Πλαστά φάρμακα κατακλύζουν την αγορά εν μέσω πανδημίας Covid-19

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Αυξάνονται κατακόρυφα τα ψευδεπίγραφα (πλαστά) φάρμακα για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού (Covid-19), που πωλούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Αυξάνονται κατακόρυφα τα ψευδεπίγραφα (πλαστά) φάρμακα για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού (Covid-19), που πωλούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε έρευνα του το BBC, επισημαίνει ότι τα πλαστά φάρμακα διατίθενται κυρίως στην Αφρική, καθώς οι παραχαράκτες εκμεταλλεύονται τα σοβαρά κενά ελέγχου στην αγορά. Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για «παράλληλη πανδημία κατώτερης ποιότητας και ψευδεπίγραφων φαρμακευτικών προϊόντων».

Μετά την έξαρση της πανδημίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι πολίτες έσπευσαν να αποθηκεύσουν στα σπίτια τους βασικά φάρμακα.
Πλέον, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά. Αποτέλεσμα είναι η ολοένα και αυξανόμενη κυκλοφορία επικίνδυνων και παραποιημένων φαρμάκων.

Τον περασμένο Μάρτιο, αστυνομικοί από τη Μαλαισία έως τη Μοζαμβίκη κατάσχεσαν δεκάδες χιλιάδες ακατάλληλες μάσκες και φάρμακα. Τα προϊόντα προορίζονταν ως θεραπεία του νέου κορωνοϊού.

Όπως τονίζει ο ΠΟΥ, η λήψη αυτών των φαρμάκων για την Covid-19 θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρές παρενέργειες».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί, να περιέχουν λάθος ή καθόλου δραστική ουσία.

Lockdown και ζήτηση

Με τις περισσότερες χώρες να βρίσκονται σε lockdown, δεν επηρεάζεται μόνο η παραγωγή, η οποία είναι ήδη προβληματική. Διαμορφώνει πρωτοφανείς συνθήκες ζήτησης, καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αποθηκεύσουν επαρκείς ποσότητες από τα βασικά φάρμακα.

Όπως αναφέρει το BBC, φαρμακοποιοί και φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο υπογραμμίζουν, η παγκόσμια προσφορά φαρμάκων κατά της ελονοσίας είναι πλέον απειλητική.

Μετά την υψηλή ζήτηση, ψευδεπίγραφο (πλαστό) σκεύασμα χλωροκίνης βρέθηκε να πωλείται στην αγορά. Το σκεύασμα αναφέρει ότι κατασκευάστηκε από την «Brown and Burk Pharmaceutical Limited». Ωστόσο, η «Brown and Burk», φαρμακευτική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό το φάρμακο.

«Δεν παράγουμε αυτό το φάρμακο, είναι πλαστό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ