Έλληνας στο «τιμόνι» της Pfizer παγκοσμίως –Αλλαγή σκυτάλης το 2019

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Νέα στρατηγική, ανατροπές και ανάδειξη του Έλληνα Albert Bourla στην ηγεσία της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας, σηματοδοτεί η χθεσινή ανακοίνωση παραίτησης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Ian Read, στο τέλος του έτους.

Νέα στρατηγική, ανατροπές και ανάδειξη του Έλληνα Albert Bourla στην ηγεσία της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας, σηματοδοτεί η χθεσινή ανακοίνωση παραίτησης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Ian Read, στο τέλος του έτους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το δυνατό «χαρτί» της Pfizer, σε επίπεδο management, και «πρωταγωνιστής» σε σημαντικά deals της αγοράς, αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2019, κατέχοντας έως σήμερα τη θέση του Chief Operating Officer στην εταιρεία και του προέδρου του Ομίλου των Global Innovative Pharma και Global Vaccines, Oncology and Consumer Healthcare, που βρίσκονται υπό τη σκέπη της Pfizer, έως τις αρχές του 2018.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή ηγεσίας και ο Bourla είναι το σωστό πρόσωπο που θα καθοδηγήσει την Pfizer σε μια νέα εποχή» όπως επεσήμανε ο Ian Read, παραμένοντας σε καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου του διοικητικού συμβουλίου από τη νέα χρονιά.

25 χρόνια πορείας στην Pfizer

Με 25 χρόνια στην Pfizer, ο 56χρονος σήμερα Albert Bourla έχει αποκτήσει εκτεταμένη γνώση του κλάδου και έχει επιδείξει την ικανότητα δημιουργίας και ανάπτυξης επιχειρήσεων.

Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος έλαβε από την FDA έγκριση για το Ibrance. Tο πρώτο φάρμακο της αγοράς για θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού.

Επίσης, κατάφερε να κλείσει τη συνεργασία με την γερμανική Merck KGaA για να προωθήσει το πρόγραμμα της ανοσο-ογκολογίας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο κ. Albert Bourla είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στο χώρο των φαρμάκων. Καθιερώνοντας την παράλληλα, σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων, σπάνιων ασθενειών, κ.α.

Το «ταξίδι» από την Ελλάδα

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Διεύθυνση Υγείας για Ζώα του ομίλου Pfizer το 1993 ως τεχνικός διευθυντής της Ελλάδας.

Το 2001 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη για να δεχτεί τη θέση του U.S. Group Marketing Director for Animal Health (Διευθυντή Μάρκετινγκ στο τομέα της υγείας για ζώα).

Το 2004 ορίζεται αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ νέων προϊόντων.

Το 2006 αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Και το 2009 την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού.

Στη συνέχεια ορίζεται Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο τομέα της διάθεσης των προϊόντων του Ομίλου Pfizer.

Ο Albert Bourla σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βιοτεχνολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο το 1991.

Είναι μέλος σε μια σειρά από συμβούλια. Μερικά εξ αυτών είναι το Healthcare Leadership Council (HLC), ένα φόρουμ που αναπτύσσει πολιτικές, ιδέες και προγράμματα για να κάνουν την υγεία προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και στο International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA), ένας οργανισμός που αναπτύσσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε θέματα υγείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ