Δημόσια ΥγείαEurostat: Ρεκόρ θανάτων στην χώρα μας τις ημέρες του καύσωνα

Eurostat: Ρεκόρ θανάτων στην χώρα μας τις ημέρες του καύσωνα

- Advertisement -

Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα και ιδιαίτερα τον Ιούλιο όπου η θερμοκρασία σκαρφάλωσε πάνω από τους 40 βαθμούς, κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (EUROSTAT) για την Ελλάδα, με την εικόνα να είναι παρεμφερής για αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα και ιδιαίτερα τον Ιούλιο όπου η θερμοκρασία σκαρφάλωσε πάνω από τους 40 βαθμούς, κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (EUROSTAT) για την Ελλάδα, με την εικόνα να είναι παρεμφερής για αρκετές χώρες της Ευρώπης. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παρότι στην Ελλάδα, γνωστός θάνατος αποδιδόμενος σε θερμοπληξία και τις υψηλές θερμοκρασίες ήταν μόνο ένας και συγκεκριμένα αυτός, του 46χρονου ντελιβερά από τη Χαλκίδα, η Eurostat, δίνει στη δημοσιότητα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι θάνατοι από θερμοπληξία ήταν κατά πολύ περισσότεροι.

Αναλυτικότερα, τα ποσοστά θνησιμότητας συνολικά για τον μήνα Ιούλιο του 2023 αυξήθηκαν στη χώρα μας κατά 120%, ενώ την πιο θερμή εβδομάδα, δηλαδή, από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου η αύξηση έφτασε στο 139%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τριετίας 2016-2019.

Από την Αρχή διευκρινίζεται, ότι η αρχική τιμή που ελήφθη υπόψη στην συγκεκριμένη ανάλυση είναι το 100%, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι η πραγματική αύξηση ήταν το 39%.

Η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων

Την εβδομάδα 17 έως 23 Ιουλίου, οι περιοχές όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τη Eurostata, ήταν η Ιθάκη και η Κεφαλονιά (229%) και η Αιτωλοακαρνανία (218%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρξαν 25 περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, όλες πάνω από το 164% (που ισοδυναμεί με περίπου 2.200 θανάτους).

Μεταξύ τους βρίσκονται 10 περιφέρειες της Ελλάδας, 8 της Ιταλίας και 3 της Ελβετίας.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, η Κατάνια στην Ιταλία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας με 282%, ακολουθούμενη από τη Δυτική Αττική με 248% και τη Ζάκυνθο με 246%.

Στη δεύτερη χειρότερη θέση η Ελλάδα

Από τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν κάτι εξίσου ανησυχητικό: Ότι τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας τη συγκεκριμένη περίοδο καταγράφηκαν στη Μάλτα με αύξηση 158%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με αύξηση 120%. Ακολουθεί η Κύπρος με 117% και η Ιρλανδία με 114%.

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στις χώρες της ΕΕ τη δεύτερη (επιπλέον 3.800 θάνατοι) και την τρίτη (επιπλέον 3.200 θάνατοι) εβδομάδα του Ιουλίου. Ενώ οι θάνατοι αφορούν όλες τις αιτίες, ο Ιούλιος ήταν ο μήνας που έγιναν αισθητές οι υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus δείχνει ότι η νότια περιοχή της ηπείρου παρουσίασε θερμοκρασίες έως και 45°C, επηρεάζοντας κυρίως την Ελλάδα, την ανατολική Ισπανία, τη Σαρδηνία, τη Σικελία και τη νότια Ιταλία», σχολιάζουν οι συντάκτες της έρευνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται η υψηλές θερμοκρασίες να ήταν ο παράγοντας αύξησης των θανάτων.

Και η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση θανάτων τον Ιούλιο

Παρόμοια στοιχεία για την ίδια περίοδο αναφορικά με τους θανάτους στην Ελλάδα καταγράφει και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Αν και κατά την διάρκεια όλων των εβδομάδων του 2023 καταγράφεται μείωση των θανάτων στη χώρα μας, από τις 17 έως και τις 23 Ιουλίου, καταγράφηκε αύξηση κατά 12,1% σε σύγκριση με το 2022.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ οι θάνατοι την ίδια εβδομάδα ήταν 322, σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα του περασμένου έτους, που ήταν αισθητά λιγότεροι.

Ευρώπη

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, τα αντίστοιχα ποσοστά θνησιμότητας στις -υπό εξέταση από την Eurostat- χώρες της ΕΕ, ήταν κάτω από το βασικό επίπεδο στο 99%. Τις επόμενες δύο εβδομάδες με την άνοδο της θερμοκρασίας, όμως, ανέβηκαν στο 105% και 104%, αντίστοιχα.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου (εβδομάδα 30), το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε στην αρχική τιμή (100%).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ