Τσιόδρας: Τι απαντάει στον ΣΥΡΙΖΑ – Εργαλειοποιείτε την επιστήμη

Σε δήλωση προχώρησε ο Σωτήρης Τσιόδρας με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση για την μελέτη για τις ΜΕΘ και την θνητότητα κατά την πανδημία.

Σε δήλωση προχώρησε ο Σωτήρης Τσιόδρας με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση για την μελέτη για τις ΜΕΘ και την θνητότητα κατά την πανδημία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Δήλωση Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Σ. Τσιόδρα

Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση.

Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Σωτήρης Τσιόδρας

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας – Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας – Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

Οικονόμου: Η μελέτη Τσιόδρα δεν ήταν σε γνώση του Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι «η επιστημονική μελέτη Τσιόδρα -Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανέναν συνεργάτη στο Μέγαρο Μαξίμου πριν την δημοσίευσή της».

Εξαπολύοντας πυρά κατά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «σκόπιμα ο κ. Τσίπρας από τη μελέτη επικεντρώνει στις ΜΕΘ». «Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει τι παρέδωσε ο κ. Τσίπρας και τι έχει πετύχει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση», επισήμανε.

«Ο κ. Τσίπρας στέρησε από τη χώρα το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», είπε σε άλλο σημείο. Όπως ανέφερε «οι θάνατοι είναι ως ένα βαθμό αντανάκλαση της ασύνετης συμπεριφοράς του κ. Τσίπρα».

Όπως επισήμανε ο κ. Οικονόμου σχετικά με την έρευνα «το ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις». «Λιγότερες διασωληνώσεις έχουμε όταν έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας για έκθεση Τσιόδρα: Να ζητήσει συγγνώμη ή να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο του PES σε ερώτηση δημοσιογράφου για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συλλαμβάνονταν ο Πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων θα έλεγα συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί. Στην Ελλάδα, όμως, δεν συνέβη τίποτα απ’ τα δύο. Και αυτό επιβεβαιώνει το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που έχει σήμερα η χώρα μας».

Σχολιάζοντας τη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «Θέλει πολύ θράσος να μιλά για παραίτηση εκείνος που είναι παραιτημένος από την πραγματικότητα και την ευθύνη».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ