«Δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή πολιτών στους οικογενειακούς γιατρούς»

Απρόσκοπτα θα συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών από όλους τους παθολόγους ως έχει, χωρίς να αποκλείονται όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες των οικογενειακών γιατρών μέχρι 31/12, όπως επισημαίνει μετά την προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΕΠΕ (πρόεδρος: Ευάγγελος Τούλης, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Ανδρέας Πάγκαλης, υπεύθυνος Διοικητικών και Νομικών θεμάτων: Μάριος Πυρπασόπουλος υπεύθυνος Εκδηλώσεων και Κινητοποίησης: Αντώνιος Αντωνιάδης, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων: Παναγιώτης Χαλβατσιώτης) με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με θέμα τη θέση του παθολόγου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα 8 σημεία

Όπως προκύπτει, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στα 8 σημεία του πλαισίου συζήτησης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σχετικά με την επιλογή οικογενειακού ιατρού:

1. Όσον αφορά τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σχετικά με την επιλογή οικογενειακού ιατρού, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πολιτών από όλους τους παθολόγους ως έχει, χωρίς να αποκλείονται όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες των οικογενειακών ιατρών μέχρι 31/12.

2. Ο θεσμός του gatekeeping για παραπομπή σε νοσοκομεία δεν θα αφορά τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.

3. Δεν θα υπάρξει κανένας αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση και/ή την παραπεμπτικογραφία για όλους τους παθολόγους.

4. Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία η δημιουργία και διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα είναι εφικτή για όλους τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.

5. Συζητήθηκε η δυνατότητα βελτίωσης των όρων των συμβάσεων των ήδη συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών και υπήρξε διάθεση βελτίωσης τους. Θα προγραμματιστεί σχετική συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα κο Βαρδαρό.

6. Όσον αφορά προκηρύξεις νέων θέσεων-συμβάσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο υπουργός υποσχέθηκε να εξετάσει τη δυνατότητα να προκηρύσσονται θέσεις ειδικών παθολόγων ανεξάρτητα από αντίστοιχες που θα προκηρύσσονται για γενικούς ιατρούς και παιδίατρους , με κατάργηση του διαζευκτικού ή στις προκηρύξεις των θέσεων.

7. Μετά την επισήμανση για τα προβλήματα που υπάρχουν στη χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ζητήθηκε η συμβολή της ΕΕΠΕ για τη βελτίωσή τους σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ.

8. Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση να συμπεριληφθούν οι παθολόγοι στη διαπραγμάτευση του ΠΙΣ για τις συλλογικές συμβάσεις ειδικών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ