«Θέμα χρόνου μια νέα πανδημία γρίπης- Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί»

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ο κόσμος αναπόφευκτα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ακόμη πανδημία γρίπης και πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανή καταστροφή που θα προκαλέσει, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπογραμμίζοντας πως «Το ερώτημα δεν είναι εάν θα έχουμε μια ακόμα πανδημία, αλλά πότε».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και σωστά προετοιμασμένοι» όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, υπογραμμίζοντας πως «Το κόστος μιας μεγάλης επιδημίας γρίπης θα ξεπεράσει πολύ την τιμή της πρόληψης».

Η τελευταία πανδημία γρίπης προκλήθηκε από τον ιό H1N1, που εξαπλώθηκε παγκοσμίως το 2009 και το 2010. Μελέτες έδειξαν ότι τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο επηρεάστηκαν τον πρώτο χρόνο, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 0,02%.

Ειδικοί και ο ΠΟΥ προειδοποιούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος μια μέρα να περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους ένας ακόμη πιο θανατηφόρος ιός γρίπης, που θα προσβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Οι ιοί γρίπης είναι πολλαπλοί και αλλάζουν διαρκώς, ενώ επηρεάζουν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, στα εποχικά ξεσπάσματα. Από αυτούς, οι 3-5 εκατ. αποτελούν σοβαρές περιπτώσεις και κάθε χρόνο 290.000 – 650.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με την εποχική γρίπη.

Σχέδιο καταστολής…

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών συνιστά ετήσιους εμβολιασμούς για την καταπολέμηση της νόσου, ιδιαίτερα για άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, οι νέοι και οι ασθενείς που υποφέρουν από διάφορες ασθένειες.

Το σχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποσκοπεί στην οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών σε εθνικό επίπεδο των χωρών, για την καταπολέμηση της γρίπης. Μάλιστα, ζητά από τα μέλη του να καταρτίσουν ειδικό πρόγραμμα καταστολής της γρίπης. Ταυτόχρονα, θέλει να αναπτύξει αποτελεσματικότερα εργαλεία στον τομέα της πρόληψης, τον εντοπισμό, τον έλεγχο και τη θεραπεία της νόσου, καθιστώντας διαθέσιμο -σε κοινή βάση- τον μηχανισμό αυτό σε όλες τις χώρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ