Δημόσια ΥγείαΕμβολιαστικό κενό «απειλεί» παιδιά και εφήβους με λοιμώδη νοσήματα

Εμβολιαστικό κενό «απειλεί» παιδιά και εφήβους με λοιμώδη νοσήματα

- Advertisement -

Παλιά και ξεχασμένα λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, πνευμονιόκοκκος μηνιγγίτιδα κλπ, κινδυνεύουν να επανεμφανισθούν μετά το ολοένα και μειούμενο «τείχος προστασίας» που δημιουργεί το εμβολιαστικό κενό σε παιδιά και εφήβους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παλιά και ξεχασμένα λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, πνευμονιόκοκκος μηνιγγίτιδα κλπ, κινδυνεύουν να επανεμφανισθούν μετά το ολοένα και μειούμενο «τείχος προστασίας» που δημιουργεί το εμβολιαστικό κενό σε παιδιά και εφήβους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, επαναφέρει και πάλι το πλαίσιο ορθολογικής διαχείρισης μιας σειράς πιθανών υγειονομικών εκκρεμοτήτων που προσωρινά ίσως έμειναν στο περιθώριο.

Ειδικά οι γονείς ανήκουν στην κατηγορία των συνανθρώπων μας που έχουν πιεστεί αφάνταστα όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Με τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς κλειστούς για αρκετούς μήνες, οι γονείς προσπαθούσαν να διαχειριστούν από το σπίτι την τηλεκπαίδευση των παιδιών τους, τις υποχρεώσεις της εργασίας τους, καθώς και ό,τι άλλο προέκυπτε σαν ανάγκη.

Η τρέχουσα άρση των περιοριστικών μέτρων τους προσφέρει τη δυνατότητα να επανέλθουν σε μια κανονικότητα, να μπορέσουν να προγραμματίσουν έναν χαλαρό καφέ με τους φίλους/φίλες τους ή ακόμα και μια απόδραση εκτός νομού κατοικίας.

Με την επιστροφή αυτή στις συνήθειές τους, θα πρέπει να φροντίσουν και τον εμβολιασμό των παιδιών τους με εμβόλια που ο παιδίατρος είχε ήδη προτείνει (πχ Πνευμονιόκοκκου, Μηνιγίτιδας, Ανεμευλογιάς κλπ) και λόγω των περιοριστικών μέτρων ίσως είχαν αναβληθεί.

Κώδωνας κινδύνου για τα λοιμώδη νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον έγκαιρο σχετικό εμβολιασμό των παιδιών «έκρουσε» η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία πρόσφατα καθώς η παγκόσμια υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός δημιούργησε σε ένα εμβολιαστικό κενό έναντι άλλων νοσημάτων που απειλούν τα παιδιά. Η άρση των περιοριστικών μέτρων και η μερική επαναφορά στην κανονικότητα, ωστόσο, έχει επιστρέψει τα παιδιά στα σχολεία, γεμίζοντας τις παιδικές χαρές και τις πλατείες. Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η αναμενόμενη έκθεση των παιδιών σε περισσότερους ιούς και βακτήρια.

«Η πανδημία του COVID-19, έχει ως γνωστόν επηρεάσει πολλούς τομείς της κοινωνίας μας. Φαίνεται λοιπόν ότι μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων», σημειώνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, καταλήγοντας ότι «…αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%».

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, καθώς επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα, είναι πολύ σημαντικό αυτό το εμβολιαστικό κενό να καλυφθεί, καθώς τα παιδιά θα βρεθούν εκτεθειμένα σε νόσους για τις οποίες υπάρχουν αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Τα βιβλιάρια των παιδιών 

«Είναι απαραίτητο να αρχίσουμε πάλι να ελέγχουμε τακτικά το βιβλιάριο των παιδιών μας και να βεβαιωνόμαστε ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα εμβόλια, βάσει προγραμματισμού. Εάν ειδικά κάποια εμβόλια έχουν μείνει πίσω, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε άμεσα σε επίσκεψή στον παιδίατρο για την χορήγησή τους» σημειώνει ο καθηγητής Παιδιατρικής, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

«Η καθιερωμένη επίσκεψη στον παιδίατρο για το προγραμματισμένο checkup και για τον προληπτικό εμβολιασμό είναι πάντα απαραίτητη. Κατά την επίσκεψη, καλό θα ήταν οι γονείς να ενημερωθούν για τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα ύπουλης νόσου, της μηνιγγίτιδας Β και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άμεσα, αν δεν το έχουν ήδη κάνει».

Λοιμώδη νοσήματα και μηνιγγίτιδα Β: Εξαιρετική επικίνδυνη νόσος

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη νόσος που προσβάλλει χωρίς διακρίσεις βρέφη, νήπια, παιδιά, εφήβους, νεαρούς ενήλικες. Τα αρχικά συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με αυτά ενός «κρυολογήματος» που θα υποχωρήσει. Δυστυχώς εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή και τον θάνατο. Τα βρέφη και τα νήπια (ειδικά τα βρέφη μικρότερα του ενός έτους) αποτελούν ευάλωτη ομάδα και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές ή και μόνιμες αναπηρίες.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, οι γονείς πρέπει να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους και να ενημερωθούν για τη νόσο και την σημασία της πρόληψης με την αφορμή τις επικείμενες ιώσεις του χειμώνα.

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Η σημασία της πρόληψης για τα λοιμώδη νοσήματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά την τρέχουσα περίοδο: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Παλιά και ξεχασμένα λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, πνευμονιόκοκκος μηνιγγίτιδα κλπ, κινδυνεύουν να επανεμφανισθούν μετά το ολοένα και μειούμενο «τείχος προστασίας» που δημιουργεί το εμβολιαστικό κενό σε παιδιά και εφήβους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. λοιμώδη νοσήματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ