Δημόσια ΥγείαΑγαπηδάκη: Υπήρξα παχύσαρκη στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου

Αγαπηδάκη: Υπήρξα παχύσαρκη στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου

- Advertisement -

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας» που διοργανώνεται από το Υπουργείο Υγείας και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα στο Ζάππειο Μέγαρο, η Αναπληρώτρια υπ. Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αποκάλυψε οτι έχει χάσει 37 ολόκληρα κιλά.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας» που διοργανώνεται από το Υπουργείο Υγείας και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα στο Ζάππειο Μέγαρο, η Αναπληρώτρια υπ. Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αποκάλυψε οτι έχει χάσει 37 ολόκληρα κιλά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα η Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την παρουσίαση του προγράμματος είπε, «Επιτρέψτε μου και κάτι πιο προσωπικό, που σκέφτηκα πολύ για το αν πρέπει να το μοιραστώ σε αυτή τη συγκυρία. Αλλά επειδή όλοι οι άνθρωποι μοιάζουμε στα καλά και τα δύσκολα μας, θα ήθελα να πω ότι ξερω από πρώτο χέρι πως είναι να ζεις ως παιδί, έφηβος, ενήλικας με παχυσαρκία.

Υπήρξα παχύσαρκη το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου και κατάφερα να αλλάξω, όταν μπόρεσα να εχω πρόσβαση σε κατάλληλη βοήθεια. Όσο προσπαθούσα μόνη αντί να έχανα, έπαιρνα κιλά. Το κατάφερα όταν είχα δίπλα μου ανθρώπους να με στηρίξουν, τον διατροφολόγο μου και τον σύντροφό μου που με αποδέχτηκε όπως ήμουν και κάπως ετσι κατάφερα το 2009 να αφήσω πισω μου περίπου 37 κιλά.

Κάπως έτσι θα ήθελα, πριν από αρκετά χρόνια, όλα αυτά να τα ακούσει και η Ειρήνη. Τότε που η Ειρήνη, εγώ δηλαδή, έβλεπε τα κιλά της να προστίθενται στα βάρη που έχει από μόνη της η εφηβεία, στο βάρος που έχει η ανάγκη να μη διαφέρεις αλλά και η διάκριση στο σχολείο. Ας ελαφρύνουμε λοιπόν τα παιδιά από τα βάρη οπου μπορούμε» είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Μάλιστα όπως είπε σε συνεργάτες της αμέσως μετά την ομιλία της, κάποια στιγμή της ζωής της είχε φτάσει τα 96 κιλά!

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό περιλαμβάνει δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης στοχεύοντας στο σύνολο των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών, καθώς και στις οικογένειές τους, επιδιώκοντας αφενός να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου και τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες που ευθύνονται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και αφετέρου, να καταπολεμήσει τις συνέπειες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, οι οποίες οδηγούν συχνά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και πολυνοσηρότητας κατά την ενήλικο ζωή.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ακόμη ότι το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα:
  • στο σύνολο του ελληνικού μαθητικού πληθυσμού να συμμετέχει σε δράσεις διαβαθμισμένης έντασης, συχνότητας και δυναμικής για την προαγωγή συμπεριφορών υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, που θα πραγματοποιηθούν εντός των σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) με την ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών, καθώς και των γονέων και κηδεμόνων,
  • στους γονείς να λάβουν δωρεάν εξατομικευμένη κλινική εκτίμηση και συμβουλευτική για την υγεία, την ανάπτυξη, τη διατροφική κατάσταση των παιδιών τους, καθώς και για τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων τους στον παιδίατρό τους,
  • στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στις οικογένειές τους με ήδη εγκατεστημένους παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία ή άλλα χρόνια νοσήματα να λάβουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας) με τη μορφή τηλε-συμβουλευτικής από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας (διαιτολόγοι, γυμναστές, κ.ά.) και
  • στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά σχολικής ηλικίας με ήδη εγκατεστημένα νοσήματα και επιπλοκές να παραπεμφθούν σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες για περαιτέρω παρακολούθησή από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα θα ιδρυθεί ένα νέο ερευνητικό κέντρο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με στόχο την παραγωγή έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής, αλλά και με ενεργό ρόλο στον επιστημονικό συντονισμό και στην επιστημονική αξιολόγηση της Εθνικής Δράσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ