Ψωρίαση: Ποια είναι η ορμόνη που προστατεύει το δέρμα από φλεγμονή

Σε προστάτη του δέρματος κατά τη σοβαρής φλεγμονής της ψωρίασης στο δέρμα αναδεικνύεται μια ορμόνη που κυριαρχεί στον γυναικείο οργανισμό, σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές.

Σε προστάτη του δέρματος κατά τη σοβαρής φλεγμονής της ψωρίασης στο δέρμα αναδεικνύεται μια ορμόνη που κυριαρχεί στον γυναικείο οργανισμό, σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ανάμεσα στους πολλούς λόγους που έχουν οι άνδρες για να ζηλεύουν τις γυναίκες (αν υποθέσουμε ότι έχουν!) – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δερματικές φλεγμονές – οι γυναίκες φαίνεται ότι παρουσιάζουν λιγότερο συχνά σοβαρή ψωρίαση.

Ωστόσο ο υποκείμενος μηχανισμός που εξηγεί αυτή τη διαφορά των δυο φύλων έχει παραμείνει ασαφής.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι η κατεξοχήν γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης παρέχει μια βάση της θεραπευτικής της δυναμικής.

Ο ρόλος της οιστραδιόλης

«Τα αποτελέσματά μας όχι μόνο αποκάλυψαν τους μοριακούς μηχανισμούς των διαφορών μεταξύ των φύλων στην ψωρίαση, αλλά έριξαν νέο φως στην κατανόησή μας για τον ρόλο της οιστραδιόλης», δήλωσε ο Δρ Tetsuya Honda από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Hamamatsu, ο οποιός προηγουμένως βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.

Η ερευνητική του ομάδα μελέτησε ειδικά τροποποιημένα θηλυκά ποντίκια χωρίς ωοθήκες, τα οποία λάμβαναν συμπληρώματα οιστραδιόλης ή placebo. Σε αντίθεση με τα «φυσιολογικά» ποντίκια της ομάδας ελέγχου, τα τροποποιημένα πειραματόζωα χωρίς ωοθήκες που εκκρίνουν οιστραδιόλη έδειξαν συμπτώματα σοβαρής δερματικής φλεγμονής.

Μόλις σε αυτά τα ποντίκια χορηγήθηκε οιστραδιόλη, η παραγωγή των κυτοκινών IL-17A και IL-1β στα ουδετερόφιλα και μακροφάγμα ανοσοκύτταρα αντιστράφηκε, μειώνοντας τη φλεγμονή. Αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε επίσης εργαστηριακά σε ανθρώπινα ουδετερόφιλα κύτταρα in vitro.

Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών ήταν πώς η έλλειψη οιστρογονικών υποδοχέων στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κατέστειλε τη δράση της οιστραδιόλης έναντι των κυτοκινών.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωριασική φλεγμονή ρυθμίζοντας τα ουδετερόφιλα και μακροφάγα κύτταρα.

Επομένως σύμφωνα με τους ιάπωνες ερευνητές αυτή η κατεξοχήν γυναικεία ορμόνη φαίνεται ότι προστατεύει το δέρμα από τη σοβαρή φλεγμονή της ψωρίασης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ