ΠαθήσειςΥψηλή αρτηριακή πίεση, ο σιωπηρός δολοφόνος - Οι κίνδυνοι

Υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σιωπηρός δολοφόνος – Οι κίνδυνοι

- Advertisement -

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μία από τις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μία από τις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν. Όταν μιλάμε για καρδιαγγειακές παθήσεις (ΚΑΠ) εννοούμε τη στεφανιαία νόσο, τα εγκεφαλικά, τη νόσο περιφερικών αρτηριών και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι ένας γενικός όρος για τις παθήσεις που επηρεάζουν την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία. Συνήθως συνδέεται με συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων στο εσωτερικό των αρτηριών και αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με βλάβες στις αρτηρίες οργάνων όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, τα νεφρά και τα μάτια.

Η κύρια αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να ελεγχθεί τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

H υψηλή αρτηριακή πίεση δεν εκδηλώνει συμπτώματα

Το πρόβλημα είναι ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει συμπτώματα, οπότε πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι η πίεση είναι πολύ υψηλή. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να γίνεται έλεγχος, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να διαπιστωθούν τα επίπεδα της πίεσης και είναι μάλιστα πολύ εύκολος τρόπος.

Ένα πιεσόμετρο μπορεί να αγοράσει ο καθένας σπίτι του και να μετράει την πίεσή του. Εναλλακτικά μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιο γιατρό ή σε φαρμακείο. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ γρήγορη και καθόλου επώδυνη.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η καρδιαγγειακές παθήσεις εντοπίζονται συχνότερα στους άνδρες και στους ηλικιωμένους. Και ενώ μπορεί να προκληθεί από την παχυσαρκία, διατροφικούς παράγοντες, το κάπνισμα και την υψηλή χοληστερόλη, ο σοβαρότερος παράγοντας κινδύνου είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Σχεδόν οι μισοί από όλους τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και περίπου το 40% όλων των συναφών ασθενειών στη Βρετανία οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση, επισημαίνει η Daily Mail σε δημοσίευμά της.

Αν και ο καθένας μπορεί να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι πιο πιθανό να έχει όποιος είναι υπέρβαρος, τρώει πολύ αλάτι και όχι αρκετά φρούτα και λαχανικά ή αν δεν ασκείται αρκετά. Οι καπνιστές, όσοι πίνουν αλκοόλ και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών είναι επίσης πιο πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο κακός ύπνος ή η συγγένεια με άτομο που έχει υψηλή πίεση ή έχετε συγγενή με αυξάνει επίσης τις πιθανότητές, οπότε έχιε σημασία να γίνεται τακτική εξέταση τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια, ειδικά όποιος έχει ξεπεράσει τα 40 έτη.

Πώς λειτουργεί το πιεσόμετρο;

Μια μανσέτα τοποθετείται συνήθως γύρω από το χέρι (μερικές φορές στον καρπό) και φουσκώνει μέχρι να εμφανιστούν δύο αριθμοί στο μηχάνημα.

Ο επάνω αριθμός (που ονομάζεται συστολική πίεση) είναι η δύναμη με την οποία η καρδιά αντλεί αίμα από το σώμα, ενώ ο κάτω αριθμός (διαστολική πίεση) είναι η αντίσταση στη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία.

Η ιδανική αρτηριακή πίεση θεωρείται ότι κυμαίνεται μεταξύ 90/60 και 120/80 (ή κάτω από 150/90 εάν είστε άνω των 80 ετών). Εν τω μεταξύ, υψηλή αρτηριακή πίεση θεωρείται η τιμή 140/90 (150/90 ή πάνω από 150/90 εάν είστε άνω των 80 ετών), επισημαίνει το βρετανικό μέσο.

Η διαφορά όταν μετράμε στο σπίτι

Έαν μετράμε την αρτηριακή πίεση στο σπίτι, είναι ελαφρώς διαφορετική: ιδανική είναι κάτω από 135/85 για ενήλικες ηλικίας κάτω των 80 ετών- κάτω από 145/85 για ενήλικες ηλικίας 80 ετών και άνω.

Μεταξύ 120/80 και 140/90 σημαίνει ότι κινδυνεύουμε να αναπτύξoυμε την πάθηση, εάν δεν λάβουμε προληπτικά μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, έχει σημασία:
  • Να είμαστε καθιστοί τουλάχιστον για 5 λεπτά
  • Να είμαστε χαλαροί, ήρεμοι και σε ευχάριστο περιβάλλον
  • Να μην έχουμε πιει καφέ και καπνίσει την προηγούμενη μισή ώρα
  • Να ακουμπάμε το χέρι μας σε σταθερό σημείο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ