Ροή ΕιδήσεωνΚαραγεώργου: Στόχος να αναχαιτίσουμε τη μάστιγα της παχυσαρκίας

Καραγεώργου: Στόχος να αναχαιτίσουμε τη μάστιγα της παχυσαρκίας

- Advertisement -
  • Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός

«Οι προσπάθειες της Novo Nordisk Hellas, για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με παχυσαρκία σε καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες, από τις 27 Ιανουαρίου 2023, έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», όπως σημειώνει στο healthpharma.gr η κ. Μαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της φαρμακευτικής, υπογραμμίζοντας πως «Η ημερήσια ενέσιμη θεραπεία με λιραγλουτίδη έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης καθώς και από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, με απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη, εντάχθηκε στον κατάλογο των Αποζημιούμενων Φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ για συγκεκριμένους πληθυσμούς».

«Οι προσπάθειες της Novo Nordisk Hellas, για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με παχυσαρκία σε καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες, από τις 27 Ιανουαρίου 2023, έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», όπως σημειώνει στο healthpharma.gr η κ. Μαίρη Καραγεώργου
Μαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κυρία Καραγεώργου, σχεδόν 1 εκατ. στη χώρα μας πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, με τις προβλέψεις για το μέλλον να μην είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Υπάρχουν τρόποι να αποτρέψουμε την εμφάνιση της πάθησης, αλλά και να την διαχειριστούμε αποτελεσματικά, εφόσον εμφανιστεί; Κατά πόσο αποτελεί ορατή «απειλή» για τον καθένα μας;

Υπάρχουν τρόποι αποτελεσματικής διαχείρισης αλλά και αποφυγής ειδικά για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και αυτοί δεν είναι άλλοι από τρία απλά αλλά τόσο ουσιαστικά βήματα. Το 1ο βήμα είναι ο υπολογισμός – μέτρηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου μέσω μια απλής εξέτασης, το 2ο είναι η επιλογή της υγιεινής διατροφής στο καθημερινό μας πρόγραμμα και το 3ο σημαντικό βήμα είναι η ένταξη της τακτικής φυσικής δραστηριότητας στον τρόπο ζωής μας.

Τα νούμερα είναι απειλητικά και πρέπει και ατομικά αλλά και οι αρμόδιοι φορείς μέσω προγραμμάτων να δράσουν για να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε αυτή τη μάστιγα.

Εμείς, ως εταιρεία διοργανώνουμε συστηματικά εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς το ευρύ κοινό, πιο στοχευμένα προς τους ασθενείς αλλά και προς τους φορείς, ώστε να συνεισφέρουμε με τον δικό μας «τρόπο» στην προληπτική στρατηγική διαχείριση της νόσου του σακχαρώδη διαβήτη.

Την ίδια στιγμή, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη εμφανίζουν σοβαρές συννοσηρότητες για τις οποίες απαιτούνται γνώσεις και συνεργασία μεταξύ πολλών ειδικοτήτων για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση. Τι σημαίνει η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη για την ποιότητα ζωής του ασθενούς;

Με δεδομένο ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έχουν 2 έως 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και ότι μόλις σχεδόν το 50% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αναγνωρίζει ότι έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, καθιστούν μία δύσκολη συνθήκη για τη βελτίωση της δημόσια υγείας.

Στη Novo Nordisk Hellas, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις, την ελλιπή ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τα παραπάνω, δημιουργήσαμε σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Τα Χρώματα του Διαβήτη τη νέα εκστρατεία με τίτλο #EinaiStoDikoSouΧeri που φιλοδοξεί, με κύριο όχημά της τα Social Media και όχι μόνο, να ενημερώσει κοινό και ασθενείς για την πρόληψη των επικίνδυνων επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη, όπως εκείνων στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και τη νόσο της παχυσαρκίας.

Θέλουμε οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και οι οικείοι τους να καταλάβουν ότι αν αφήσουν το Σακχαρώδη Διαβήτη ανεξέλεγκτο θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον και ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση ισοδυναμεί με καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο της Δημόσιας Υγείας, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει χαρακτηριστεί ως επιδημία. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει την προσοχή των πολιτικών, των επιστημόνων, αλλά και των πολιτών;

Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πράγματι εξαιρετικά σημαντικό και το 2022, παρατηρήθηκε μία καλή πρόθεση της πολιτείας να εστιάσει στο πρόβλημα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας και να υποστηρίξει ανάλογες ενέργειες φορέων και διαφόρων εταίρων.

Η επιστημονική κοινότητα είναι καλά ενημερωμένη και υψηλά ευαισθητοποιημένη, χωρίς αυτό να απομειώνει την υπαρκτή ανάγκη οι συγκεκριμένοι δείκτες να βελτιωθούν. Ήδη, εντός του 2022 συστάθηκε ένα άτυπο δίκτυο επιστημονικών εταιρειών, πανεπιστημίων και άλλων φορέων με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τους κινδύνους που έχει για την υγεία η παχυσαρκία, και για να εργασθεί και να συντάξει τον «Οδικό χάρτη για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας».

Παράλληλα καθώς η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι προτεραιότητα για τη Novo Nordisk Hellas, δημιουργήσαμε σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης την 1η πρωτοποριακή Πανελλήνια εκστρατεία πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία με τον έξυπνο τίτλο «#PameNaXasoume.

Το ευρύ κοινό θα «χρειαστεί» χρόνια για να εστιάσει στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία, αλλά εμείς θα είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, έως ότου και ο πιο απομακρυσμένος πολίτης της χώρας, γνωρίσει το πρόβλημα και αναλάβει και εκείνος δράση.

Απολογιστικά, ποια τα αποτελέσματα της καμπάνιας «#PameNaXasoume» που «έτρεξε» στις αρχές καλοκαιριού και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ΕΚΕ της Novo Nordisk Hellas; Ποια η «φιλοσοφία» του;

Η εκστρατεία «#PameNaXasoume» που ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου του 2022 και υλοποιείται αδιάκοπα έχει σημειώσει εντυπωσιακά και κυρίως μετρήσιμα αποτελέσματα, τόσο στα ψηφιακά κανάλια, όσο και στις παράλληλες ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί.

Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω ότι στο YouTube το Video της εκστρατείας με πρωταγωνιστές τους διεθνείς, αγαπημένους διεθνείς καλαθοσφαιριστές, Δημήτρη Διαμαντίδη, Νίκο Ζήση και Εβίνα Μάλτση, έχει αποσπάσει μέχρι τώρα περίπου 850.000 προβολές, ενώ στο Facebook Page της Novo Nordisk Hellas και σε άλλα κανάλια οι προβολές έχουν ξεπεράσει τις 100.000.

Παράλληλα, οι συμπολίτες μας και οι τοπικές κοινωνίες αγκάλιασαν με την συμμετοχή τους τις παράλληλες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διεξήχθησαν σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα μηνύματα που λαμβάνουμε συνεχώς μόνο χαρά μας δίνουν για την συνέχιση και ανάπτυξη του έργου μας.

Μετά από 100 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη, η Novo Nordisk ανοίγει δύο σημαντικά κεφάλαια. Αυτό της παχυσαρκίας και της αιμορροφιλίας; Τι αναμένουμε στο εγγύς μέλλον;

Mετά από 100 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του διαβήτη εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τη θεραπευτική κατηγορία του σακχαρώδη διαβήτη, επενδύοντας σε καινοτόμα προϊόντα, ώστε να επωφεληθούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 ώστε να μειωθεί και το κοινωνικό και οικονομικό φορτίο του.

Στις κλινικές μελέτες που υλοποιούνται, ερευνάται η εβδομαδιαία ινσουλίνη, που θα μειώσει τον αριθμό ενέσεων των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ παράλληλα έχουν πρόσφατα κυκλοφορήσει ινσουλίνες που αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες ώστε να μπορούν να διατίθενται στους πληθυσμούς και των αναπτυσσόμενων χωρών που δεν έχουν πρόσβαση σε συστήματα ψύξης.

Όσον αφορά την παχυσαρκία, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες θεραπευτικές λύσεις και επιλογές, αναπτύσσονται και συνδυασμοί φαρμακευτικών ουσιών αναμένοντας εκπληκτικά αποτελέσματα στην διαχείριση του βάρους και των συννοσηροτήτων των ατόμων με παχυσαρκία.

Για την αιμορροφιλία πλέον προσπαθούμε στο άμεσο μέλλον να δώσουμε λύσεις που θα απελευθερώνει τους ασθενείς από την ενδοφλέβια έγχυση και θα έχουμε ημερήσια ή εβδομαδιαία υποδόρια χορήγηση. Ενώ ευχόμαστε στο απώτερο μέλλον να έχουμε μονιμότερες λύσεις με γονιδιακές θεραπείες.

Ποια τα οφέλη της σεμαγλουτίδης στη «μάχη» κατά της παχυσαρκίας; Τι δείχνουν οι μελέτες;

Οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται για την σεμαγλουτίδη δείχνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς επιτυγχάνεται απώλεια βάρους περίπου 16% με υψηλό προφίλ ασφάλειας στις μελέτες.

Στις περισσότερες κλινικές μελέτες πάνω από το 50% των ατόμων με παχυσαρκία επιτυγχάνουν απώλεια βάρους άνω του 15% και το 33% περίπου των ασθενών πάνω από 20%.

Η απώλεια βάρους συσχετίζεται με όφελος σε αρκετούς καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η αρτηριακή πίεση, η περίμετρος μέσης, το σάκχαρο νηστείας, η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα λιπίδια.

Εντός του έτους αλλά και τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να δημοσιευθεί σημαντικός αριθμός κλινικών και ερευνητικών αποτελεσμάτων για τη χρήση της σεμαγλουτίδης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, οπότε και θα επανέλθουμε.

Πρόσφατα είδαμε και μία «ευχάριστη» έκπληξη για τους ασθενείς με παχυσαρκία στην Ελλάδα. Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια σχετικά με την αποζημίωση του 1ου φαρμακευτικού σκευάσματος για την παχυσαρκία από το ελληνικό κράτος;

Οι προσπάθειες της Novo Nordisk Hellas, για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με παχυσαρκία σε καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες, από τις 27 Ιανουαρίου 2023, έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Η ημερήσια ενέσιμη θεραπεία με λιραγλουτίδη έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης καθώς και από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, με απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη, εντάχθηκε στον κατάλογο των Αποζημιούμενων Φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ για συγκεκριμένους πληθυσμούς.

Η θεραπεία διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή και αποζημιώνεται αποκλειστικά για άτομα με παχυσαρκία και (BMI) ≥40 kg/m², καθώς και μία τουλάχιστον συννοσηρότητα, όπως η χρόνια εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο ή/και η χρόνια αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Είμαστε χαρούμενοι αλλά και αισιόδοξοι ότι η απόφαση αυτή της πολιτείας θα βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία και συννοσηρότητες να μπορέσουν να βελτιώσουν τους δείκτες και την ποιότητα ζωής τους

Στην Ελλάδα, η πολιτεία έχει προχωρήσει σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αναδείχθηκαν εντονότερα στον τομέα της Υγείας; Ποιες οι προτάσεις σας;

Η πολιτεία καταβάλει την προσπάθεια της μέσω μεταρρυθμίσεων ώστε να αντιμετωπίσει τις προσκλήσεις του τομέα της υγείας που κυρίως είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση, ειδικότερα την τελευταία 4ετία, αλλά αυτό δεν επαρκεί και το γνωρίζουμε όλοι, καθώς είναι και δημόσια παραδοχή των θεσμικών οργάνων.

Τόσο ο ΣΦΕΕ, όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες πασχίζουν διαρκώς ώστε αυτή η κατάσταση να βελτιωθεί και να φέρει θετικά αποτελέσματα προς όλους τους εταίρους και να μιλάμε πια και για επιχειρησιακή βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου.

Και καθώς τα πολλά λόγια δεν βοηθούν, όπου ειδικά υπάρχουν «οικονομικά», σας παραθέτω τους 7 πυλώνες που πρέπει να εστιάσουν οι αρμόδιοι ώστε να γίνει εξυγίανση του εθνικού συστήματος υγείας και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

1. Επαναπροσδιορισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
2. Αύξηση αποτελεσματικότητας μέσω των ψηφιακών εργαλείων ελέγχου απόδοσης.
3. Αναθεώρηση του μηχανισμού επιστροφών και εκπτώσεων (clawback-rebate).
4. Ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
5. Προώθηση επενδύσεων και μέσω των προγραμμάτων κλινικών μελετών.
6. Ενίσχυση εποπτείας συστήματος και αξιοποίηση ψηφιακών δυνατοτήτων.
7. Προώθηση κοινωνικής και ηθικής Ευθύνης.

Ως εταιρεία με πρωταρχικό γνώμονα την πρόσβαση των ασθενών στις κατάλληλες θεραπείες, που θα επιμηκύνουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας ώστε να κάνει τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την υγεία στην Ελλάδα μέσα όμως και από μια βιώσιμή πολιτική επιχειρησιακά .

Λύσεις υπάρχουν και μπορούν να εφαρμοστούν, αρκεί να υπάρξει αποφασιστικότητα και διάθεση για ουσιαστική αλλαγή και για να μην γενικολογούμε σας παραθέτω κάποια άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις που πρέπει να εφαρμόσει η πολιτεία.

Υλοποίηση Μεταρρυθμίσεων και Ψηφιοποίηση αυτών. Όπως:

1. Ορθή εφαρμογή θεραπευτικών και συνταγογραφικών πρωτοκόλλων και παρακολούθηση αυτών.
2. Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς.
3. Διασύνδεση των εργαστηριακών εξετάσεων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
4. Εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα Νοσοκομεία.
Αξιολόγηση επιπλέον χρηματοδότησης όπως:
1. Μέσα από «ειδικούς» φόρους λόγω αύξησης κινδύνου δημόσιας υγείας δηλαδή να υπάρχουν «φόροι υγείας»
2. Σταδιακή Χρηματοδότηση ανάλογα τον Επιπολασμό των νοσημάτων
3. Μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων
4. Μέσω ίδρυσης ταμείου καινοτομίας
Επιμερισμός ευθύνης για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης
Επέκταση κινήτρων σε επιχειρήσεις για επενδύσεις σε προγράμματα πρόληψης σε συνέργεια με το υπουργείο όπως:
5. Επιπλέον κίνητρα για περισσότερες κλινικές μελέτες στην Ελλάδα
6. Ανάπτυξη και εφαρμογή εκστρατειών πρόληψης για χρόνια νοσήματα

Όλα τα παραπάνω μόνο όφελος θα δημιουργήσουν, αρκεί να εφαρμοστούν.

Ο τομέας του φαρμάκου αντιμετωπίζει πολλές στρεβλώσεις και επιβαρύνεται με υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τις φαρμακευτικές και κατ’ επέκταση για τους ασθενείς της χώρας;

Με αυτές τις επιστροφές απειλείται ευθέως η βιωσιμότητα του κλάδου και υπονομεύετε η απρόσκοπτη πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, κάτι το οποίο αντιπαλεύουμε και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην συμβεί. Παράλληλα υπάρχει πιθανότητα να γίνει κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με το αν μπορούν να πληρώσουν ή όχι την θεραπευτική τους αγωγή, ενώ η συρρίκνωση του κλάδου είτε με την αποχώρηση εταιρειών, είτε με την αποχώρηση στελεχών, είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει έντονα τα τελευταία

Διανύουμε μία εκλογική χρονιά, παρόλα αυτά διατηρούμε την αισιοδοξία μας πως μετά τις εκλογές θα γίνουν επιπλέον διαρθρωτικές αλλαγές που θα εμπεριέχουν και το clawback και γενικά τις συνολικές υποχρεωτικές επιστροφές των εταιρειών προς το κράτος. Όπως και εσείς, έτσι και εμείς αναμένουμε τις εξελίξεις, πιέζοντας πάντα προς την ορθολογική επίλυση των προβλημάτων της Υγείας, στην Ελλάδα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

 

Μαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Μαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Μαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Μαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Μαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo NordiskΜαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo NordiskΜαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ