Kisqali: Μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής στον καρκίνο του μαστού

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Τον κίνδυνο υποτροπής για τον καρκίνο του μαστού -πάνω από 25%- μειώνει το φάρμακο Kisqali, της Novartis, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).

Τον κίνδυνο υποτροπής για τον καρκίνο του μαστού -πάνω από 25%- μειώνει το φάρμακο Kisqali, της Novartis, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, η Novartis δήλωσε ότι η σχετική μείωση του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου ήταν 25,2% και πως τα αποτελέσματα ήταν σε γενικές γραμμές συνεπή, ανεξάρτητα από την κατάσταση της εμμηνόπαυσης των ασθενών ή την κατάσταση εξέλιξης του καρκίνου. Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η νόσος έχει διαγνωστεί έγκαιρα, η υποτροπή του καρκίνου του μαστού είναι σχετικά συχνή και για τις επιζώσες, η προοπτική αυτή αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο τους.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να εντοπίσουν συμπτώματα της «ύπουλης» μορφής επιθετικού καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με την μελέτη.

Πεδίο ανταγωνισμού

Τα συμπεράσματα προσφέρουν στην ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis την ευκαιρία να στρέψει την εμπορική της δραστηριότητα προς μια νέα ομάδα ασθενών. Ωστόσο, η Novartis, στην προσπάθειά της να προσεγγίσει αυτό το κοινό ασθενών, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον ισχυρό ανταγωνισμό της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly.

Η Eli Lilly προηγείται με την έγκριση του ανταγωνιστικού φαρμάκου Verzenio σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, η μελέτη αφορά ένα υποσύνολο γυναικών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής μετά από χειρουργική επέμβαση, που συνήθως διαγιγνώσκεται με βάση σημάδια καρκίνου στους λεμφαδένες.

Η Novartis θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό επειδή η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία επισημαίνει ότι το Verzenio μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής κατά 35% σε αυτήν την ομάδα.

Ωστόσο, το Kisqali φαίνεται ότι θα είναι πρωτοπόρο στημ ευρύτερη αγορά, επειδή δοκιμάστηκε με επιτυχία τόσο σε ασθενείς υψηλού όσο και σε ασθενείς μεσαίου κινδύνου, έναν πληθυσμό διπλάσιο.

Η μελέτη της ριμποσικλίμπης χαρακτηρίστηκε από την εμπειρογνώμονα της ASCO, Ρίτα Νάντα, ως «μια πολύ σημαντική κλινική δοκιμή».

Η πλειονότητα των δύο εκατομμυρίων νέων καρκίνων του μαστού που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου, που ορίζονται ως στάδια Ι έως ΙΙΙ.

Πρότυπα θεραπείας

«Το σημερινό πρότυπο θεραπείας για αυτές τις ασθενείς είναι η χειρουργική επέμβαση, συνοδευόμενη από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, η οποία στη συνέχεια ακολουθείται από πέντε έως δέκα χρόνια ορμονικού αποκλεισμού με διάφορες ενδοκρινικές θεραπείες», όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ντένις Σλάμον.

«Μετά από μια πρώιμη διάγνωση καρκίνου του μαστού, οι ασθενείς ζουν με την ανησυχία ότι ο καρκίνος θα τους χτυπήσει ξανά την πόρτα», δηλώνει η Φραν Βίσκο, πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού για τον Καρκίνο του Μαστού.

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν περισσότερες από 5.100 ασθενείς, με μορφές καρκίνου του μαστού σταδίου ΙΙ και ΙΙΙ. Οι μισές ασθενείς έλαβαν ριμποσικλίμπη, δηλαδή το φάρμακο που κυκλοφορεί στην αγορά με την εμπορική ονομασία Kisqali, σε συνδυασμό με ορμονική θεραπεία, ενώ οι άλλες μισές έλαβαν μόνο την ορμονική θεραπεία.

Όμως, η δοκιμή διακόπηκε πρόωρα, καθώς σύντομα έγινε εμφανής μια σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων. Ως εκ τούτου, θεωρήθηκε αντιδεοντολογικό να επιτραπεί στην ομάδα που λάμβανε μόνο ορμονοθεραπεία να στερηθεί την πρόσβαση σε μια πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Συνολικά, στην ομάδα που χορηγήθηκε ριμποσικλίμπη, υποτροπή παρουσιάστηκε στο 7,4 % των ασθενών, έναντι του 9,2 % των ασθενών, που έλαβαν μόνο την ορμονοθεραπεία.

Η ριμποσικλίμπη είναι ήδη ευρέως εγκεκριμένη σε όλο τον κόσμο, ενώ το καινοτόμο φάρμακο συνδέεται με ήπιες παρενέργειες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ