Δημόσια ΥγείαΑγαπηδάκη: Ο γιατρός θα «κρίνει» τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Αγαπηδάκη: Ο γιατρός θα «κρίνει» τον αντιγριπικό εμβολιασμό

- Advertisement -

«Έχει δημιουργηθεί μια παρανόηση. Τα τελευταία 13 χρόνια στη χώρα μας ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται με συνταγογράφηση» όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, υπογραμμίζοντας πως «Υπάρχουν γι’ αυτό που λέω πειστήρια, οι εγκύκλιοι του υπουργείου Υγείας. Η μόνη εξαίρεση ήταν πέρυσι με αφορμή τον Covid γιατί το ΥΠΥΓ μελετά μια δυνατότητα να δοθεί το αντιγριπικό εμβόλιο στον γενικό πληθυσμό».

«Έχει δημιουργηθεί μια παρανόηση. Τα τελευταία 13 χρόνια στη χώρα μας ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται με συνταγογράφηση» όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το αντιγριπικό εμβόλιο
Ειρήνη Αγαπηδάκη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας στην εκπομπή Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο σημείωσε ότι: «Όταν έχουμε ομάδες προτεραιοποίησης και λέμε ότι κάποιος που έχει υποκείμενο νόσημα πρέπει να κάνει ένα έξτρα εμβόλιο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το κρίνει ο γιατρός, δεν είναι αρμόδιος ο φαρμακοποιός. Η εγκύκλιος που έχουμε βγάλει φέτος λέει ότι το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, η συνταγογράφησή του δεν επιβαρύνει τον ασφαλισμένο διότι υπάρχει η δυνατότητα να συνταγογραφηθεί στα κέντρα υγείας κα., και υπάρχει σε εξέλιξη μια συνεργασία μεταξύ του ΥΠΥΓ, της ΗΔΙΚΑ και των φαρμακοποιών.

Καταγραφή στο σύστημα

Για να μπορέσουμε να δώσουμε το εμβόλιο χωρίς συνταγή, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το εμβόλιο καταγράφεται στο σύστημα, γιατί αλλιώς δε θα ξέρουμε την κάλυψη που έχει η χώρα μας».

Σύμφωνα με την ίδια: «Είναι άλλο πράγμα ένα εμβόλιο να έχει ένδειξη για τον γενικό πληθυσμό, αυτό δουλεύουμε με την εθνική επιτροπή εμβολιασμών, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει μέσα στο φαρμακείο και άρα θα υπάρξει μια τροποποίηση από αρχές Νοεμβρίου μαζί με το πληροφοριακό σύστημα, και είναι άλλο πράγμα να λέμε ότι πηγαίνει άκριτα κανείς και κάνει ιατρικές πράξεις στο φαρμακείο. Αυτό είναι κάτι άλλο και δεν επιτρέπεται από τον νόμο».

Η κα Αγαπηδάκη συμπληρώνει πως: «Φέτος ειδικά έχουμε δύο τύπους εμβολίων που δεν τους είχαμε άλλες χρονιές, ένα εμβόλιο για τους πολίτες άνω των 65 ετών, και έχουμε και το συμβατικό, το οποίο αρχές Νοεμβρίου θα ανοίξει χωρίς συνταγογράφηση».

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί

Αναστάτωση στους φαρμακοποιούς προκαλούν οι νέες οδηγίες του υπουργείου Υγείας που προβλέπουν συνταγή γιατρού για την προμήθεια του εμβολίου κατά της γρίπης.

Παρόλα αυτά, οι οδηγίες δεν απαγορεύουν τον εμβολιασμό στο φαρμακείο, καθώς ζητείται από γιατρούς και φαρμακοποιούς που πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς, να καταχωρούν ηλεκτρονικά τα άτομα που εμβολιάζουν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

Καθώς προβλέπεται η συνταγογράφηση του εμβολίου από γιατρό, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό αίρεται η ελεύθερη χορήγηση του εμβολίου από τους ίδιους και διερωτώνται γιατί συνέβη αυτό, την στιγμή που πέρυσι καταγράφηκε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία των εμβολιασμών κατά της γρίπης όταν οι ίδιοι μπορούσαν να χορηγούν τα εμβόλια και να εμβολιάζουν και τον πληθυσμό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ