ΦαρμακοΝέο φάρμακο από Pfizer και Lilly μειώνει σημαντικά τον πόνο στην οστεοαρθρίτιδα

Νέο φάρμακο από Pfizer και Lilly μειώνει σημαντικά τον πόνο στην οστεοαρθρίτιδα

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Επιτυγχάνει του κύριους στόχους κλινικής μελέτης τελικού σταδίου το νέο μη οπιοειδές φάρμακο που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την Eli Lilly, καθώς πάνω από τους μισούς ασθενείς ανέφεραν σημαντική μείωση πόνου στην οστεοαρθρίτιδα, στο γόνατο ή το ισχίο.

Pfizer – Eli Lilly

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα έρχονται σε μια περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με επιδημία κατάχρησης οπιοειδών, με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να «πιέζουν» τις φαρμακευτικές για ανάπτυξη εναλλακτικών φαρμακευτικών προϊόντων. Εξαιτίας του εθισμού στα οπιοειδή, όπως τα συνταγογραφούμενα παυσίπονα, κατέληξαν 49.000 άνθρωποι το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Φαρμάκων.

Το νέο φάρμακο της Pfizer και της Eli Lilly, tanezumab, ανήκει σε μια νέα κατηγορία που στοχεύει στον παράγοντα ανάπτυξης νεύρου (NGF). Ο NGF (Nerve Growth Factor) αποτελεί μια χαρακτηριστικά μεγάλη πρωτεΐνη, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των νευρώνων και της δραστηριότητας αυτών εντός του εγκεφάλου.

Εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, θα αποτελεί την πρώτη, δίχως οπιοειδή, θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα.

Η Regeneron και η Teva αναπτύσσουν το δικό τους φάρμακο που στοχεύει στο NGF και ονομάζεται fasinumab.

Τι έδειξε η μελέτη…

«Τα κλινικά δεδομένα της δοκιμής του tanezumab είναι σημαντικά, καθώς ασθενείς με μέτριο έως σοβαρό πόνο δεν επιτύγχαναν σωστή ανακούφιση από άλλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων και των οπιοειδών» όπως δηλώνει ο Ken Verburg από την Pfizer Global Product Development.

Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας στο Σικάγο, έδειξαν ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασαν μείωση 50% ή και περισσότερο, στον πόνο.

Pfizer – Lilly

Η Pfizer και η Eli Lilly σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση έγκρισης για το tanezumab στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το επόμενο έτος.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια προοδευτική ασθένεια που προκαλεί εκφυλισμό των αρθρώσεων, η οποία προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και οίδημα.

Η πάθηση αφορά πάνω από 30 εκατομμύρια ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει περιορισμένες επιλογές θεραπείας, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ