Εκστρατεία από την EULAR για ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα

Την εκστρατεία Time2Work εγκαινιάζει η EULAR για να τονίσει τη σημασία της διατήρησης της υγείας των ασθενών με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Υπολογίζεται πως μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα επιπλέον εκατομμύριο εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται καθημερινά εάν οι πρώιμες παρεμβάσεις ήταν ευρύτερα προσβάσιμες για τα άτομα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα (RMDs).

Την εκστρατεία Time2Work εγκαινιάζει η EULAR για να τονίσει τη σημασία της διατήρησης της υγείας των ασθενών με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Υπολογίζεται πως μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα επιπλέον εκατομμύριο εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται καθημερινά εάν οι πρώιμες παρεμβάσεις ήταν ευρύτερα προσβάσιμες για τα άτομα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα (RMDs).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σήμερα η EULAR εγκαινιάζει την εκστρατεία Time2Work με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία, παραγωγικότητα και την οικονομία και για το τι μπορεί να γίνει ώστε να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, αποκλειστικό μέλος της EULAR για την Ελλάδα, θα συμμετέχει στην εκστρατεία, συνεχίζοντας τη δική της εκστρατεία για τα ρευματικά νοσήματα και την εργασία, που ξεκίνησε το 2018.

Περίπου 2 εκατ. στην Ελλάδα

Επηρεάζοντας το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ (120 εκατομμύρια), και περίπου 2.000.000 στην Ελλάδα οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία για αναρρωτική άδεια και πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω σωματικής αναπηρίας. Ως μία από τις κύριες αιτίες της σωματικής αναπηρίας, οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας.

“Η δουλειά είναι ένας κρίσιμος παράγοντας της οικοδόμησης της αυτοεκτίμησης και είναι τραγωδία που χάνονται τόσα πολλά ταλέντα από το εργατικό δυναμικό”, δήλωσε ο καθηγητής Iain McInnes, Πρόεδρος της EULAR σχετικά με την εκστρατεία. “Σήμερα καλούμε για τρία πράγματα – μεγαλύτερη πρόσβαση στις πρώιμες παρεμβάσεις για τον περιορισμό του πόνου, της κούρασης και της κινητικής αναπηρίας, που δυσκολεύουν τους ασθενείς να συνεχίσουν να εργάζονται, μεγαλύτερη ενημέρωση και συνειδητοποίηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ρευματικά νοσήματα και επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε. Μικρές προσαρμογές, όπως ευέλικτο ωράριο, βελτιωμένη πρόσβαση, εργασία από το σπίτι και μόνιμες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.”

Do not Delay, Connect Today

Η εκστρατεία Time2Work αποτελεί μέρος της τρέχουσας εκστρατείας Do not Delay, Connect Today. Σκοπό έχει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ρευματικών και μυοσκελετικών νοσημάτων. Η έγκαιρη διάγνωση, η έγκαιρη παραπομπή σε ρευματολόγο και η έγκαιρη πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τα αποτελέσματα. Όπως επίσης την ποιότητα ζωής και την ικανότητα εργασίας. Αλλά η διάγνωση συχνά καθυστερεί ή δεν γίνεται ποτέ.

Κρατώντας τα άτομα με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις στη δουλειά, όχι μόνο ωφελεί τα άτομα αυτά αλλά και ολόκληρη την κοινωνία», τονίζει ο Μάριος Κούλουμας, επικεφαλής της εκστρατείας της EULAR και Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που αναπτύσσουν ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα διαγιγνώσκονται νωρίς και έχουν πρόσβαση στις τελευταίες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες και τη σωστή υποστήριξη ώστε να παραμείνουν στην εργασία τους. Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τους εργοδότες να υιοθετούν συμπεριφορές χωρίς αποκλεισμούς και γενικά σχέδια – οι χώροι εργασίας που είναι κατάλληλοι για άτομα με αναπηρίες είναι καλές για όλους».

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση

«Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των εργοδοτών, ενίσχυση των νόμων που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των ρευματοπαθών, επανεκπαίδευση και κατάρτιση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα όταν πρέπει να αλλάξουν το είδος της εργασίας τους και επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και πρόσβασης στην υγεία» είναι όλα όσα πρέπει να γίνουν, τονίζει η Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σχετικά με την εκστρατεία.

Ο Σύλλογος ήδη από το 2018 έχει ξεκινήσει την εκπαίδευση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα σε θέματα εργασίας. Η εκπαίδευση αποσκοπεί στην επαγγελματική ενδυνάμωση των ρευματοπαθών στα νέα δεδομένα. Ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς σε θέματα εργασίας.

Η εκστρατεία Time2Work της EULAR υποστηρίζεται και από τους 3 πυλώνες της. Τους Συλλόγους Ασθενών (PARE EULAR). Τους Επαγγελματίες Υγείας (HPR) και τις Επιστημονικές Εταιρείες σε όλη την Ευρώπη.

“Η EULAR έχει δεσμευτεί να αυξήσει τη συμμετοχή των ατόμων με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα στην εργασία μέχρι το 2023 και η εκστρατεία Time2Work είναι ένα σημαντικό μέρος που μας βοηθά να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο”, καταλήγει ο καθηγητής McInnes.

Σχετικά με τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα

Οι ρευματικές και μυοσκελετικές ασθένειες είναι μια ομάδα ασθενειών που επηρεάζουν συνήθως τις αρθρώσεις, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους μύες, άλλους ιστούς και εσωτερικά όργανα.

Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα, που επηρεάζουν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες.9 Συνήθως προκαλούνται από προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, φλεγμονή, λοιμώξεις ή σταδιακή αλλοίωση των αρθρώσεων, των μυών και των οστών. Πολλές από αυτές τις ασθένειες είναι χρόνιες και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Είναι επώδυνες και με μειωμένη λειτουργικότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική αναπηρία. Με μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στο προσδόκιμο ζωής.

Σχετικά με την εκστρατεία Don’t Delay Connect Today

Don’t Delay Connect Today είναι μια πρωτοβουλία της EULAR που ενώνει τις φωνές των τριών πυλώνων της. Των συλλόγων ασθενών (PARE EULAR), των επιστημονικών εταιρειών μελών και των επαγγελματικών ενώσεων υγείας, καθώς και του διεθνούς δικτύου της, με στόχο να τονίσει τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης και της πρόσβασης στη θεραπεία. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από 120 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με κάποια ρευματική νόσο, με πολλές περιπτώσεις μη διαγνωσμένες.

Η εκστρατεία Do not Delay, Connect Today στοχεύει να υπογραμμίσει ότι η έγκαιρη διάγνωση των ρευματικών και μυοσκελετικών νοσημάτων. Η πρόσβαση στη θεραπεία μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση της νόσου. Να μειώσουν την επιβάρυνση των ατόμων και της κοινωνίας. Το θέμα για το 2019/2020 είναι το Time2Work.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 1500 μέλη. Τα μέλη είναι κυρίως άτομα που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί. Ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις. Και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.
Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Καθώς καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.

Ο Σύνδεσμος έχει 8 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ & ΘΑΛΕΙΑ. Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE.

Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM. Αποκλειστικό μέλος της Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών. Της PAIN ALLIANCE EUROPE, του LUPUS EUROPE (Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.) και του EURORDIS. Ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ.

Σχετικά με την EULAR

Η EULAR είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός ομπρέλας που εκπροσωπεί τις επιστημονικές εταιρείες. Καθώς επίσης, τις επαγγελματικές ενώσεις υγείας και τους συλλόγους ασθενών με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Η EULAR στοχεύει στη μείωση των επιπτώσεων της ρευματικών και των μυοσκελετικών νοσημάτων στα άτομα και στην κοινωνία. Στη βελτίωση της πρόληψης, της θεραπείας και της αποκατάστασης των ασθενών.

Για το σκοπό αυτό, η EULAR προάγει την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα στον τομέα της ρευματολογίας. Προωθεί τη μεταφορά των αποτελεσμάτων των ερευνητικών πρωτοβουλιών στην καθημερινή φροντίδα. Αγωνίζεται για την αναγνώριση των αναγκών των ασθενών με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μέσω ενεργειών προς όλους τους ενδιαφερόμενους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ