«Πόρτα» σε Novartis για το Aimovig κατά της ημικρανίας από τον NICE

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Απορρίπτει το National Institute for Health and Care (NICE) το νέο φάρμακο κατά της ημικρανίας Aimovig, της Novartis, κρίνοντας πως o συσχετισμός απόδοσης και τιμής δεν είναι ικανοποιητικός, προκειμένου να ενταχθεί στο εθνικό σύστημα δημόσιας υγείας.

Μολονότι το NICE δηλώνει ότι το Aimovig έδειξε κλινική αποτελεσματικότητα, η υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι είναι αποτελεσματικότερο της βουτυλικής τοξίνης Α, η οποία διατίθεται από την Allergan, με την εμπορική ονομασία Botox.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Novartis, που έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για το φάρμακο στην Ευρώπη, ενώ συνεργάζεται με την Amgen για την εμπορική του ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνει «απογοητευμένη» από την απόφαση του National Institute for Health and Care (NICE).

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί τη δεύτερη απόρριψη της βρετανικής υπηρεσίας, μέσα σε λίγους μήνες, σε βασικό φάρμακο που αναπτύσσει η ελβετική φαρμακευτική επιχείρηση.

Υψηλό κόστος

Το Aimovig για την Novartis, το κόστος του οποίου ανέρχεται στις 5.000 λίρες (6.374 δολάρια) ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του τομέα νευροεπιστημών και βασικό σκεύασμα για την αύξηση των εσόδων της. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πωλήσεις έως το 2022 αναμένεται να ανέλθουν κοντά στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, εξαιτίας του Aimovig.

Μολονότι το NICE δηλώνει ότι το φάρμακο έδειξε κλινική αποτελεσματικότητα κατά της ημικρανίας, η υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι είναι αποτελεσματικότερο της βουτυλικής τοξίνης Α, η οποία διατίθεται από την Allergan, με την εμπορική ονομασία Botox.

Ταυτόχρονα, ο NICE θέτει επίσης ερωτηματικά σχετικά με την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Ο NICE θέτει επίσης ερωτηματικά σχετικά με την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του Aimovig
Ακολουθώντας συστάσεις…

«Θα συνεργαστούμε με την εταιρεία προκειμένου για να διασφαλίσουμε ότι θα δοθεί η ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τα θέματα που επισημαίνονται στις προσωρινές συστάσεις» όπως δηλώνει ο NICE.

Από πλευράς της, η Novartis η οποία δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τον NICE για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων, υπογραμμίζει ότι οι ασθενείς θα στερηθούν νέες θεραπευτικές επιλογές εφόσον η απόφαση παραμείνει αμετάβλητη.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Novartis.

Το Σεπτέμβριο, ο NICE εξέδωσε επίσης σχέδιο σχετικά με την ανοσο-θεραπεία του Kymriah, λόγω υπερβολικά ακριβής τιμής για τη θεραπεία ενηλίκων με λέμφωμα. Η Novartis επιδιώκει αντίστοιχα να αντιστρέψει και αυτή την απόφαση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ