Στο προσκήνιο ξανά η ένοχη καρκινογόνος δραστική σε Zantac -Γενόσημα

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Μη αποδεκτά -υψηλά- επίπεδα χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο δημιουργούνται σε μόλις 5 ημέρες στα σκευάσματα του φαρμάκου Zantac και σε γενόσημα του που περιέχουν ρανιτιδίνη, όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μη αποδεκτά -υψηλά- επίπεδα χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο δημιουργούνται σε μόλις 5 ημέρες στα σκευάσματα του φαρμάκου Zantac και σε γενόσημα του που περιέχουν ρανιτιδίνη, όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αποκαλύπτει το ανεξάρτητο εργαστήριο Emery Pharma της Καλιφόρνια, οι υψηλές συγκεντρώσεις της πιθανά καρκινογόνου ουσίας Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), επιτυγχάνονται ακόμα και μέσα στη συσκευασία του φαρμάκου, παροτρύνοντας εκ νέου την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να προχωρήσει σε ανάκληση όλων των μορφών του ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου.

«Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η πιθανόν καρκινογόνα ουσία NDMA συσσωρεύεται στα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν ρανιτιδίνη όταν εκτίθενται σε αυξημένες θερμοκρασίες. Θερμοκρασίες που αναπτύσσονται για παράδειγμα στη διάρκεια αποστολής και αποθήκευσης των φαρμάκων. Το πλέον σημαντικότερο στοιχείο της έρευνας είναι ότι τα δεδομένα αυτά εμφανίζονται μετά την απομάκρυνση από τον κατασκευαστή. Η ρανιτιδίνη μπορεί να είναι αποδεκτή στην πηγή, αλλά πιθανόν να μην είναι όταν αγοράζεται το φάρμακο και ιδιαίτερα τη στιγμή της κατανάλωσης», όπως αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση της Emery Pharma αναφέρει ότι ο έλεγχος έγινε σε παρτίδες από διαφορετικούς παραγωγούς και διαφορετικές δοσολογίες του φαρμάκου, επισημαίνοντας πως «ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα» NDMA σε κάθε παρτίδα ρανιτιδίνης που εκτέθηκε σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ανάκληση…

Ο FDA, ο οποίος ερευνά την υπόθεση, ζήτησε από τους παραγωγούς να ελέγξουν όλες τις παρτίδες φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη. Ζήτησε να μην τις διαθέσουν στην αγορά εφόσον ανιχνευθούν επίπεδα NDMA πάνω από συγκεκριμένο όριο. Σύμφωνα με το Bloomberg, αρκετές φαρμακευτικές αποφάσισαν εκ νέου να μην μεταφέρουν ή πουλήσουν σκευάσματα τύπου Zantac μετά τα ευρήματα. Μάλιστα, ορισμένες εξ αυτών έχουν προχωρήσει οικειοθελώς σε ανάκληση των προϊόντων τους. Ταυτόχρονα, ορισμένοι έμποροι λιανικής αποφάσισαν να «παγώσουν» τις πωλήσεις καθώς το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Τα ευρήματα από της Emery Pharma περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται πως τα επίπεδα της ένοχα καρκινογόνου δραστικής μπορεί να γίνουν πιο τοξικά μετά τον έλεγχο του φαρμάκου.

Να σημειωθεί πως το «κεφάλαιο» ρανιτιδίνη απασχολεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο την παγκόσμια κοινότητα. Τον περασμένο χρόνο σήμανε «συναγερμός» με τον εντοπισμό της δυνητικά καρκινογόνου ουσίας Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (N-nitrosodimethylamine – NDMA). Η ουσία περιέχεται σε παρτίδες του γνωστού φαρμάκου φάρμακο για το στομάχι Zantac και γενόσημα του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ