ΠαθήσειςΆσθμα το καλοκαίρι: Ποιοι είναι οι παράγοντες που το πυροδοτούν

Άσθμα το καλοκαίρι: Ποιοι είναι οι παράγοντες που το πυροδοτούν

- Advertisement -

Αν έχετε αλλεργικό άσθμα μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο να ελέγξετε τα συμπτώματά σας το καλοκαίρι γιατί η γυρη και η μούχλα είναι σε υψηλή συγκέντρωση λόγω της ζέστης.

Αν έχετε αλλεργικό άσθμα μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο να ελέγξετε τα συμπτώματά σας το καλοκαίρι γιατί η γυρη και η μούχλα είναι σε υψηλή συγκέντρωση λόγω της ζέστης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Επίσης, αν έχετε άσθμα το οποίο συνήθως εμφανίζεται κατά την διάρκεια της άσκησης καλό θα είναι να αποφεύγετε την σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο αν έχει καύσωνα.

Οι λόγοι που το άσθμα επιδεινώνεται το καλοκαίρι
Παρόλο που τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να είναι πιο συχνά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, το καλοκαίρι μπορεί να είναι πιο σπάνια αλλά όταν εμφανίζονται είναι πιο δύσκολο να τα αντιμετωπίσετε.

Μερικές από τις αιτίες που μπορεί να «ζορίσουν» τον ασθματικό είναι οι εξής:

Ζέστη

Το άσθμα καθιστά τους πνεύμονές σας πιο ευαίσθητους στην ζέστη και ειδικά στην ζέστη που είναι έντονη.

Όταν αναπνέετε ζεστό αέρα μπορεί να «δυσκολέψει» το έργο των αεραγωγών του και να πυροδοτήσει τα συμπτώματα. Αν αφυδατωθείτε τότε θα αρχίσετε να αναπνέετε ακόμα πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, γεγονός το οποίο θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Για αυτό φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό.

Υγρασία

Όταν έχει υγρασία είναι πιο δύσκολο να αναπνέετεειδικά όταν έχει ζέστη. Επίσης, η υγρασία παγιδεύει και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες όπως είναι η μούχλα, η γύρη και τα ακάρεα της σκόνης.

Όζον

Το όζον που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους (ground-level ozone ή GLO) έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας. Θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, μάλιστα, για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και αρκετούς ασθενείς με πνευμονικές παθήσεις, όπως το άσθμα.

Παρόλα αυτά οι απόψεις διίστανται.

Tα αλλεργιογόνα του καλοκαιριού που πρέπει να έχετε κατά νου

Αν έχετε αλλεργικό άσθμα τότε είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζετε προβλήματα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι πιο πιθανό οι κρίσεις άσθματος να είναι πιο έντονες όταν έχει ζέστη.

Τον Μάρτη πάντως είναι πιο συχνό ένας ασθματικός να έχει πρόβλημα γιατί η ανθοφορία είναι πιο έντονη, ενώ τον Μάιο το γρασίδι φαίνεται να ενοχλεί περισσότερο. Τον Ιούνιο τα σπόρια της μούχλας είναι στο απόγειό τους ενώ τον Αύγουστο η γύρη από τα ζιζάνια είναι σε υψηλό επίπεδο, κυρίως το απόγευμα.

Καπνός

Ο καπνός από μια φωτιά σε ένα δάσος ή μια φωτιά που έχει ανάψει κάποιος για να ψήσει σε κάμπινγκ μπορεί να προκαλέσει κρίσει άσθματος.

Αν έχετε ιστορικό άσθματος που κάποιες φορές το καλοκαίρι χειροτερεύει καλό είναι να είστε προετοιμασμένος και να έχετε μαζί σας τα φάρμακά σας. Επίσης, καλό θα είναι να είστε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας

Αν χρειάζεστε πάνω από 2 φορές την εβδομάδα το ανακουφιστικό σας ή αν τα συμπτώματα διακόπτουν τον ύπνο σας πάνω από δύο φορές τον μήνα και γενικά αλλάζετε ακουφιστικό πάνω από δύο φορές τον χρόνο τότε το άσθμα σας δεν είναι καλά ελεγχόμενο για αυτό πρέπει να προσέχετε διπλά.

Τι πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας
Αντιισταμινικά

Τα αντισταμινικά τα οποία λαμβάνονται δια του στόματος τροποποιούν την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος στα αλλεργιογόνα και παρεμποδίζουν την βρογχοσυστολή, η οποία στην ουσία πρόκειται για την στένωση των αεραγωγών και την παραγωγή βλέννας.

Μια αντισταμινικό που λαμβάνεται από το στόμα μπορεί ωστόσο να δράσει ακόμα και μετά από δύο εβδομάδες μέχρι να ανακουφιστείτε.

Ρινικό αποσυμφορητικό μύτης

Αυτό μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα σε βραχυπρόθεσμη βάση, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια καθ’όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Αν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά μπορεί να επιφέρουν και τα αντίθετα αποτελέσματα για αυτό πρέπει να ζητάτε την συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.

Ρινικό σπρέι με στεροειδή ή ρινική χρωμολίνη νατρίου

Αυτά τα ρινικά σπρέι όπως είναι η φλουτικαζόνη είναι από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα γιατί δρούν μόνο όταν χρειάζεται και είναι και από τα πιο ασφαλή.

Πλύσεις με φυσιολογικό ορό

Οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό με ή χωρίς θαλασσινό αλάτι μπορεί να βοηθήσουν καθώς απομακρύνουν από τη μύτη τα αλλεργιογόνα και τις ερεθιστικές ουσίες.

Υπάρχουν αρκετές εύχρηστες συσκευές που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο.

Πρόληψη

Υπάρχουν ορισμένες «σωτήριες» κινήσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάσταση.

1. Ενημερωθείτε για την συγκέντρωση σκόνης και γύρης

Ενημερωθείτε για την συγκέντρωση σκόνης και γύρης στην περιοχή σας από τα τοπικά ΜΜΕ ή από το ίντερνετ. Συνήθως στα site για την πρόγνωση του καιρού υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για και για την συγκέντρωση γύρης και σκόνης

2. Μείνετε σπίτι όταν έχει καύσωνα

Μείνετε σπίτι όταν έχει υπερβολική ζέστη και υγρασία ή γύρη ή όταν έχει έντονο καπνό από φωτιά. Αντίστοιχα, όταν έχει καταιγίδα το καλοκαίρι το όζον εκείνη τη μέρα και τις επόμενες είναι πιο έντονο οπότε καλό θα είναι να περιορίστείτε στην έκθεσή του σε εξωτερικές δραστηριότητες.

3. Ντους μετά από εξωτερικές δραστηριότητες

Αυτό σίγουρα βοηθάει γιατί απομακρύνονται έτσι οι ερεθιστικοί παράγοντες που μπορεί να έχουν μείνει πάνω σας

4. Μην αφήνετε σκόνη να μαζεύεται στο σπίτι σας

Η σκόνη και η γύρη μπορεί να μένουν μαζί πάνω σε αντικείμενα για καιρό. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά, σκουπίστε συχνά και αν έχετε πρόβλημα μπορείτε να χρησιμοποιείτε μάσκα την ώρα που καθαρίζετε για να μην εισπνέετε αυτά τα αλλεργιογόνα και τους ερεθιστικούς παράγοντες.

5. Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα και κλιματιστικό

Η μείωση της υγρασίας στον αέρα και η διατήρηση της θερμοκρασίας σε ένα δροσερό επίπεδο μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή γενικά καθώς και να αποτρέψει την ανάπτυξη μούχλας.

6. Σκεφτείτε την ανοσοθεραπεία

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας συνιστά την υποδόρια ανοσοθεραπεία (SCIT) για ορισμένα άτομα άνω των 5 ετών που πάσχουν από αλλεργικό άσθμα. Συμβουλεφτείτε τον γιατρό σας εάν αυτή η θεραπεία θα ήταν κατάλληλη για εσάς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ