TOP NEWSCandida Auris: «Καμπανάκι» Σύψα για το μικρόβιο στα νοσοκομεία

Candida Auris: «Καμπανάκι» Σύψα για το μικρόβιο στα νοσοκομεία

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

SOS εκπέμπει ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων για τoν μύκητα Candida Auris και την παρουσία του στα ελληνικά νοσοκομεία.

SOS εκπέμπει ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων για το μικρόβιο Candida Auris και την παρουσία του στα ελληνικά νοσοκομεία.
Νίκος Σύψας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Candida Auris είναι «ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας», όπως τόνισε ο κ. Σύψας από το βήμα του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, προειδοποιώντας πως μετά τον κορωνοϊό, το Candida Auris θα είναι η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα.

Για τo Candida Auris έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή, όπως δηλώνει στο healthpharma.gr ο κ. Σύψας, υπογραμμίζοντας πως «τα πρώτα αποτελέσματα για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία θα έχουμε τον ερχόμενο Ιούνιο. Μέχρι στιγμής υπάρχει τουλάχιστον ένα κρούσμα σε κάθε νοσοκομείο, ενώ η παρουσία του μικροβίου είναι εντονότερη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός».

Ο καθηγητής Παθολογίας κ. Σύψας τονίζει ότι ενώ «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας, προκύπτουν άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια, που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Ο Candida Auris είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Ευαγγελισμός. Θα τα βρούμε μπροστά μας», τόνισε ο κ. Σύψας.

Τι είναι το μικρόβιο Candida Auris – Πότε και πού εμφανίστηκε

Το Candida auris είναι ένας μύκητας που όταν προσβάλει τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και σηψαιμία.

Αρχικά, ο μύκητας εντοπίστηκε στην Ιαπωνία το 2009. Αυτές οι μυκητιάσεις είναι θανατηφόρες στο 70% των περιπτώσεων, εξαιτίας της αντοχής του μύκητα στις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, ειδικότερα στις εχινοκανδίνες, τις αζόλες και τα πολυένια· προσβάλλουν ουσιαστικά τους ασθενείς σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας τόνισε ότι μετά τον κορωνοϊό θα πρέπει το σύστημα Υγείας να επικεντρωθεί στο πρόβλημα των ανθεκτικών λοιμώξεων στα νοσοκομεία. Οπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τα πολυανθεκτικά μικρόβια σταμάτησαν να ενεργούν, καθώς έπεσαν και αυτοί στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

«Επιμολύνει επιφάνειες ή εξοπλισμό και με αυτό τον τρόπο μπορεί να μεταφερθεί από ασθενή σε ασθενή. Πολλές φορές μάλιστα επιβιώνει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες και μπορεί να βρεθεί και σε απομακρυσμένα από τον ασθενή σημεία. Για αυτό και ο καθαρισμός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό μέρος της πρόληψης, για τον έλεγχο της διασποράς μέσα στο νοσοκομείο. Το πρώτο και το σημαντικό όμως είναι η ευαισθητοποίηση των μικροβιολογικών εργαστηρίων και για αυτό έχουμε προχωρήσει σε οδηγίες, οι οποίες σύντομα θα αποσταλούν στα νοσοκομεία» όπως έχει δηλώσει σχετικά η  υπεύθυνη Γραφείου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής του ΕΟΔΥ, κ. Φλώρα Κοντοπίδου.

Πού έχει εμφανιστεί

Ο μύκητας προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις, όπως πχ λοιμώξεις αίματος και πλήττει κυρίως ευάλωτους ασθενείς, σοβαρά πάσχοντες όπως είναι πχ ανοσοκατεσταλμένοι σε ΜΕΘ, ασθενείς που έχουν ξένα σώματα όπως πχ καθετήρες. Δηλαδή ασθενείς που νοσηλεύονται επί μακρόν, σύμφωνα με την κα Κοντοπίδου. Όσον αφορά τη θνητότητα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές κυμαίνεται σε 30-40% και σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, μπορεί να αγγίξει το 60%, λέει η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ .

Όπως δηλώνει η κα Κοντοπίδου στις ΗΠΑ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων αναφέρει 1.056 ασθενείς που είναι φορείς του συγκεκριμένου μύκητα, εκ των οποίων οι 587 έχουν εμφανίσει επιβεβαιωμένη λοίμωξη.

«Στην Ευρώπη εμφανίζονται περιστατικά επιδημιών σε Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία και σποραδικά κρούσματα σε Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Ολλανδία, καθώς επίσης και σε άλλες χώρες του κόσμου».

21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για τον Candida Auris

Σύμφωνα με στοιεία του ΕΟΔΥ, ο ζυμομύκητας Candida Auris αναγνωρίζεται πλέον ως μία αναδυόμενη παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία για τέσσερις κύριους λόγους:

  • 1. Εμφανίζει αντοχή σε σημαντικά αντιμυκητικά φάρμακα όπως οι αζόλες και συχνά αντοχή και σε άλλες κατηγορίες αντιμυκητικών φαρμάκων όπως οι εχινοκανδίνες και η αμφοτερικίνη Β, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία διεισδυτικών / συστηματικών λοιμώξεων από στελέχη Candida.
  • 2. Η ταυτοποίηση του ζυμομύκητα εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι συνήθεις εργαστηριακές μεθοδολογίες ταυτοποίησης. Η εσφαλμένη ταυτοποίηση του μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.
  • 3. Προκαλεί επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί έγκαιρα η C. auris σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ώστε να ληφθούν άμεσα οι ειδικές προφυλάξεις για την πρόληψη της διασποράς του.
  • 4. Το CDC θεωρεί την C. auris ως ένα αναδυόμενο παθογόνο παράγοντα, επειδή έχει καταγραφεί αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων σε πολλές χώρες, από τότε που αναγνωρίστηκε.

Η C. auris είναι ζυμομύκητας που για πρώτη φορά απομονώθηκε το 2009 στην Ιαπωνία από το αυτί ασθενούς, από όπου και το όνομά του είδους (auris = αυτί στα λατινικά). Η δυνατότητα πρόκλησης διεισδυτικής λοίμωξης αναγνωρίστηκε το 2011 όταν απομονώθηκε από το αίμα 3 ασθενών με σηψαιμία στη Ν. Κορέα. Από τότε, στελέχη C. auris απομονώθηκαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Αυστραλία, τόσο ως σποραδικά περιστατικά ή από νοσοκομειακές επιδημίες, και κυρίως ως αποικισμός του γαστρεντερικού συστήματος ασθενών νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ. Η διεξαγωγή της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος των δειγμάτων C. auris από χώρες στις περιοχές της Ανατολικής Ασίας, της Νότιας Ασίας, της Νότιας Αφρικής και της Νότιας Αμερικής οδηγεί στο συμπέρασμα ότι διαφορετικά στελέχη C. auris εμφανίστηκαν και διασπάρθηκαν σε πολλές περιοχές παγκοσμίως την ίδια σχεδόν περίοδο.

Στη χώρα μας από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αναφορικά με στελέχη Candida spp. από διεισδυτικές λοιμώξεις (καντινταιμίες) που έχουν αποσταλεί από διάφορα νοσοκομεία πανελλαδικά για έλεγχο ταυτοποίησης και ευαισθησίας, δεν έχουν απομονωθεί ούτε πολυανθεκτικά στελέχη Candida spp., αλλά ούτε και στελέχη C. auris.

Ζαούτης: Τι λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για τον μύκητα Candida Auris

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ