Johnson: 2η δόση αυξάνει 900% τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού

Μια δεύτερη δόση του μέχρι στιγμής μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson ενάντια στην Covid-19 πυροδότησε μια εκπληκτική άνοδο των αντισωμάτων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη. Αυτά τα δεδομένα, δημιουργούν ελπίδες στην Johnson & Johnson ότι θα ενθαρρύνει τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να συμπεριλάβουν το εμβόλιο στην επικείμενη εκστρατεία ενισχυτικών δόσεων.

Μια δεύτερη δόση του μέχρι στιγμής μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson ενάντια στην Covid-19 πυροδότησε μια εκπληκτική άνοδο των αντισωμάτων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενισχυτική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson δημιούργησε μια “ταχεία και ισχυρή αύξηση των αντισωμάτων που στοχεύουν στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού” -τα οποία επισημαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα τον ιό ως απειλή- εννέα φορές υψηλότερα από αυτά που εμφανίστηκαν τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η αύξηση παρατηρήθηκε σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών που έλαβαν τη βασική δόση και σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, που έλαβαν μικρότερη δόση, με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές πρώτης φάσης της εταιρείας.

Οι ερευνητές έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η ανοσολογική απόκριση από ένα μόνο εμβόλιο διαρκεί οκτώ μήνες, δήλωσε ο Mathai Mammen, παγκόσμιος επικεφαλής της Janssen Research & Development στην Johnson & Johnson.

Ενίσχυση του εμβολίου

Ο Mammen είπε ότι η εταιρεία ανυπομονεί να συζητήσει “μια πιθανή στρατηγική” για την ενίσχυση του εμβολίου με τους υπαλλήλους υγείας και η εταιρεία δήλωσε ότι συνεργάζεται με ρυθμιστικές αρχές – στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – σε όλο τον κόσμο προς το σκοπό αυτό.

“Έχουμε διαπιστώσει ότι μία μόνο δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 δημιουργεί ισχυρές και εύρωστες ανοσολογικές αποκρίσεις που είναι ανθεκτικές και επίμονες επί οκτώ μήνες”, δήλωσε ο Mammen, επισημαίνοντας προηγούμενες κλινικές μελέτες. “Με αυτά τα νέα δεδομένα, βλέπουμε επίσης ότι μια ενισχυτική δόση του εμβολίου Johnson & Johnson κατά της Covid-19 αυξάνει περαιτέρω τις αποκρίσεις αντισωμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη που είχαν λάβει προηγουμένως το εμβόλιό μας”.

Παραλλαγή Δέλτα

Η ανακοίνωση της εταιρείας ήρθε μέσω ενός λεπτομερούς δελτίου τύπου. Δεν υπήρχε αναφορά για την παραλλαγή Δέλτα ή αν υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλεια με μια πρόσθετη δόση. Δεν είναι σαφές εάν όσοι λαμβάνουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα χρειαστούν ή όχι ενισχυτικό εμβόλιο. Παράλληλα με τις μελέτες της εταιρείας που δείχνουν ισχυρή ανοσοαπόκριση οκτώ μήνες μετά τον εμβολιασμό, υπάρχουν ανάμεικτα στοιχεία για το αν είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να ειπωθεί το πότε μπορεί να είναι αυτό.

Οι Αμερικανοί που έκαναν τα εμβόλια των Pfizer και Moderna θα αρχίσουν να κάνουν ενισχυτικά εμβόλια οκτώ μήνες μετά την τελευταία τους δόση, απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν στην οποία εξωθήθηκε μετά την αύξηση των κρουσμάτων και τους φόβους ότι τα εμβόλια αποδείχθηκαν λιγότερο αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής Δέλτα. Η κυβέρνηση δεν αποφάσισε εάν θα παράσχει ενισχυτικές δόσεις για όσους έλαβαν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο είναι το μόνο που προσφέρεται στις ΗΠΑ, επικαλούμενη έλλειψη δεδομένων. Από τον Νοέμβριο, η εταιρεία διεξάγει δοκιμές για το ενδεχόμενο από δω και π0έρα να χορηγούνται δύο δόσεις.

14 εκατομμύρια. Τόσα εμβόλια Johnson & Johnson έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC. Είναι το λιγοτερα χορηγούμενο εμβόλιο στη χώρα με σημαντική διαφορά. Τα άλλα, της Moderna και της Pfizer, έχουν χορηγηθεί αντίστοιχα πάνω από 140 εκατομμύρια και 205 εκατομμύρια φορές, αν και χρειάζονται δύο δόσεις για πλήρη ανοσοποίηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ