ΠαθήσειςΚαρκίνος ουροθηλίου: Θεραπεία διπλασίασε την επιβίωση ασθενών

Καρκίνος ουροθηλίου: Θεραπεία διπλασίασε την επιβίωση ασθενών

- Advertisement -

Οι καρκίνοι του ουροποιογεννητικού συστήματος περιλαμβάνουν τον πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες, τον καρκίνο προστάτη, όπως και έναν άλλο συχνό καρκίνο, τον καρκίνο ουροθηλίου, η συχνότητα του οποίου στην χώρα μας είναι η υψηλότερη πανευρωπαϊκά.

Οι καρκίνοι του ουροποιογεννητικού συστήματος περιλαμβάνουν τον πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες, τον καρκίνο προστάτη, όπως και έναν άλλο συχνό καρκίνο, τον καρκίνο ουροθηλίου, η συχνότητα του οποίου στην χώρα μας είναι η υψηλότερη πανευρωπαϊκά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Ελληνική Ομάδα Ουρο-Γεννητικού Καρκίνου (ΕΕΟΟΓΕΚ) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την ετήσια επιστημονική της εκδήλωση. Η εκδήλωση αυτή φέτος συνέπεσε με την συμπλήρωση 10 ετών από την ίδρυση της ΕΕΟΟΓΕΚ, γεγονός που της προσέδωσε και έντονο σημειολογικό χαρακτήρα.

Κατά την διάρκεια των 10 Επιστημονικών Συνεδριών της εκδήλωσης και των 5Δορυφορικών Συμποσίων/Διαλέξεων, αναδείχθηκε η κριτική σημασία της στενής συνεργασίας πολλών ειδικών, όπως Μοριακών Βιολόγων, Παθολογοανατόμων, Βιοστατιστικών, Βασικών Επιστημόνων, Νοσηλευτών, Ογκολόγων, Ουρολόγων και Ακτινοθεραπευτών, ώστε οι Έλληνες ασθενείς με ουρογεννητικό καρκίνο να απολαμβάνουν στο μέγιστο όλα τα οφέλη που μπορούν να τους προσφέρουν οι πρόοδοι που συντελούνται με αλματώδεις ρυθμούς στο πεδίο του καρκίνου.

Καρκίνοι του ουροποιογεννητικού συστήματος

Φέτος, το πρόγραμμα του Συνεδρίου εστιάσθηκε στην σημαντική ετερογένεια που παρουσιάζουν οι καρκίνοι του ουροποιογεννητικού συστήματος, μια ετερογένεια, η οποία καλύπτει όλο το φάσμα των νοσημάτων αυτών, από την επιδημιολογία και την
μοριακή βιολογία μέχρι την θεραπευτική προσέγγιση και την πρόγνωση. Υπό αυτή την έννοια, το επιστημονικό ενδιαφέρον του συνεδρίου κάλυψε ευρύτερα τον χώρο της ογκολογίας, δεδομένου ότι το φαινόμενο της ετερογένειας είναι συνδεδεμένο με τις περισσότερες ανθρώπινες κακοήθειες, ενώ η μελέτη του έχει οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της εξατομίκευσης της θεραπείας του καρκίνου.

Έτσι, στην πρώτη Συνεδρία, εξέχοντες επιστήμονες ανέλυσαν διεξοδικά τον καίριο ρόλο των μη κλινικών ειδικοτήτων για την εντόπιση μοριακών στόχων και χρήσης των κατάλληλων θεραπευτικών επιλογών. Οι πρόοδοι της τεχνολογίας επιτρέπουν πλέον την ανίχνευση πολλών μοριακών μεταβολών στο επίπεδο του όγκου, πολλές από τις οποίες στοχεύονται με καινοτόμα φάρμακα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολύ πιο αποτελεσματικών, αλλά και φιλικών προς τον ασθενή θεραπειών.

Αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις που προέκυψαν από τα σημαντικότερα διεθνή Συνέδρια που διεξήχθησαν εντός του 2023. Και ήταν πολλές, σε όλες τις βασικές μορφές της θεραπείας του ουρογεννητικού καρκίνου, δηλαδή την χειρουργική, την ακτινοθεραπεία και την φαρμακευτική-συστηματική αγωγή.Όπως ανέφερε και ο Καθηγητής Ουρολογίας του Παν. Αθηνών και Δ/ντης της Α’ Παν. Ουρολογικής Κλινικής, κος Δ.Μητροπουλος, «με την εισαγωγή εννοιών, όπως της ολιγομεταστατικής νόσου διευρύνεται ο ρόλος των χειρουργών και ακτινοθεραπευτών σε πεδία που παραδοσιακά ήταν περιορισμένος, όπως στην μεταστατική νόσο».

Επιβίωση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο ουροθηλίου

Παράλληλα, το έτος που διανύσαμε μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ορόσημο για την θεραπεία του μεταστατικού ουροθηλιακού καρκίνου. Ο Επ. Καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας, κος Φ. Κοϊνης, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια στασιμότητας ο συνδυασμός των δύο πιο καινοτόμων μορφών θεραπείας στην ογκολογία, της ανοσοθεραπείας και των συμπλόκων αντισώματος-κυτταροτοξικού παράγοντος διπλασίασε την επιβίωση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο ουροθηλίου».

Οι θεραπείες αυτές, αναμένεται να μπορούν να χορηγηθούν ευρέως και στους Έλληνες ασθενείς εντός του 2024, ενώ πολλοί από αυτούς είχαν την ευκαιρία, μέσω των πολλών κλινικών μελετών που διεξάγονται στο πεδίο της ουρογεννητικής ογκολογίας στην χώρα μας, να έχουν πρώιμη πρόσβαση στις θεραπείες αυτές. Στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, σε μια από τις ζωηρότερες συνεδρίες του, συζητήθηκαν πραγματικά κλινικά περιστατικά, τα οποία παρουσίασαν νέοι συνάδελφοι.

Η συζήτηση ανέδειξε την σημασία της εφαρμογής των σημαντικών εξελίξεων που περιγράφηκαν από τους ομιλητές του Συνεδρίου, αλλά και την αναγκαιότητα της πολυεπιστημονικής προσέγγισης για την βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών, μια προσέγγιση στην οποία είναι προσηλωμένη η ΕΕΟΟΓΕΚ και την καλλιεργεί με επιμονή στα 10 χρόνια της παρουσίας της.

Στο Συνέδριο αναδείχθηκε η σημασία που αποδίδει η ΕΕΟΟΓΕΚ στην διασύνδεση με τους Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από ουρογεννητικό καρκίνο. Η Συντονίστρια έρευνας της ΕΕΟΟΓΕΚ, κα Έφη Γιαννοπούλου, παρουσίασε στους συνέδρους την πιο πρόσφατη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ουρολογίας, πάνω στην σημασία της αιματουρίας, ως πρώτοι σύμπτωμα καρκίνου ουροδόχου κύστεως.

«Προσεγγίζοντας τον ασθενή με ουρογεννητικό καρκίνο»

Στην συνεδρία της πρώτης ημέρας με θέμα: «Προσεγγίζοντας τον ασθενή με ουρογεννητικό καρκίνο»,στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), κος Γ. Καπετανάκης, ο τέως Πρύτανης του Παν. Αθηνών, Καθηγητής Μ.Α. Δημόπουλος, τόνισε τις σημαντικές δράσεις της ΕΛΛΟΚ και την ανάγκη της πιο στενής
συνεργασίας των επιστημονικών ομάδων, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τους συλλόγους ασθενών με καρκίνο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν επίσης την δεύτερη
ημέρα την Συνεδρία, η οποία ήταν αφιερωμένη στους κληρονομικούς καρκίνους του ουροποιογεννητικού συστήματος. Στην Συνεδρία προήδρευσε και η Πρόεδρος του Ομίλου ασθενών VHL Ελλάδος, κα Α. Αλεξανδρίδου, η οποία σε μια συγκινητική αλλά και μεστή σημαντικών μηνυμάτων και πληροφοριών ομιλία, κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με την πιο συχνή κληρονομούμενη μορφή καρκίνου νεφρού, το σύνδρομο vonHippelLindau (VHL).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ