Εξαδάκτυλος για ελλείψεις φαρμάκων: Το πρόβλημα θα ενταθεί

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα «διεθνές πρόβλημα που θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα λόγω ελλείψεως των πρώτων υλών» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα «διεθνές πρόβλημα που θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα λόγω ελλείψεως των πρώτων υλών» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση της ΕΡΤ, αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων έκανε λόγο για «διαχείριση ενός προβλήματος που αντιμετωπίζουμε λόγω διεθνούς ελλείψεως και αυξημένων ιώσεων αυτή την εποχή».

Παρόλα αυτά, όπως είπε ο ίδιος το πρόβλημα των ελλείψεων πρόκειται να «ενταθεί μέσα στο 2023 λόγω ελλείψεως των πρώτων υλών και για το οποίο δεν διαφαίνεται σύντομα μια λύση».

Το πρόβλημα φαίνεται να «γιγαντώνεται» από την πολυφαρμακία

Όσον αφορά το πρόβλημα της πολυφαρμακίας που συντελλεί στις ελλείψεις φαρμάκων αυτή την εποχή, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάκτυλος είπε χαρακτηριστικά πως «τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Είμαστε η μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί κανείς να μπει σε ένα φαρμακείο και να αγοράσει όσα φάρμακα θέλει, πλην αντιβιοτικών και ναρκωτικών και δεν θα του πει κανένας, ούτε ποιος τα λαμβάνει αυτά τα φάρμακα, ούτε σε τι δοσολογία τα λαμβάνει, ούτε για πόσο καιρό τα λαμβάνει».

Εν συνεχεία ο πρόεδρος, μιλώντας για το ίδιο ζήτημα, επεσήμανε ότι «μετά την συνταγογράφηση των αντιβιοτικών είδαμε στη χώρα μας μας μια μείωση της κατανάλωσης κατά 20%».

Με αφορμή λοιπόν αυτό, ο ίδιος κάλεσε το υπουργείο υγείας να αντιμετωπίσει άμεσα αυτό το ζήτημα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό το φαινόμενο, αν δεν σταματήσει στη χώρα μας, τότε δεν θα λύσουμε ποτέ αυτό το πρόβλημα».

Σχετικά με το πότε πρόκειται να ομαλοποιηθεί αυτή η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας, ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος πως «αυτή την στιγμή πληρώνουμε λάθη της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία επέτρεψε να μεταφερθεί η παραγωγή δραστικών ουσιών όλη στην Ασία», συμπληρώνοντας μάλιστα πως στην όξυνση αυτου το προβλήματος έπαιξε καθοριστικό ρόλο η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ