• Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 33% σε ασθενείς με μεταστατικό, ευνουχο-ευαίσθητο μεταστατικό καρκίνο του προστάτη (mCSPC) -σε ενήλικες άνδρες- καταδεικνύουν τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης για το Erleada της Johnson & Johnson. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), η προσθήκη Erleada στη θεραπεία στέρησης ανδρογόνων (ADT) μείωσε τον κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση τον συνδυασμό placebo-ADT στους ασθενείς με mCSPC.

Μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 33% σε ασθενείς με μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνου του προστάτη (mCSPC) -σε ενήλικες άνδρες- καταδεικνύουν τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης για το Erleada της Johnson & Johnson. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), η προσθήκη Erleada στη θεραπεία στέρησης ανδρογόνων (ADT) μείωσε τον κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση τον συνδυασμό placebo-ADT στους ασθενείς με mCSPC.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Παρατηρείτε ότι οι καμπύλες επιβίωσης να διασπώνται πολύ νωρίς… σε περίπου οκτώ μήνες. Γεγονός που αποδεικνύει ότι αυτοί οι ασθενείς ωφελούνται αμέσως» από την προσθήκη της Erleada, όπως τονίζει ο Mark Wildgust, αντιπρόεδρο ιατρικών υποθέσεων του τμήματος Ογκολογίας της Janssen (θυγατρικής της Johnson & Johnson).

Συνολικά οφέλη επιβίωσης

Στη μελέτη, που ονομάζεται Titan, περιλαμβάνεται ευρεία ομάδα ασθενών σε αντίθεση με άλλες δοκιμές που απέδειξαν συνολικά οφέλη επιβίωσης μόνο σε υποομάδες ανδρών με mCSPC. Στην ουσία, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι φάρμακο μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια επιβίωσης. Σε τέτοιου εύρος πληθυσμού ασθενών», όπως σημείωσε ο Mark Wildgust.

Η νέα προσέγγιση θα μπορούσε τελικά να επιφέρει ουσιαστικό πλεονέκτημα στο Erleada. Το φάρμακο είναι γνωστό ως δραστική apalutamide. Το Erleada αποκτά πλέον ουσιαστικότερο ρόλο στη λήψη αποφάσεων από τους γιατρούς.

Ανταγωνισμός

«Είναι σχετικά απλό. Κάθε άνθρωπος με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, όταν του χορηγείται apalutamide, παρατείνεται η διάρκεια επιβίωσης. Είτε είχε δεχθεί χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση, ADT, docetaxel. Το φάρμακο καθίσταται μοναδικό και διευκολύνει τους κλινικούς γιατρούς», όπως τονίζει ο Mark Wildqust.

Ωστόσο, το Erleada, βρίσκεται αντιμέτωπο με σκληρό ανταγωνισμό από το Xtandi της Pfizer και Astellas.

Φυσικά, το Erleada θα χρειαστεί πρώτα την έγκριση FDA για τη θεραπεία καρκίνου του προστάτη (mCSPC).Η έγκριση της ένδειξης αναμένεται σχετικά γρήγορα. Σημαντικό ρόλο έχει η πρόσφατη αποδοχή στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ανασκόπησης πραγματικού χρόνου στην ογκολογία. Διαδικασία που επιτρέπει στις ρυθμιστικές αρχές να διαβιβάζουν τα δεδομένα. Ακόμα και πριν μια εταιρεία υποβάλει επίσημα αίτηση φακέλου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα