Ο κορωνοϊός μάς… έκανε σεφ – Η μαγειρική στη διάρκεια του lockdown

Το lockdown της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να μην μας έκανε στην κυριολεξία σεφ, αλλά σίγουρα αύξησε τη δημιουργικότητα των ανθρώπων, σύμφωνα με έρευνα.

Το lockdown της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να μην μας έκανε στην κυριολεξία σεφ, αλλά σίγουρα αύξησε τη δημιουργικότητα των ανθρώπων, σύμφωνα με έρευνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, η πανδημία του κορωνοϊού που οδήγησε σε λοκντάουν, είχε επιπτώσεις και στη δημιουργικότητα πολλών ανθρώπων, επιφέροντας αλλαγές, προσαρμογές και γενικότερα μια βελτίωση, δείχνει μια γαλλική έρευνα.

Η δημιουργικότητα αυξήθηκε λόγω του lockdown του κορωνοϊού

Σύμφωνα με την μελέτη, παρά τους περιορισμούς στο σπίτι ή εξαιτίας τους, η δημιουργικότητα σε αρκετούς ανθρώπους αυξήθηκε, αν και εστιάστηκε σε «κανάλια» κατάλληλα για την περίσταση. Πρωτίστως οι άνθρωποι το…έριξαν στο δημιουργικό μαγείρεμα!

Οι ερευνητές του εργαστηρίου Frontlab του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Παρισιού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Frontiers in Psychology», πραγματοποίησαν διαδικτυακή έρευνα μέσω ερωτηματολογίου για να αξιολογήσουν την επίπτωση των λοκντάουν στη διάθεση και στη δημιουργικότητα των ανθρώπων.

Από τις απαντήσεις προέκυψε ότι ναι μεν οι περισσότεροι άνθρωποι ένιωσαν πιο πολύ στρες λόγω του λοκντάουν, όμως κατά μέσο όρο ένιωσαν επίσης μεγαλύτερη δημιουργικότητα. Υπήρξε και μια μειονότητα που ένιωσε ότι είχε μικρότερη δημιουργικότητα, επειδή αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και εμπόδια εν μέσω του λοκντάουν.

Στο μαγείρεμα το έριξαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του lockdown

Οι πέντε δραστηριότητες που αυξήθηκαν περισσότερο μέσα στο σπίτι στη διάρκεια του λοκντάουν και έκαναν τους ανθρώπους να νιώσουν πιο δημιουργικοί, ήταν κατά σειρά το μαγείρεμα (για μερικούς ήταν μια ανακάλυψη!), η γυμναστική, ο χορός, τα προγράμματα αυτοβοήθειας και η κηπουρική. Σε μικρότερο ποσοστό οι άνθρωποι διοχέτευσαν τη δημιουργικότητά τους στη διακόσμηση εσωτερικού χώρου, στο ράψιμο, στη ζωγραφική και στη μουσική.

Η δημιουργικότητα, σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες, είναι μια σημαντική γνωστική λειτουργία που επιτρέπει στους ανθρώπους να είναι ευέλικτοι στα νέα περιβάλλοντα και να βρίσκουν λύσεις σε νέες καταστάσεις και προβλήματα. Το πανδημικό λοκντάουν ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να κινητοποιήσουν το δημιουργικό δυναμικό τους για να αναθεωρήσουν τις συνήθειες τους και να προσαρμοστούν με δημιουργικό τρόπο στους επιβεβλημένους περιορισμούς.

Όσοι είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και πιο πολλά θετικά συναισθήματα, ένιωσαν και πιο δημιουργικοί. Όσοι ήταν πιο φορτωμένοι με υποχρεώσεις ή αγχωμένοι για τον άλφα ή τον βήτα λόγο, άρα με περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, ήταν και οι λιγότερο δημιουργικοί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ