοτομεί διεθνώς εδώ και 125 χρόνια στο χώρο της υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ