Ανοίγουν τα σχολεία με 3 τεστ την εβδομάδα και 5 αν υπάρχει κρούσμα

Σε αποφάσεις για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία κατέληξαν οι λοιμωξιολόγοι που συνεδριάζουν από τις δύο το μεσημέρι.

Σε αποφάσεις για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία κατέληξαν οι λοιμωξιολόγοι που συνεδριάζουν από τις δύο το μεσημέρι

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί κατέληξαν να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου με 3 τεστ την εβδομάδα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα, τότε οι μαθητές θα κάνουν 5 τεστ, ένα ημερησίως δηλαδή, την εβδομάδα.

Σχετικές ανακοινώσεις θα κάνουν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στις 6 το απόγευμα, οπότε και θα ανακοινώσουν έξτρα διαγνωστικά τεστ για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση για να ανοίξουν τα σχολεία στις 10/1 στηρίζεται στις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Οι λόγοι είναι παιδαγωγικοί, καθώς οι μαθητές δεν γίνεται να μείνουν πίσω στα μαθήματά τους, ψυχολογικοί, γιατί τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στο σχολικό περιβάλλουν και το κυριότερο επιδημιολογικοί, καθώς οι ειδικοί θεωρούν πως είναι καλύτερος ο έλεγχος της επιδημιολογικής κατάστασης, όταν οι μαθητές είναι σε ελεγχόμενο περιβάλλον, όπως είναι το σχολείο.

Πόσα τεστ ανά εβδομάδα

Οι ειδικοί που υποστηρίζουν το άνοιγμα των σχολείων θέτουν ως προϋπόθεση για τη διά ζώσης λειτουργία τους τη διενέργεια τριών (αντί για δύο) self test την εβδομάδα από τους μαθητές. Επιπρόσθετα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ζητούν να ισχύουν νέοι κανόνες σε περίπτωση θετικού κρούσματος στην τάξη και να υποβάλλεται σε τεστ το σύνολο των συμμαθητών (εμβολιασμένοι και μη) σε τακτικό έλεγχο, καταργώντας το σύστημα «σταυρός» – που περιόριζε το καθημερινό testing μόνον σε εκείνα τα παιδιά που κάθονταν στο μπροστινό και στο πίσω θρανίο ή στο πλάι του επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Εντούτοις, αρκετοί ειδικοί -εντός και εκτός της Επιτροπής- εκφράζουν δεύτερες σκέψεις επιμένοντας πως πρέπει να μετατεθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων -δηλαδή, να επαναλειτουργήσουν στις 17 του μήνα ή και στις 24-, ώστε να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με την διασπορά του ιού μετά την εορταστική περίοδο.

Παράλληλα υποστηρίζουν πως επειδή το 5ο κύμα αναμένεται να κορυφωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τα προηγούμενα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Omicron τη λύση της τηλεκπαίδευσης για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ