Αξίζει να δειςRoche: Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση για το Hemlibra

Roche: Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση για το Hemlibra

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Έπεισε το εφετείο των ΗΠΑ η θυγατρική εταιρεία της Roche, η Genentech, πως η blockbuster θεραπεία κατά της αιμορροφιλίας (Hemlibra) δεν παραβιάζει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που ανήκει στην φαρμακευτική ανταγωνίστρια Baxalta, της εταιρείας Takeda.

Hemlibra

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι εκπρόσωποι της Takeda και της Genentech αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απόφαση.

Η εταιρεία Baxalta, με έδρα στο Westlake Village της Καλιφόρνια, είναι θυγατρική μονάδα της Takeda. Στην καταγγελία της Baxalta το 2018, κατά της Genentech, ανέφερε ότι ο μηχανισμός του Hemlibra λειτουργεί πανομοιότυπα με τα πατενταρισμένα αντισώματά της, κατηγορώντας την για παραβίαση. Το δικαστήριο του Ντέλαγουερ πέρυσι ακύρωσε το επίμαχο αίτημα για προστασία του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Σύμφωνα με το Reuters, η Roche πέτυχε 2,3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα -περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια- από τις πωλήσεις του Hemlibra στις ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας.

Ομάδα τριών δικαστών του Federal Circuit συμφώνησε με το περιφερειακό δικαστήριο ότι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ήταν άκυρο.

Το δικαστήριο επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σε μια διαμάχη για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αντισωμάτων μεταξύ της Amgen και της Sanofi, σχετικά με τα φάρμακα για τη χοληστερόλη προκειμένου να υποστηρίξει την απόφαση του.

Τι είναι το Hemlibra

Το Hemlibra είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη ή μείωση της αιμορραγίας σε ασθενείς με αιμορροφιλία Α (κληρονομική αιμορραγική διαταραχή που προκαλείται από έλλειψη του παράγοντα VIII).

Το φάρμακο χορηγείται σε:
  • ασθενείς που έχουν αναπτύξει αναστολείς του παράγοντα VIII, ήτοι αντισώματα στο αίμα τα οποία δρουν κατά των φαρμάκων του παράγοντα VIII εμποδίζοντας την αποτελεσματική δράση τους
  • ασθενείς που δεν διαθέτουν αναστολείς του παράγοντα VIII, εάν πάσχουν από σοβαρή ή μέτριας βαρύτητας αιμορροφιλία Α (με σοβαρό αιμορραγικό φαινότυπο)

Το Hemlibra περιέχει τη δραστική ουσία emicizumab.

Το Hemlibra διατίθεται σε μορφή ενέσιμου διαλύματος για υποδόρια ένεση στην κοιλιακή χώρα, στον μηρό ή στο άνω τμήμα του βραχίονα. Μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, οι ασθενείς ή οι φροντιστές τους μπορούν να χορηγούν την ένεση Hemlibra μόνοι τους στο σπίτι. Η ένεση στον βραχίονα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από φροντιστές ή επαγγελματίες υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ