Κορωνοϊός: Τι λέει o ΠΟΥ για αντιφλεγμονώδη και παρακεταμόλη

Μια αρκετά ξεκάθαρη θέση τα αντιφλεγμονώδη και την παρακεταμόλη, από όσους εκδηλώνουν συμπτώματα του κορωνοϊού, πήρε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Μια αρκετά ξεκάθαρη θέση τα αντιφλεγμονώδη και την παρακεταμόλη, από όσους εκδηλώνουν συμπτώματα του κορωνοϊού, πήρε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αναφέρει η γερμανική Süddeutsche Zeitung, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ κ. Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε την Τρίτη πως -παρότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επίσημες μελέτες, όσοι έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό θα πρέπει να αποφεύγουν να λαμβάνουν αντιφλεγομονώδη (τύπου ibuprofen).

Ο Λιντμάιερ, μιλώντας από τη Γενεύη, είπε χαρακτηριστικά ότι «συστήνουμε τη χρήση παρακεταμόλης έναντι της ιβουπροφαίνης». Ο ίδιος εξήγηση ότι αυτή η οδηγία βασίζεται σε μια -και μόνο- σύσταση που έγινε από το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας της χώρας, κ. Ολιβιέ Βεράν, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, σε ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο έγραψε: «Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη …) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης».

Για το ζήτημα των εν λόγω σκευασμάτων -και αναφερόμενος σε συγκεκριμένες ονομασίες φαρμάκων- είχε μιλήσει προ ημερών και ο επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προτείνοντας τη χρήση παρακεταμόλης.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συνιστούν πως η χρήση αντιφλεγμονώδων προκαλεί επιδείνωση στην ασθένεια Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η ανησυχία προέκυψε όταν οι γαλλικές Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση πως τα φάρμακα αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου.

Κορωνοϊός: Προτιμάτε την παρακεταμόλη, λέει ο Τσιόδρας

«Η χρήση της παρακεταμόλης είναι ασφαλέστερη. Ενώ για τα Αντιφλεγμονώδη δεν υπάρχουν προς το παρόν επιστημονικά δεδομένα. Δεδομένα που να δείχνουν ότι επιδεινώνουν την ίωση» ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε επίσης ότι όσοι λαμβάνουν αντυπερτασικά δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Τονίζοντας επίσης πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόπτουν την αγωγή τους.

Όπως είπε, άλλα φάρμακα όπως το Brufen με ιβουπροφαίνη και το Ponstan, βασίζονται σε δραστική ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση, για την οποία έκαναν λόγω οι γαλλικές Αρχές.

Καλό θα ήταν, με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας. Αλλά και να προμηθευτείτε κάποιο αντιπυρετικό με δραστική ουσία την παρακεταμόλη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ