Δημόσια ΥγείαΤι αλλάζει στις επισκέψεις των Κέντρων Υγείας για τους ασθενείς

Τι αλλάζει στις επισκέψεις των Κέντρων Υγείας για τους ασθενείς

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Αλλαγές στη διάρκεια των επισκέψεων στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) φέρνει η απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Παράλληλα ορίζει για τους γιατρούς των ΚΥ και κατ’ οίκον επισκέψεις που συμπεριλαμβάνονται στα καθήκοντα των οικογενειακών γιατρών, παρόλο που οι εν λόγω γιατροί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθενται να αναλάβουν αυτό το ρόλο.

Υπενθυμίζουμε ότι με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας οποία ζητείται από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας να «γίνουν» οικογενειακοί γιατροί και να καταγράφουν πληθυσμό ευθύνης τους, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, η οποία κάνει λόγω για «αλλότρια καθήκοντα» και θα κινηθεί νομικά.
Όσον αφορά το χρόνο διάρκειας τον προγραμματισμένων επισκέψεων από παραπομπή με την υπουργική απόφαση καθορίζεται στα 15 λεπτά για όλες τις ιατρικές ειδικότητες των Κέντρων Υγείας.

Από αυτές εξαιρούνται :
• Η ειδικότητα της ψυχιατρικής και της παιδοψυχιατρικής για την οποία καθορίζονται τα 45 λεπτά ως χρονική διάρκεια προγραμματισμένων επισκέψεων
• Οι ειδικότητες της παιδιατρικής, νευρολογίας, καρδιολογίας, γυναικολογίας και οφθαλμολογίας για τις οποίες καθορίζονται τα 20 λεπτά ως χρονική διάρκεια προγραμματισμένων ραντεβού.

Όσον αφορά στη χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων των οδοντιάτρων και των ορθοδοντικών, αυτή καθορίζεται στα 30 λεπτά.

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια του χρόνου εξέτασης του κάθε ασθενούς εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του και υπόκειται στην επιστημονική κρίση του ιατρού».

Ημερήσιο πρόγραμμα γιατρών
Σύμφωνα με την απόφαση το πρόγραμμα των γιατρών των Κέντρων Υγείας, που διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση, καλύπτεται σε ποσοστό:

• τουλάχιστον 70% από προγραμματισμένες επισκέψεις

• έως 10% από περιπτώσεις κατ’ οίκον ιατρικής περίθαλψης και διενέργεια δράσεων στην κοινότητα

• έως 20% από επισκέψεις εκτός προγράμματος (έκτακτα).

«Ιδιαίτερα, όσον αφορά στο ποσοστό των προγραμματισμένων επισκέψεων από παραπομπές, δίδεται προτεραιότητα σε ποσοστό αρχικά ίσο με 40% επί του συνόλου των προγραμματισμένων επισκέψεων ημερησίως, το οποίο θα βαίνει αυξανόμενο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος την 1η Ιανουαρίου 2019» αναφέρεται στην απόφαση ενώ σχετικά με την ανάπαυση των γιατρών ορίζεται ότι θα «καλύπτει αναλογικό ποσοστό του ημερήσιου προγράμματος».

Τέλος διευκρινίζεται ότι τα επείγοντα περιστατικά δεν συμπεριλαμβάνονται στο ημερήσιο πρόγραμμα και εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ