Αξίζει να δειςΝέες θεραπείες για τον καρκίνο - Διαχειρίσιμος ως χρόνια ασθένεια

Νέες θεραπείες για τον καρκίνο – Διαχειρίσιμος ως χρόνια ασθένεια

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Θετικά αποτελέσματα αποφέρουν οι θεραπείες πρώιμου σταδίου για τον καρκίνο που αναπτύσσει η AstraZeneca, όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής επιχείρησης Pascal Soriot, υπογραμμίζοντας πως «οι νέες τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν νωρίτερα τον καρκίνο θα κάνουν μια “τεράστια διαφορά”. Πιθανώς να θεραπεύσουν τον καρκίνο ή να το καταστήσουν διαχειρίσιμο ως μια χρόνια ασθένεια, όπως ο HIV».

Θετικά αποτελέσματα αποφέρουν οι θεραπείες πρώιμου σταδίου για τον καρκίνο που αναπτύσσει η AstraZeneca, όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής επιχείρησης Pascal Soriot, υπογραμμίζοντας πως «οι νέες τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν νωρίτερα τον καρκίνο θα κάνουν μια "τεράστια διαφορά". Πιθανώς να θεραπεύσουν τον καρκίνο ή να το καταστήσουν διαχειρίσιμο ως μια χρόνια ασθένεια, όπως ο HIV».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε συνέντευξή του, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), ο κ. Pascal Soriot επεσήμανε ότι η στρατηγική της AstraZeneca πλέον αποδίδει, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μιας σειράς κλινικών δοκιμών κατά του καρκίνου.

Όπως πρόσθεσε, πολλοί ανταγωνιστές εξακολουθούν να επικεντρώνουν τις μελέτες τους στη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης στον καρκίνο τέταρτου σταδίου. Σύμφωνα με τον κ. Soriot, θα έπρεπε να στοχεύουν στα προηγούμενα στάδια της νόσου, όπου η πιθανότητα επιβίωσης είναι αρκετά υψηλότερη.

«Εάν γίνει νωρίς η διάγνωση, στο στάδιο ένα, δύο, τότε το ποσοστό επιβίωσης σας είναι 80% με 85%», όπως σημείωσε κ. Pascal Soriot.

Τα στοιχεία μελέτης που παρουσίασε η AstraZeneca στο ASCO, κατέδειξαν ότι το ανοσο-ογκολογικό φάρμακο Imfinzi, παρατείνει τη διάρκεια επιβίωσης ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, των οποίων η ασθένεια είχε φτάσει στο τρίτο στάδιο.

Συνολική επιβίωση τριών ετών 

Όπως επισημαίνει η AstraZeneca, το Imfinzi ήταν η μόνη ανοσοθεραπεία που επέδειξε συνολική επιβίωση τρία χρόνια, σε μη ανιχνεύσιμο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, σταδίου III.

Σύμφωνα με την μελέτη, το 57% των ασθενών παρέμενε εν ζωή μετά από τρία χρόνια, σε σύγκριση με το 43,5% του δείγματος που λάμβανε εικονικό φάρμακο. Και οι δύο ομάδες είχαν ήδη λάβει χημειοθεραπεία.

Η εταιρεία επίσης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία διεξήχθη από κοινού με τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Merck (γνωστό στην Ελλάδα ως MSD) για το Lynparza. Πρόκειται για ακόμη ένα φάρμακο στο χαρτοφυλάκιο του καρκίνου. Η μελέτη υπόσχεται θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος, μιας από τις πιο ανθεκτικές μορφές της νόσου.

Το 2017, η AstraZeneca και η Merck συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και την εμπορία του φαρμάκου.

Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή έδειξαν μια «στατιστικά και κλινικά σημαντική βελτίωση». Στο χρόνο επιβίωσης των ασθενών δίχως εξέλιξη της ασθένειά τους. Σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, η θεραπεία μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου κατά 47%.

Ο διάμεσος χρόνος των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με Lynparza δίχως επιδείνωση της ασθένειάς ήταν 7,4 μήνες. Σε σύγκριση με 3,8 μήνες για αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ