Δημόσια ΥγείαΕΟΦ: Προειδοποίηση για αντιλιπιδαιμική αγωγή - Οι κίνδυνοι

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για αντιλιπιδαιμική αγωγή – Οι κίνδυνοι

- Advertisement -

Ενημέρωση προς τους επαγγελματίες Υγείας για τα φάρμακα με αιθυλεστέρες ωμέγα -3 λιπαρών και τη σχέση τους με την πρόκληση κολπικής μαρμαρυγής, απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ενημέρωση προς τους επαγγελματίες Υγείας για τα φάρμακα με αιθυλεστέρες ωμέγα -3 λιπαρών και τη σχέση τους με την πρόκληση κολπικής μαρμαρυγής, απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα (20/11/2023) από τον ΕΟΦ περιλαμβάνονται οδηγίες από τις εταιρείες που κατέχουν τις άδειες κυκλοφορίας των φαρμάκων.

Ανακοίνωση ΕΟΦ

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσή, συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, ανέδειξαν δοσοεξαρτώμενο αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με εγκατεστημένες καρδιαγγειακές παθήσεις ή παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που έλαβαν θεραπεία με τα συγκεκριμένα φάρμακα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Ο παρατηρούμενος κίνδυνος βρέθηκε να είναι υψηλότερος με δόση 4 g/ημέρα.

Οι επαγγελματίες Υγείας καλούνται να συμβουλεύουν τους ασθενείς να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν αναπτύξουν συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής.

Εάν αναπτυχθεί κολπική μαρμαρυγή, η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να διακόπτεται οριστικά. Οι επαγγελματίες της Υγείας ενθαρρύνονται να αναφέρουν στον ΕΟΦ ανεπιθύμητες ενέργειες, καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

Στο μεταξύ, πρόσφατα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει ενέσιμο διάλυμα για την καρδιά.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η ανάκληση αποφασίστηκε “λόγω διαρροών που εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια εσωτερικής επανεξέτασης” σε παρτίδα του εν λόγω σκευάσματος. Η ανάκληση αφορά το φαρμακευτικό προϊόν BREVIBLOC 10MG/ML (Διάλυμα για έγχυση) και συγκεκριμένα την παρτίδα 23E11A2.

Ανάκληση φαρμάκου για την καρδιά

Tην ανάκληση της παρτίδας 23E11A2 του φαρμακευτικού προϊόντος BREVIBLOC 10MG/ML (Διάλυμα για έγχυση) λόγω διαρροών που εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια εσωτερικής επανεξέτασης. Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της κατασκευάστριας εταιρείας.

Η εταιρεία Baxter Hellas Ε.Π.Ε., ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ