ΠρόληψηΕΠΕ - Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: 10 χρόνια ψηφιακή ενημέρωση

ΕΠΕ – Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: 10 χρόνια ψηφιακή ενημέρωση

- Advertisement -

Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «10 Χρόνια Ψηφιακή Ενημέρωση για το Άσθμα από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία», διοργάνωσαν η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και η Επιστημονική Ομάδα Άσθματος. Η διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Chiesi Hellas, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, καθώς και τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δημιουργία του ενημερωτικού ιστότοπου myasthma.gr.

Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «10 Χρόνια Ψηφιακή Ενημέρωση για το Άσθμα από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία», διοργάνωσαν η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και η Επιστημονική Ομάδα Άσθματος

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο όραμα και τους στόχους της ΕΠΕ, στην ανάγκη δημιουργίας του ιστότοπου myasthma.gr, και στην αξιοποίησή του ως ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο «εκπαίδευσης» και ενημέρωσης σχετικά με το άσθμα αναφέρθηκαν, απευθύνοντας χαιρετισμό, οι εμπνευστές και συντελεστές του: η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, ο κ. Στυλιανός Λουκίδης, Πνευμονολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «Αττικόν», Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΠΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο κ. Κωνσταντίνος Κωστίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Editor in Chief «Journal Pneumon» και ο κ. Ελευθέριος Ζέρβας, Πνευμονολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, 7η Πνευμονολογική Κλινική και Κέντρο Άσθματος, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΕΠΕ.

Ανανεωμένο και διαδραστικό myasthma.gr

Ο Πρόεδρος της ΕΠΕ κ. Στυλιανός Λουκίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, πάντα κοντά στον Έλληνα ασθενή με άσθμα, δέκα (10) χρόνια μετά την έναρξη του –πρωτοποριακού για την εποχή– ενημερωτικού ιστότοπου myasthma.gr προχωρά στην ανανέωσή του, δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον ενημέρωσης και διαδραστικότητας».

Παρουσιάζοντας τον ανανεωμένο ιστότοπο ο κ. Κωνσταντίνος Σάμιτας και η κ. Εύα Φούκα, Υπεύθυνοι Ομάδας Εργασίας Βρογχικού Άσθματος, υπογράμμισαν: «αποτελεί μία από τις σύνθετες δραστηριότητες της Ομάδας Άσθματος, καθώς εκτός από την παροχή έγκυρων επιστημονικών πληροφοριών για το βρογχικό άσθμα, παρέχει τη δυνατότητα στους πάσχοντες από βρογχικό άσθμα ή/και στο άμεσο συγγενικό τους περιβάλλον να επικοινωνούν με τα μέλη της ομάδας και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε θέματα που σχετίζονται με το άσθμα.

Το περιεχόμενό του επιμελούνται μέλη της Ομάδα Άσθματος, ιατροί ειδικοί Πνευμονολόγοι με μεγάλη εμπειρία στο άσθμα σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας του, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέχρι τη φροντίδα ασθενών με άσθμα σε νοσοκομειακό επίπεδο. Επίσης η δομή του περιεχομένου είναι απλή και κατανοητή, διευκολύνοντας τον επισκέπτη να επιλέξει το θέμα επί του οποίου επιθυμεί να ενημερωθεί».

Ο ιστότοπος myasthma.gr αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης για αυτή τη χρόνια πάθηση, καθώς είναι χρηστικό σημείο αναφοράς για ασθενείς, όπως και για τους γονείς παιδιών με άσθμα. Απορίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις αλλά και ένα online τεστ για όσους αναρωτιούνται για το ενδεχόμενο να πάσχουν από άσθμα, συμπληρώνουν την εικόνα αυτού του εξαιρετικά χρήσιμου ιστότοπου.

Το άσθμα στην ψηφιακή εποχή

Στη σημασία της ενημέρωσης για το άσθμα στην ψηφιακή εποχή αναφέρθηκε ο κ. Πέτρος Μπακάκος Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Α΄ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Ειδικός Γραμματέας ΔΣ ΕΠΕ (Υπεύθυνος Εκπαίδευσης) «Το βρογχικό άσθμα είναι ένα συχνό νόσημα του αναπνευστικού και πολλοί ασθενείς είναι σε νεαρή ηλικία. Στη διαχείριση του άσθματος συμμετέχει πολλαπλά ο ασθενής που σε συνεργασία με τον ιατρό του καλείται να αυτοδιαχειριστεί τη νόσο όπως στην κατ’ επίκληση λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Η ενημέρωση για το άσθμα στην ψηφιακή εποχή εκτός από το γραπτό πλάνο δράσης περιλαμβάνει και την εκπαίδευση στη λήψη εισπνοών με τις εισπνευστικές συσκευές με τον σωστό τρόπο. Η όλη διαδικασία ενημέρωσης ενισχύεται από πλατφόρμες με πληροφορίες για τη νόσο που απευθύνονται είτε σε ιατρούς, είτε σε ασθενείς (myasthma.gr), ενώ υπάρχουν και blogs ασθενών όπου όμως η εγκυρότητα της πληροφορίας δεν είναι βεβαιωμένη. Τέλος υπάρχουν πλατφόρμες για αναγνώριση κινδύνου που παρέχουν πληροφορίες για καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Στο μέλλον, η ανάγκη παρακολούθησης ασθενών εξ’ αποστάσεως μπορεί να οδηγήσει σε πλατφόρμες τέτοιας μορφής (artificial intelligence)».

Η δυνατότητα αυτορρύθμισης του άσθματος ήταν η θεματική που ανέπτυξε ο κ. Κ. Σάμιτας Πνευμονολόγος, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ, 7η Πνευμονολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Επισκέπτης Ερευνητής, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Υπεύθυνος Ομάδας Εργασίας Βρογχικού Άσθματος, κατά την ομιλία του, εξηγώντας: « Η αυτοδιαχείριση του άσθματος αναφέρεται στις ενέργειες που μπορεί να κάνει κανείς για τον εαυτό του, ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο του άσθματός του, για να έχει λιγότερα συμπτώματα και να απολαμβάνει τη ζωή χωρίς περιορισμούς. Προφανώς, η τακτική επαφή με τον θεράποντα ιατρό και η σωστή λήψη φαρμακευτικής αγωγής για το άσθμα είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η αυτοδιαχείριση είναι όμως εξίσου σημαντική και απαραίτητη γιατί μέσω αυτής μπορεί να προληφθούν παροξύνσεις και να έχουμε καλύτερο έλεγχο του άσθματος, που είναι ο ουσιαστικός στόχος μας. Η αυτοδιαχείριση του άσθματος είναι μια διαδικασία για την οποία ο ασθενής μπορεί να εκπαιδευτεί από τον θεράποντα πνευμονολόγο του, έχοντας πάντα κάποιους βασικούς στόχους που όταν επιτευχθούν:

• Ο ασθενής κατανοεί καλύτερα τη νόσο του, γιατί τον βοηθούν τα φάρμακα και πώς να τα λαμβάνει σωστά

• Παρακολουθεί καλύτερα το άσθμα του και τα συμπτώματά του

• Αναγνωρίζει και αποφεύγει αν είναι δυνατόν την έκθεση στους παράγοντες που τον ενοχλούν, αλλάζει τρόπο ζωής, διακόπτει το κάπνισμα, αθλείται χωρίς φόβο

• Γνωρίζει τί πρέπει κάνει όταν έχει συμπτώματα και ακολουθεί το πλάνο δράσης για το άσθμα του που έχει φτιάξει μαζί με τον θεράποντα πνευμονολόγο του».

Στο γραπτό πλάνο δράσης και στη χρησιμότητά του για τον έλεγχο του άσθματος, αναφέρθηκε η κ. Εύα Φούκα, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας Βρογχικού Άσθματος, ΕΠΕ: «Το Γραπτό Πλάνο Δράσης είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τα άτομα με άσθμα στην αυτοδιαχείριση της νόσου τους. Στους ασθενείς παρέχεται ένα ροόμετρο και η προσωπική βέλτιστη μέτρηση για αυτήν τη συσκευή προσδιορίζεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου καλού ελέγχου. Το συνιστώμενο Γραπτό Πλάνο Δράσης αποτελείται από διαφορετικές χρωματικά κωδικοποιημένες ζώνες, με βάση τα συμπτώματα και τις μέγιστες μετρήσεις εκπνευστικής ροής, στις οποίες περιλαμβάνονται οδηγίες σχετικά με το πώς να προσαρμόσουν την καθημερινή θεραπεία τους και πότε να ξεκινήσουν κορτικοστεροειδή από το στόμα ή να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική βοήθεια. Οι αρχές της θεραπευτικής εκπαίδευσης με επίκεντρο τον ασθενή, μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τον ασθενή μας να θέλει να χρησιμοποιεί ένα γραπτό σχέδιο δράσης στην καθημερινότητά του και πώς να το συν-δημιουργήσουμε μαζί του, με βάση τις προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις του, ώστε να είναι χρήσιμο και ουσιαστικό στη ζωή του, παρά ένα αποσυνδεδεμένο εργαλείο».

• Η Ομάδα Άσθματος

Η Oμάδα Άσθματος αποτελεί μια από τις πιο παλιές και δραστήριες ομάδες εργασίας της ΕΠΕ. Αριθμεί πάνω από 100 μέλη και οι βασικοί της στόχοι, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΠΕ, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το άσθμα, η ενημέρωση των νέων ιατρών για τις νεότερες εξελίξεις γύρω από τη νόσο και η προώθηση της έρευνας γύρω από το άσθμα σε πανελλαδικό επίπεδο.

• myasthma.gr – Ελλάδα: Το 8,6% του γενικού πληθυσμού έχει άσθμα

Η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας πραγματοποίησε την πρώτη Πανελλαδική Επιδημιολογική μελέτη για το Άσθμα. Με τη μελέτη αυτή προσδιορίσθηκε για πρώτη φορά με στατιστικά αποδεκτό τρόπο, η συχνότητα εμφάνισης του άσθματος στον ελληνικό πληθυσμό. Το ερωτηματολόγιο στηρίχθηκε στις υποδείξεις της Ομάδας Άσθματος και βασίσθηκε σε διεθνώς αποδεκτά ερωτηματολόγια αυτού του τύπου. Στη μελέτη συμμετείχαν 2.632 άτομα και τα αποτέλεσμα της έδειξαν ότι το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει άσθμα. Η συχνότητα του άσθματος στις διάφορες ηλικιακές ομάδες αυξάνεται με την ηλικία.

Η αύξηση αυτή μπορεί να αποδοθεί στην πιθανή υποδιάγνωση του άσθματος στην παιδική ηλικία και στην πιθανή υπερδιάγνωση στην τρίτη ηλικία (όπου πιθανώς συγχέεται με την άλλη κοινή πάθηση του αναπνευστικού, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια). Στο χάρτη της γεωγραφικής κατανομής της νόσου, φαίνεται ότι το άσθμα είναι συχνότερο στην Αττική, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, με μικρότερα ποσοστά να παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα και τις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι διαφορές αυτές πιθανώς οφείλονται στις κλιματολογικές συνθήκες των διαφόρων περιοχών αλλά και τη διαφορετική έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ