ΠρόληψηΙατρικός Σύλλογος: Τα fake news και η ασφάλεια των εμβολίων

Ιατρικός Σύλλογος: Τα fake news και η ασφάλεια των εμβολίων

- Advertisement -

Απαντήσεις στα fake news που υπάρχουν γύρω από τα εμβόλια στη διάρκεια της πανδημίας δίνει ο Ισπανικός Ιατρικός Σύλλογος.

Απαντήσεις στα fake news που υπάρχουν γύρω από τα εμβόλια δίνει ο Ισπανικός Ιατρικός Σύλλογος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι «γνώμες και οι εικασίες» σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων πολλαπλασιάζονται και πάλι, κυρίως οι φάρσες που μεγεθύνονται στα κοινωνικά δίκτυα, γι’ αυτό και ο Ισπανικός Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε μια ανακοίνωση για να απαντήσει στα fake news.

Τα εμβόλια είναι τα ασφαλέστερα φάρμακα που υπάρχουν, μια δήλωση που βασίζεται στην εμπειρία που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια δεκαετιών ευρείας χρήσης σε εκατομμύρια ανθρώπους, στις επιστημονικές πληροφορίες του τεχνικού δελτίου δεδομένων και σε ένα ρυθμισμένο σύστημα κοινοποίησης των ανεπιθύμητων ενεργειών που ενδέχεται να εμφανιστούν μετά την εμπορική τους διάθεση, το οποίο είναι διαθέσιμο στους επαγγελματίες και τους χρήστες στο NotificaRAM, αναφέρει ο Ισπανικός Ιατρικός Σύλλογος σύμφωνα με την El Mundo.

Κλινικές δοκιμές

Πρόκειται για ένα σύστημα που θεσπίζει εγγυήσεις μέσω καταχωρημένων κλινικών δοκιμών και μελετών μετά την έγκριση. Η διαδικασία αυτή τηρήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμβολιασμού στην πανδημία Covid-19, όπου η ανησυχητική κατάσταση ευνόησε τη συναίνεση μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών που κατάφεραν να επιταχύνουν τη διανομή των εμβολίων με τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών, χωρίς να θιγούν οι απαιτήσεις ποιότητας, ασφάλειας και ελέγχου των δοκιμών.

Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και έχουν καταφέρει να εξαλείψουν ασθένειες όπως η ευλογιά- αυτό δεν ισχύει για την πολιομυελίτιδα, όπου ο ιός εντοπίστηκε και πάλι σε ποτάμια μεγάλων πόλεων, μια ανησυχητική οπισθοδρόμηση που δικαιολογεί την εντατικοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών εμβολιασμού παγκοσμίως και καθιστά αναγκαίο τον σχεδιασμό νέων στρατηγικών.

Όταν διακόπτονται οι εμβολιασμοί, επανεμφανίζονται κρούσματα σχεδόν ξεχασμένων αλλά δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών όπως η διφθερίτιδα. Οι νεότεροι γιατροί δεν είχαν δει κρούσματα πριν από την εξάπλωση των αντιεμβολιαστικών κινημάτων, τα οποία παραδόξως καθοδηγούνται από άτομα χωρίς καμία επιστημονική κατάρτιση στον τομέα της υγείας. Το εμβόλιο κατά της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω λοίμωξης κατά 52% και η μεγαλύτερη ανακάλυψη κατά του Covid-19 επιτεύχθηκε όταν είχαμε πρόσβαση σε μαζικό εμβολιασμό, με σημαντική μείωση των δεικτών νοσηρότητας και θνησιμότητας σε σχέση με τους προηγούμενους.

Καταπολέμηση ψευδών ειδήσεων

Η καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων που διαδίδονται από τα κινήματα άρνησης και αντιεμβολιασμού ήταν μια πρόσθετη προσπάθεια στην απαιτητική δραστηριότητα των επαγγελματιών υγείας κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, οι οποίοι υπέστησαν ακόμη και προσωπικές και δημόσιες απειλές- γι’ αυτό και η θέση που υποστηρίζεται από τις υγειονομικές και ακαδημαϊκές αρχές είναι: «οι απαντήσεις βρίσκονται στην επιστήμη»- επιμένοντας ότι όλες οι πληροφορίες για την υγεία πρέπει να αντιπαραβάλλονται, να αναλύονται και να επαληθεύονται σε διαπιστευμένες πηγές.

Είναι ευθύνη των ιατρικών συλλόγων να προστατεύουν τα συμφέροντα των ασθενών και των χρηστών, καθώς και να συνεργάζονται με τις δημόσιες αρχές για να διασφαλίσουν ότι αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα στην προστασία της υγείας τους θα καταστεί αποτελεσματικό. Για το λόγο αυτό, όταν από μέλη του ιατρικού συλλόγου προέρχονταν δηλώσεις αντίθετες με τα καλύτερα διαθέσιμα τότε στοιχεία, ξεκινούσαν οι διαδικασίες και επιβάλλονταν οι αντίστοιχες κυρώσεις, οι οποίες μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποβολή από τον ιατρικό σύλλογο και συνεπώς από την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Επιπλέον, το 2017, η οργάνωση που εκπροσωπεί τον ιατρικό κλάδο στην Ισπανία δημιούργησε το Παρατηρητήριο κατά των ψευδοεπιστημών, των ψευδοθεραπειών, της εισβολής και των αιρέσεων υγείας, οι δράσεις του οποίου είναι σύμφωνες με το Σχέδιο για την προστασία της υγείας από τις ψευδοεπιστήμες και τη θέση του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου σχετικά με τους κινδύνους των ψευδοθεραπειών στον τομέα της υγείας.

Πρόσβαση στα εμβόλια

Η πρόσβαση στα εμβόλια αποτελεί προνόμιο και η συμμετοχή στον συλλογικό εμβολιασμό αποτελεί πράξη αλληλεγγύης για την προστασία των πιο ευάλωτων ασθενών στους οποίους η χορήγησή τους αντενδείκνυται λόγω κλινικών συνθηκών. Ως εκ τούτου, στόχος της επιστημονικής κοινότητας και του ιατρικού επαγγέλματος είναι να διασφαλιστεί η καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε προσιτά εμβόλια μέσω συνεργατικών στρατηγικών που βασίζονται σε μια Παγκόσμια Συμμαχία Εμβολίων. Εν ολίγοις, είναι καθήκον του ιατρικού επαγγέλματος να προστατεύει και να υπερασπίζεται τη δημόσια υγεία από τους κινδύνους που απορρέουν από τεχνικές και πρακτικές που δεν υποστηρίζονται από τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία και να υπερασπίζεται την επιστημονική γνώση έναντι της παραπληροφόρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ