Χάπια ιωδίου: Γιατί ξεπουλούν στην ΕΕ εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Ελλείψεις στα χάπια ιωδίου από τα ράφια των φαρμακείων στην Ε.Ε. προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν πριν λίγες ημέρες, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας.

Ελλείψεις στα χάπια ιωδίου από τα ράφια των φαρμακείων στην Ε.Ε. προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν πριν λίγες ημέρες, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μετά από αυτό χιλιάδες πολίτες στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες σχηματίζουν ουρές μέτρων έξω από τα φαρμακεία για να προμηθευτούν προληπτικά χάπια ιωδίου, ώστε να προστατευτούν από πιθανή έκκριση ραδιενέργειας.

Μάλιστα, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που οι φαρμακοποιοί στη Βουλγαρία ξεπούλησαν τις τελευταίες έξι ημέρες, όσο ιώδιο πουλάνε κανονικά σε ετήσια βάση.

Μέχρι όμως και σε χώρες που δε γειτονεύουν με την Ουκρανία, όπως είναι το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γαλλία, η πώληση των συγκεκριμένων σκευασμάτων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.

Τα χάπια ιωδιούχου καλίου δεν είναι τίποτα παραπάνω από το ιωδιούχο αλάτι που έχει η θάλασσα.

Πώς όμως δρουν όμως προφυλακτικά στον οργανισμό σε περίπτωση έκκλησης ραδιενέργειας;

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, «προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων».

«Σε περιπτώσεις που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που παίρνουμε, πάει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου. Οπότε αν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κανείς φάρμακο ιωδίου, πηγαίνει αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς», εξηγεί ο καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Η έκθεση του ανθρώπου σε αρκετή δόση ραδιενέργειας για σύντομο χρονικό διάστημα μετά από ένα πυρηνικό ατύχημα μπορεί να προκαλέσει αρχικά: Κάψιμο στο δέρμα και Οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας (ARS). Το σύνδρομο αυτό στην ουσία πρόκειται για δηλητηρίαση του οργανισμού που περιλαμβάνει πονοκέφαλο, ναυτία και διάρροια, ενώ τα συμπτώματα ξεκινούν μετά από λίγες ώρες. Τα συμπτώματα αυτά θα φύγουν και το άτομο θα δείχνει υγιές για λίγο καιρό και μετά θα ξαναρρωστήσει.

Πόσο συχνά θα επανεμφανίζονται τα συμπτώματά τους και πόσο θα αρρωσταίνουν εξαρτάται από την ποσότητα ραδιενέργειας που λαμβάνουν. Σε κάποιες περιπτώσεις επέρχεται θάνατος μετά από λίγες μέρες ή και εβδομάδες. Αυτό που παίζει ρόλο είναι αν η μόλυνση είναι εσωτερική ή εξωτερική.

Εσωτερική μόλυνση χάπια ιωδίου

Η εσωτερική μόλυνση επέρχεται όταν οι άνθρωποι καταπιούν ή αναπνεύσουν ραδιενεργά υλικά ή όταν αυτά τα υλικά εισέλθουν στο σώμα από μια ανοικτή πληγή ή απορροφηθούν από το δέρμα. Κάποιοι τύποι ραδιενεργών υλικών παραμένουν στον οργανισμό και κατακάθονται σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Άλλοι τύποι αποβάλλονται από το σώμα από το αίμα, τον ιδρώτα, τα ούρα και τα κόπρανα.

Εξωτερική μόλυνση χάπια ιωδίου

Εξωτερική μόλυνση έχουμε όταν ραδιενεργό υλικό σε μορφή σκόνης, πούδρας ή υγρού έρχεται σε επαφή με το δέρμα, τα μαλλιά ή τα ρούχα του ατόμου. Τα άτομα που έρχονται σε επαφή εξωτερικά με ραδιενεργό υλικό μπορούν να μολυνθούν και εσωτερικά αν τα ραδιενεργά υλικά εισέλθουν στο σώμα τους.

Να σημειώσουμε ότι τα ραδιενεργά υλικά έχουν μια μορφή ενέργειας που ταξιδεύει σε κύματα ή σωματίδια, είναι αυτό που αποκαλούμε δηλαδή ραδιενέργεια.

Οι άνθρωποι που μολύνονται εξωτερικά από ραδιενεργά υλικά μπορούν να μολύνουν άλλους ανθρώπους και επιφάνειες. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν ραδιενεργή σκόνη στα ρούχα τους μπορεί να μεταδώσουν ραδιενεργή σκόνη όταν κάθονται σε καρέκλες ή αγκαλιάζουν άλλους ανθρώπους. Ακόμα και τα υγρά του σώματός τους (αίμα, ιδρώτας και ούρα) μπορεί να περιέχουν ραδιενεργά υλικά.

Το οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας προκαλεί επίσης βλάβες στο αιμοποιητικό, γαστρεντερικό και νευρικό/αγγειακό σύστημα. Η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο περιβάλλον δεν προκαλεί πάντως άμεσα προβλήματα υγείας. Παρόλα αυτά αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ