Αγία Σοφία: SOS εκπέμπουν οι ασθενείς για τις ελλείψεις αίματος

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ), για τις σοβαρές ελλείψεις αίματος, που παρατηρούνται το τελευταίκο καιρό, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ), για τις σοβαρές ελλείψεις αίματος, που παρατηρούνται το τελευταίκο καιρό, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Λόγω της κατάσταστης, ο ΠΑΣΠΑΜΑ απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιήσουν, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 στις 11.30, στην είσοδο της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του νοσοκομείου, Παίδων «Αγία Σοφία».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του: 

Υπομεταγγιζόμαστε. Αναβάλλουν τις μεταγγίσεις μας. Εκβιαζόμαστε από την αιμοδοσία για την εξεύρεση αιμοδοτών για τη λήψη μίας μονάδας αίματος, αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους.

Μάλιστα, οι πάσχοντες κάνουν λόγο για υπομετάγγιση, καθώς αναβάλλονται μεταγγίσεις και τούς ζητείται να βρουν οι ίδιοι αιμοδότες για λήψη μίας μονάδας αίματος.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι εμπλεκόμενοι Φορείς και ειδικότερα η διοίκηση με την αιμοδοσία του νοσοκομείου και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες για αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, θυμίζοντας αλλοτινές εποχές δεκαετιών ’70 και του ’80, όταν ο θεσμός της αιμοδοσίας ήταν ανύπαρκτος.

SOS από τους ασθενείς

Όπως αναφέρουν, “η μετάγγισή μας δεν αποτελεί πλέον υπόθεση ενός ΕΣΥ, αλλά ατομική ευθύνη και παράλληλα στήριξης των αιμοδοτικών αναγκών του νοσοκομείου, καθώς στην πλειονότητα τους οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, παρά το γεγονός ότι φέρνουν αιμοδότες, εν τούτοις στην καλύτερη περίπτωση υπομεταγγίζονται λαμβάνοντας μία μονάδα αίματος ή αναβάλλονται οι μεταγγίσεις τους”.

Οι πάσχοντες υπογραμμίζουν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, έχει ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, αλλά και τις γενικότερες ελλείψεις αίματος που βιώνουν οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο ανά την Ελλάδα.

Δυστυχώς, οι ενέργειες δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, καθώς δεν υιοθετούν ουσιαστικές λύσεις, έχουν απογυμνώσει τις αιμοδοσίες από προσωπικό, δεν προχωρούν στην κεντρική διαχείριση του αίματος, αρνούνται να αυξήσουν τις εισαγωγές από Ελβετία στα προηγούμενα επίπεδα, αποσιωπούν την τραγικότητα της κατάστασης από τα ΜΜΕ και αναλώνονται σε εκδηλώσεις χωρίς ανταπόκριση.

Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας

Το προεδρείο του Συλλόγου επισημαίνει πως η ανάπτυξη ενός Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας για την αυτάρκεια της χώρας μας σε αίμα δεν φαίνεται να απασχολεί τους εμπλεκόμενους Φορείς.

“Με άλλα λόγια, στερούν τη θεραπεία μας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις αίματος και για να μη φαίνεται η ανεπάρκεια της χώρας μας προς την κατεύθυνση ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας”, καταλήγει η ανακοίνωσή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ