Υδροξυχλωροκίνη: Εγκαταλείπουν τη θεραπεία τα νοσοκομεία -Κάνει ζημιά;

Αμερικανικά νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη δραστική ουσία υδροξυχλωροκίνη, αφού μελέτες υποδηλώνουν ότι δεν είναι αποτελεσματική και μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους.

Αμερικανικά νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη δραστική ουσία υδροξυχλωροκίνη, αφού μελέτες υποδηλώνουν ότι δεν είναι αποτελεσματική και μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι αρχικές ελπίδες για αυτό το παλιό φάρμακο, την υδροξυχλωροκίνη βασίστηκαν εν μέρει σε εργαστηριακά πειράματα αλλά και στις αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης

Όμως η αποτελεσματικότητά του μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί σε δοκιμές σε ανθρώπους και τουλάχιστον δύο μελέτες αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΠΟΥ διέταξε την αναστολή της θεραπείας με το φάρμακο ως τα μέσα Ιουνίου.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο εδώ πως τις τελευταίες ημέρες, επιστήμονες εξέφρασαν επιφυλάξεις για την εγκυρότητα μελέτης που κατέληξε στο συμπέρασμα πως η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού.

Μείωση στις παραγγελίες υδροξυχλωροκίνης

Πολλά νοσοκομεία που πριν από δύο μήνες ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι χρησιμοποιούν συχνά την υδροξυχλωροκίνη στους ασθενείς με Covid-19, τώρα σταμάτησαν.

Οι παραγγελίες έχουν μειωθεί στο ένα δέκατο σε σύγκριση με τα τέλη Μαρτίου –όταν είχαν φτάσει στην κορύφωσή τους. Την περασμένη εβδομάδα έφταναν τα περίπου 125.000 δισκία, σύμφωνα με την Vizient Inc. Πρόκειται για μια εταιρεία αγοράς φαρμάκων που εξυπηρετεί σχεδόν τα μισά αμερικανικά νοσοκομεία.

Η σημαντική μείωση στη χρήση του, είναι μια ένδειξη ότι η Αμερικανοί γιατροί δεν πιστεύουν πλέον ότι τα πιθανά οφέλη του υπερέχουν του κινδύνου. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αυτήν την εβδομάδα απαγόρευσαν τη χρήση υδροξυχλωροκίνης. Πρόκειται για το ανθελονοσιακό φάρμακο που προκρίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ, στους ασθενείς με Covid-19.

Κανένα όφελος, αλλά πιθανή βλάβη από την υδροξυχλωροκίνη

Ο Δρ. Τόμας ΜακΤζίν, αναπληρωτής αρχίατρος του Northwell Health, του μεγαλύτερου συστήματος υγείας στη Νέα Υόρκη, είπε στο Reuters ότι αποφάσισε να σταματήσει τη συνταγογράφηση υδροξυχλωροκίνης στα 23 νοσοκομεία του στα μέσα Απριλίου. Δηλαδή, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κλινικά δεδομένα.

«Ο κόσμος ήταν στα νοσοκομεία μας, πέθαιναν και θέλαμε να κάνουμε κάτι. Όμως τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα δεδομένα (…) που δεν έδειχναν κανένα όφελος και πιθανή βλάβη, νομίζω ότι όλες έπρεπε να κάνουμε πίσω», είπε ο Δρ. Τόμας ΜακΤζίν.

Αρνητική γνωμοδότηση και από το πανεπιστήμιο του Ουάσιγκτον

Το υπουργείο Βετεράνων, που διαθέτει ιατρικά κέντρα σε όλη τη χώρα, έχει επίσης περιορίσει τη χρήση του φαρμάκου, δήλωσε την Πέμπτη σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο ο υπουργός κ. Ρόμπερτ Γουίλκι. Το υπουργείο αυτό ήταν από τα πρώτα που επισήμανε τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την υδροξυχλωροκίνη, τον Απρίλιο.

Τα νοσοκομεία του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ, επίσης σταμάτησαν να συστήνουν την υδροξυχλωροκίνη. Μάλιστα, σημειώνουν ότι οι πρόσφατες κλινικές μελέτες δεν έδειξαν να υπάρχει κάποιο όφελος από τη χρήση της.

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την υδροκυχλωροκίνη

Ο πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στις αρχές της πανδημίας ότι η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να «έφερνε τα πάνω κάτω» στη θεραπεία της Covid-19. Πρόσφατα μάλιστα ανακοίνωσε ότι λαμβάνει προληπτικά ένα χάπι την ημέρα για να μην μολυνθεί. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το φάρμακο λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Παρόλα αυτά, προέτρεψε ωστόσο και άλλους να το δοκιμάσουν.

Οι υπέρμαχοι του φαρμάκου υποστηρίζουν ότι ίσως θα πρέπει να χορηγείται στα αρχικά στάδια της ασθένειας για να είναι αποτελεσματικό. Οι γιατροί περιμένουν τις μελέτες που ίσως το αποδεικνύουν. Ενδεχομένως αυτήν την εβδομάδα να είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των δύο από τις τρεις κλινικές δοκιμές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, σύμφωνα με την Δρ. Ράντα Ρατζασίνγκαμ.

«Η πεποίθηση όλων για την ασφάλεια αυτού του φαρμάκου άλλαξε εν μία νυκτί», είπε η Δρ. Ράντα Ρατζασίνγκαμ αναφερόμενη στην προειδοποίηση που εξέδωσε στις 24 Απριλίου η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ότι η υδροξυχλωροκίνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων.

«Δυσκολευτήκαμε πραγματικά να βρούμε» ασθενείς για τις δοκιμές, όπως πρόσθεσε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ